EXCLUSIV – Menținută ilegal în insolvență de 14 ani, dar cu bani în cont: câți bani are Remin SA Baia Mare în conturile bancare

3
5915

RETORICĂ: SĂRACII” PLINI DE BANI. 2mnews deține un document oficial care acreditează faptul că la 31 iulie 2023, Compania Națională Remin SA Baia Mare, deținută de statul român și menținută ilegal în insolvență de 14 ani, având datorii care la jumătatea acestui an au ajuns la 591,6 milioane de lei (exact: 591.599.027 lei), are în conturile bancare disponibilități bănești de… peste 120 de milioane de lei (exact: 120.266.186,50 lei).

 

Simplificat, Remin, o companie a statului datoare-vândută (multe dintre datorii fiind la stat, dar și la creditori formați din UAT-uri și firme), are în conturile bancare (lichidități/cash) 20% din suma pe care o datorează. Mai mult, în Remin figurează cu un stopaj la sursă de aproape 760.000 lei. Constatarea declanșează o retorică: de ce nu se achită o parte din datorii, unele dintre acestea fiind istorice, depășind de mult statutul de arierate (datorii mai vechi de 90 de zile)?

 

Mai exact, documentul menționează clar: sumele sunt deținute de Remin în lei (exact: 913.070,27 lei) și în valute (exact: 25.314.955,62 dolari – USD – și 649,91 euro). Revenim cu retorica: câte firme private insolvente (datoare/care nu-și plătesc datoriile din cauza dificultăților financiare) cunoașteți care au în conturi 120 de milioane de lei, iar banii le sunt lăsați la dispoziție de instanțele de judecată?

 

Vă reamintim că Remin, compania deținută de statul român prin Ministerul Economiei, a intrat în insolvență în 2 februarie 2009 și este menținută ilegal în această stare de protecție economico-financiară, fără ca măcar să aibă planul de reorganizare aprobat, în contextul în care datoriile depășesc cu mult valoarea bunurilor deținute – adică activul net al Remin are valoare negativă, implicit nu poate să-și plătească datoriile chiar dacă vinde toate bunurile pe care le mai deține.

 

În cazul Remin, activul net a ajuns la o valoare negativă imensă, de aproape 380 de milioane de lei. Conform legii, instanța ar trebui să declare falimentul, situația fiind considerată imposibil de a fi redresată.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Pornind de la faptul ca ,cererea de intrare în faliment poate fi făcută și de către adm judiciar,ar fi bine dacă ar putea fi clarificate urmatoarele :
    Adm judiciar este obligat ca în rapoartele pe care le depune la dosarul de insolventa sa menționeze ca debitorul aflat în procedura de insolventa ,în perioada de observație acumulează datorii ?
    -Este adevarat ca actualii adm judiciari au mai fost adm judiciari ai debitorului
    si ca au fost schimbati la cererea AAAS ptr ca au cerut falimentul debitorului?
    -Dacă răspunsul la întrebarea anterioara este da,întrebarea care se pune este de ce acum aceeași adm judiciari cer prelungirea procedurii de insolventa in perioada de observație ,în condițiile în care patrimoniul se degradează,se acumulează datorii,se cheltuie sume importante cu procedura ?
    -Care sunt motivele ptr care debitorul este ținut în insolventa in perioada de observație și de ce nu supunem aprobării un plan de reorganizare, oare ptr ca s ar constata falimentul ?

  2. Conform specialiștilor în insolvență si nu numai….singura soluție ptr ca acest debitor sa numai acumuleze datorii și sa numai prejudicieze creditori este ca procesul sa fie strămutat și administratori judiciari schimbați,deasemenea postul de adm special ar trebui desfintat aceasta funcție fiind o sinecura ,o funcție politica, care toaca zeci de mii de lei în detrimentul creditorilor.
    Toți cei implicați AAAS,Remin,Administratorii judiciari și cel special se folosesc de o lege abrogata ptr a prelungi starea de insolventa.
    Cei,care au câștigat până acum din aceasta stare de insolventa sunt , Administratorii judiciari aprox un milion de dolari din procentul pe care l au încasat din vânzarea bunurilor acestui debitor.Acum fac tot posibilul tot felul de hartoage prin care vor sa obțină aprobarea de la AAAS sa mai vândă din ce a mai rămas ptr a obține noi procente ,alți mulți bani.
    Este de neînțeles cum AAAS o autoritate a statului cere prelungirea insolventei și implicit prin acest comportament aduce prejudicii în primul rând statului și nu în ultimul rând tuturor creditorilor.
    Aceasta stare de insolventa se va termina doar atunci când autorități abilitate se vor autosesiza și vor cerceta de ce nu exista un program de reorganizare aprobat, de ce se permite acumularea de datorii deși legea spune clar ca nu este legal.Sau poate ca ,cineva care are putere va face ceea,ce a sugerat ministerul economie adică va sesiza pe cei abilități. !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here