DECIZIE – Se judecă la Cluj: instanța supremă a respins cererea primarului Cherecheș de a strămuta apelul procesului în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită

14
8964
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

STRĂMUTARE RESPINSĂ. Marți, 17 octombrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), instanța supremă din România, a decis, cu majoritate, respingerea ca nefondată a cererii primarului Băii Mari, Cătălin Cherecheş, de a aproba strămutarea judecării apelului procesului în care a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, de la Curtea de Apel Cluj la o altă curte de apel.

 

Decizia completului de 3 judecători ai ÎCCJ (format din Marinela Cobzariu, Luminița Criștiu-Ninu și Gheroghe Valentin Chitidean) a fost luată cu majoritate, nu cu unanimitate, unul dintre componenții completului făcând opinie separată de ceilalți doi, în sensul admiterii cererii de strămutare a cauzei.

 

Soluția de respingere a strămutării apelului este definitivă, fără cale de atac. În concluzie, apelul, aflat pe ultimii metri înaintea pronunțării, se va judeca la Cluj-Napoca, la Curtea de Apel, de completul Secției penale format din judecătorii Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan și Monica Ioana Șortan. Următorul termen este peste două zile, în 19 octombrie 2023, cu inculpatul Cherecheș aflat sub control judiciar (decizie, la fel, contestată, dar aflată în vigoare).

 

Acest proces, în care Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea unor fapte de corupție (luare de mită), a început în urmă cu 7 ani și 4 luni (la 5 iunie 2016 – data  înregistrării pe rolul instanței). În prima fază procesuală, Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită. A făcut apel. Apelul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Cluj la 2 martie 2022. De atunci a trecut un an și 7 luni. De regulă, un apel durează unu-două termene. Cel mai probabil, la 19 octombrie 2023, completul de judecători va rămâne în pronunațare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

14 COMENTARII

  1. Am vizitat BM de cateva ori in ultimii cinsprezece ani. Chiar nu stiti sau nu vreti sa vedeti ce s-a facut in acel oras.
    Ati mai iesit prin tara sa vedeti evolutia altor orase?
    Desigur nu cunosc detaliile acestui proces- doar ce am putut sa citesc pe internet.
    BM este un oras frumos, ingrijit si prosper. Respect pentru asa primar. Clar nu poti sa impaci pe toata lumea si multa lume nu stie ca nu este doar primarul in oras.. ci si consiliu si alte institutii ce au datoria de a ‘face’.
    A suparat tare pe cineva si asa a ajuns cu dosare. Mie mi-e clara treaba.
    Nu este nici singurul, nici primul si nici ultimul caruia i se face asta.Si nu numai in politica se ‘poarta’ ci si daca incerci sa te ridici putin din mocirla.
    Sper sa i se faca dreptate.
    Cei ce vorbesc aiurea pe margine si ‘din auzite’… mai bine s-ar uita in ograda lor. Vorbiti cand aveti cu ce dovedi ce spuneti.
    Cu respect pentru baimareni si primarul lor
    M

  2. Ați vizitat municipiul de curând ? Vizitați Centrul vechi , Piața Revoluției, magazinele de la Semiluna , Semiluna renovata recent ,etc ! Voi ce ați făcut ?!

    • Adică dacă a desenat două buci pe blocul de la semiluna, se cheama ca a renovat? A fost lezne? S-a luat șpagă? Mie de ce nu vine sa-mi renoveze pe banii vostri? Sunt dispus si eu sa „achit” pentru renovare platind ulterior taxe marite cativa ani. La inflatie de 15%/an, in 5 ani imi iese renovarea gratuit.

  3. OHOHOOOO popor baimarean. Se sparge buboiu cu puroiul infect format din clanul, clica si camarila cerechesiana condusa de locotenentul scenelor (la propriu si la figurat) Dancus, aparata de plotonerul Ghituca, finantata si luminata de plotonerul Bubico , asfaltata si deszapezita de plotonierul (pusculia sefului) Zoicas precum si de ghivecele cu plante decorative (consilierii locali )

  4. Il mai voteaza odata baimareanu’ si din inchisoare. Nu de alta dar sa ne mai facem odata de cacao…ca ne-a placut.A râs o țara intreaga de noi.
    Complici nu victime…

  5. Nu dispera cataline. Fii calm. Mai sunt sperante. Fa cumva maine si nu te prezenta. Vre-un accident contrafacut, vre-o boala imaginara, … te descurci tu. Apoi vezi cum poti scapa de controlul judiciar. Dupa care stii tu, pă Italea, alaturi de ceilalti romani nevinovati pe care i-a destrus justitia.

  6. Ii stropit rău la […] […] asta….avelobaftalo se zice pe la noi ..sa rezervam cea mai buna garsoniera la Gherla???? Sau vreți mai aproape de acasă la tauti ???
    [Comentariu moderat pentru limbaj excesiv]

  7. După care va începe ancheta celor care au intrat în hora lui. Atât la nuntă cât și la împărțit orașul. Toți impecabilii și nepătații, onești oameni de afaceri, toți beneficiarii șpăgilor. Nimeni nu scapă.

    • Nu incepe nimic. Clanul e tot acolo si are tot interesul sa-si pastreze privilegiile. Si clanul nu-i doar famiglia iubitoare de Baia Mare, e disipat in toata administratia publica locala. Hotii pe mana cu vardistii. Pentru clan e chiar un plus, că in ultimul timp costa prea mult tinerea capeteniei in libertate. Cel putin pana la alegeri, cand va candida doamna fosta deputat, vor face fix ca data trecuta, vor scoate in fata o sluga. Data trecuta a fost Marinel Rob, de data aceasta va fi „locotenentul” Dorel zis si „Scenă”. Acesta v-a avea grija ca in continuare sa nu fie tulburate apele in primarie si sa curga banii in buzunarele cui trebuie. Deci vom avea continuitate si Dl. Vischi va mai avea inca mult de scris.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here