EXCLUSIV – Contract de peste 108 milioane de lei, atribuit în cea mai mare comună din Maramureș: află identitatea câștigătorilor

0
3911

REȚEA DE GAZE NATURALE ÎN MOISEI. Administrația publică locală din comuna maramureșeană Moisei, controlată de edilul Grigore Tomoiagă (PSD), a atribuit un contract în valoare de peste 108 milioane de lei (exact: 108.290.000 lei, sumă care include TVA) și care vizează proiectare și execuția lucrărilor de înființare a rețelei de gaze naturale în comună. Contractul, a cărui finanțare provine în cea mai mare parte de la statul român, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” (care este gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației), include și achiziționarea și montarea contoarelor individuale inteligente, iar lucrările trebuie finalizate/recepționate în 3 ani (36 de luni).

 

Câștigătorul contractului, unul dintre cele mai mari semnate în acest an în Maramureș, este asocierea de firme IRIGC Întreprinderea de Reparații și Instalații Gaze și Construcții Impex SRL & Antoprest Activ SRL & Habau SRL, care a ofertat aproape de estimarea maximă (cu 0,02% mai puțin), dar fiind singurul ofertant și fiind declarat ca având o ofertă admisibilă, a fost declarat câștigător – prețul a avut o pondere de 40% în decizia finală.

 

Ce se face

 

Alimentarea cu gaze naturale a comunei Moisei se va realiza din conducta de înaltă presiune (Pn 40 bar) Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa (investiție de 81 de milioane de lei a Transgaz, finalizată la 2 martie 2023 de subsidiara națională a holdingului austriac Habau Group), din care se vor realiza branșamentele pentru 3.200 de gospodării și 20 de obiective socio-culturale din comună.

 

Rețeaua de distribuție, va avea o lungime de aproximativ 66,77 kilometri, va fi executată din țevi din polietilenă de înaltă densitate și din țevi din oțel pentru conducte petroliere, iar traseul acesteia va urmări trama stradală a comunei. Moisei este cea mai mare comună din Maramureș, conform rezultatelor celui mai recent recensământ, având 9.317 locuitori.

 

Identitățile câștigătorilor și detalii despre aceștia
Firma IRIGC Întreprinderea de Reparații și Instalații Gaze și Construcții Impex SRL (cunoscută sub denumirea simplificată IRIGC Impex), lider de asociere, este înregistrată în București (cu 9 puncte de lucru înregistrate în București, Ilfov, Brașov, Dolj și Gorj) și este specializată pe lucrări de construcție a proiectelor utilitare. Este fosta firmă a statului din perioada comunistă, Instalatorul Bucureşti, care lucrează în domeniul gazelor naturale încă din 1982. Societatea este acum deținută de Traian Popa (68 de ani, asociat unic), fost secretar de stat în Ministerul Economiei, numit în ianuarie 2005 și responsabil de sectorul petrol și gaze. În 2022 a avut o cifră de afaceri de aproape 65 de milioane de lei (în scădere cu 50% față de anul precedent) și un profit net de circa 15 milioane de lei, realizat cu 248 de angajați, dar și datorii declarate de aproape 42 de milioane de lei.
•••
Firma Antoprest Activ SRL, asociat secundar, este înregistrată în București și este specializată pe lucrări de construcție a proiectelor utilitare. Societatea este controlată de Mihai Tiberiu Popa (deține 76% din părțile sociale ale firmei și este fost manager pe marile proiecte ale IRIGC Impex – asociat minoritar este Alina Antonescu, cu 24%). În 2022, a înregistrat o cifră de afaceri de 1,63 milioane de lei (doar circa 13% din cifra de afaceri a anului anterior) și un profit net de 20.000 lei, realizat cu 43 de angajați, dar și datorii de 11 milioane de lei.
•••
Firma Habau SRL, asociat secundar, este înregistrată în Ploiești (jud. Prahova) și este specializată pe lucrări de instalații pentru construcții. Este fosta PPS Popeline Systems Romania SRL. Societatea, care a realizat gazoductul de 86 de kilometri Sighetu Marmației – Vișeu de Sus – Borșa, în care se „înțeapă” acum localitățile din Maramureșul istoric, este subsidiara din România a concernului austriac Habau Hoch und Tiefbaugesellschaft Mbh., controlat de Peter Halatschek, Frantz Rumpler și Heindl Georgine Rumpler. În 2022, firma a raportat o cifră de afaceri de 114,74 milioane de lei și o pierdere netă de 26 de milioane de lei. Are 235 de angajați și datorii de peste 209 milioane de lei, fiind administrată de Roxana Theodora Gureanu și austriacul Karl Leidenfrost.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here