EXCLUSIV – Care sunt domeniile economice din Maramureș care au concentrat cei mai mulți bani în 2018

0
291

ANALIZĂ ECONOMICĂ. În 2018, cele peste 52.000 de firme (SA, SRL, PFA etc.) înregistrate în Maramureș au înregistrat o cifră de afaceri totală de 17,5 miliarde de lei (echivalentul a aproape 4 miliarde de euro), adică 1,18% din cifra de afaceri la nivel național – pentru cei cu mai puține cunoștințe economice, o precizare: e puțin, măcar în contextul în care în județ sunt concentrate 2,51% din totalul firmelor înregistrate în România.

 

Suma totală care a constituit profitul tuturor firmelor din Maramureș a fost de 1,3 miliarde lei (aproximativ 293 milioane euro) – practic, media profitului obținut de firmele din județ a fost de 7,43%, iar cantitativ-procentual, suma înseamnă 1,12% din profitul net realizat în România.

 

Această scriere vă spune care sunt cele 10 domenii economice din Maramureș care concentrează cei mai mulți bani (analiza a luat în calcul domeniile care au cumulat cele mai mari cifre de afaceri).

 

Top 10

 

Pe locul 1, nicio supriză pentru economia maramureșeană, se situează fabricarea de mobilă, domeniu care a concentrat în 2018 afaceri de 1,8 miliarde de lei (spre 400 de milioane de euro). Locul 2 este ocupat de domeniul Fabricarea aparatelor de control și distribuție a electricității, cu 1,3 miliarde de lei, iar podiumul e încheiat de Transporturi rutiere de mărfuri, cu 1,2 miliarde de lei.

 

Pe locul 4, cu un total de 602,3 milioane de lei, este domeniul Comerț cu ridicata al materialului lemnos, materialelor de construcții și echipamentelor sanitare, urmat de Construcții cu 590,9 milioane lei.

 

Pe locul 6 în clasamentul cifrei de afaceri (adică al banilor concentrați în 2018 în aceste domenii) este Prelucrarea (tăierea și rindeluirea) lemnului – 565,4 milioane lei, urmat de Comerț cu amănuntul – 498,4 milioane lei, Metalurgia aluminiului – 494,6 milioane lei, Comerț cu ridicata – 467,4 milioane lei, iar Top 10 este închis de Comerț cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule – 394,4 milioane lei.

 

Subliniere: faptul că aceste domenii concentreză cele mai mari cifre de afaceri, nu este similar cu domeniile care și obțin cele mai mari profituri.

 

Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here