FOTO REPORTAJ – Cum arată Gara din Baia Mare la aniversarea a 55 de ani de existență: o ruină cu iz pestilențial

0
777

GARA BAIA MARE. La 29 octombrie 2023, Gara CFR Călători din Baia Mare a împlinit 55 de ani de la inaugurare. Supranumită „Poarta de intrare a orașului”, după evenimentele din 1989 eliminată aproape total de la orice finanțare de întreținere, Gara băimăreană s-a transformat într-o clădire urâțită, fief al homeless-ilor (oameni și câini), al jegului și al mirosului pestilențial.

 

Edificată într-un an și jumătate (construcția a început în 1966) – pe atunci, în afara orașului, la extremitatea vestică, pentru că Baia Mare era un orășel puțin mai mare decât un sat vestic – Gara nouă a Băii Mari a fost inaugurată la 29 octombrie 1968, cu fastul specific perioadei comuniste, primul tren plecat din noua Gară a orașului fiind personalul de Dej (trenul cu nr. 4096).

 

Complexul CFR (clădirea gării) urmează să împlinească 55 de ani peste 3 luni, la 31 ianuarie 2024, fiind inaugurată la 31 ianuarie 1969, la ora 10 dimineața, în prezența adjunctului ministrului Transporturilor, Iancu Constantin, și a tovarășilor comuniști din fruntea orașului (Ioan Vijdeluc – prim-secretarul Comitetului Municipal PCR Baia Mare) și al județului (Gheorghe Blaj – prim-secretarul Comitetului Județean PCR Maramureș).

 

Noua gară avea la parter casele de bilete, chioșc pentru ziare, frizerie, poștă, loto, OJT, CEC, un depozit pentru bagaje de mână, biroul de informații și scări care urcau la nivelul liniilor ferate, iar la etaj, pe galeria ce înconjoară holul, erau săli de așteptare, o încăpere „Mama și copilul” și un bufet-restaurant. Primul șef al noii Gări Baia Mare a fost Iosif Damian.

 

Clădirea nu s-a prăbușit până acum nu pentru că a avut grijă CFR (proprietarul) de ea, pentru că n-a avut, ci pentru că a fost construită pe principiile de rezistență sovietice: puneți mult, mai bine să fie, decât să rămână! Astfel că marchiza de la scările de acces a tunelului are o placă continuă din beton-armat cu o lățime de 6,80 metri, fiind susținută de stâlpi metalici făcuți din țevi de oțel.

 

Scrierea de față este doar o explicație la fotografiile realizate recent de fotograful Dorin Maciovan, care a urmărit un singur lucru: să vă ofere imaginea actuală a Garii, la 55 de ani de la inaugurare.

 

 

* Foto: @Dorin Maciovan

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here