A ÎNVINS – Maramureșeanca Sara Șunea a câștigat, după o partidă extrem de disputată, primul meci la Campionatul Mondial de șah pentru cadeți

0
405
_cuva

CAMPIONATUL MONDIAL DE ȘAH – CADEȚI 2023. Luni, 16 octombrie 2023, la Sharm El Sheikh (Egipt), șahista maramureșeancă Sara Maria Șunea (România, ELO 1723, favorită 5) a câștigat cu piesele negre primul meci la Campionatul Mondial pentru Cadeți U12, cu Naranbold Sodgerelt (Mongolia, ELO 1354, favorită 42) – mongolii au 4 jucătoare calificate la această categorie de vârstă. Meciul, unul extrem de disputat, a fost una dintre cele mai lungi partide din prima rundă a fetelor U12, spre finalul timpului de joc, când șahista din Maramureș a dobândit un avantaj de un pion, sportiva mongoleză a cedat.

 

La 400 km de Fâșia Gaza

 

Competiția este organizată de FIDE (federația mondială), la 6 categorii de vârstă și sex (sub 8 ani, sub 10 ani și sub 12 ani, la băieți – Open – și fete) la care participă 502 șahiști calificați din 66 de țări – peste 600 de sportivi s-au calificat, dar mulți nu participă, unele federații naționale retrăgându-se din competiție din varii motive, în principal din cauza apropierii locului de desfășurare de conflictul armat dintre Israel și Hamas, distanța dintre Fâșia Gaza și orașul egiptean fiind de sub 400 km (de exemplu, puternica echipă a Indiei a declarat forfait).

 

Din cele 93 de șahiste înscrise la categoria U12 doar 74 s-au prezentat la Campionatul Mondial, fapt care a făcut ca Șunea să urce în clasamentul favoritelor de pe locul 7 (ocupat inițial) pe locul 5 – au rating mai mare doar rusoaicele Diana Preobrazhenskaya – ELO 2093 (singura șahistă U12 care are ELO peste 2000, favorita întrecerii) și Uliana Bubnova – ELO 1746 (favorita 4), cu precizarea că șahiștii din Rusia concurează sub steag neutru, al FIDE, Ruqayyah Rida – ELO 1856 (favorita 2, reprezintă Anglia) și mongoleza Batpelden Buyankhishig – ELO 1822 (favorita 3).

 

Detalii

 

Sara Șunea (11 ani) este elevă la Colegiul Național Vasile Lucaciu din Baia Mare și este pregătită de antrenorii Cătălin Ardelean și Gergely Szabo – are dublă legitimare (la Tinerii Lei Baia Mare și LPS Satu Mare). În acest an, Șunea a ocupat locul 4 la individual la Campionatul European 2023 și a devenit vicecampioană continentală cu echipa României. Ea este campioană națională la categoria Fete 12 ani, fiind singura româncă înscrisă la această categorie.

 

România a deplasat la Campionatul Mondial pentru Cadeți un lot de 10 sportivi: Open 12 ani – Henry Edward Tudor (campion european), Andrei Negrean, Dragoș Ștefan Leu; Open 10 ani – Vladimir Sofronie, Iustin Nicolas Cazacu; Open 8 ani – Rareș Ștefan Apostu; Fete 12 ani – Sara Maria Șunea; Fete 10 ani – Maria Anistoroaei, Emma Crețescu; Fete 8 ani – Anne Sophie Constantin-Ciuntu.

 

Campionatul Mondial de șah pentru Cadeți se desfășoară în perioada 14-27 octombrie 2023, locul de disputare fiind International Youth and Sport City (un centru sportiv uriaș, cu terenuri, săli și bazine acreditate internațional pentru 11 sporturi), fiecare șahist urmând să dispute 11 meciuri. Se joacă zilnic câte un meci, care începe la ora locală 15.00, premierea și ceremonia de închidere fiind programată în 26 octombrie, începând de la ora 19.00.

 

2mnews va relata detalii despre partidele lui Șunea în cele 11 zile de concurs.

 

* Foto: @FIDE

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here