EXCLUSIV – Câte abatoare, măcelării și carmangerii mai există în Maramureș: industria cărnii din județ, o piață financiară de 385 de milioane de lei pe an

0
2030

INDUSTRIA CĂRNII ÎN MARAMUREȘ. Luni, 20 decembrie 2021. Ignatul. Ziua tăierii porcilor, pentru pregătirea produselor de carmangerie specifice sărbătorilor de iarnă. În popor se spune că „dacă nu tai porcul la Ignat, nu-i mai merge bine, slăbește”. Deci, ziua cărnii. Odinioară o industrie profitabilă în România, care deținea în Timișoara Comtim, al doilea combinat de creștere- sacrificare a porcilor și de preparare a produselor din carne de porc din lume, după cel din Chicago (SUA).

 

Acel combinat, de dimensiunile unui orășel (avea stații de autobuz în interiorul său și construcția a durat, cu toata capacitatea disciplinară din regimurile totalitare, 12 ani!). Ce se întâmplă astăzi în industria cărnii, știm: aproape subjugată concernelor străine. Totuși, de Ignatul 2021, 2mnews a analizat în această scriere exclusivă ce se întâmplă pe piața cărnii din județul Maramureș. Rezultatul, în cele ce urmează…

 

Porcii noștri cei de toate zilele

 

S-a scumpit (cu circa 2 lei/kg) și se va mai scumpi (până la 20% față de media anului trecut) carnea de porc, știm, ne-a avertizat patronatul industriei de profil, argumentând cu ravagiile făcute de pesta porcină africană și cu creșterea cheltuielilor cu hrana și tratamentele.

 

Majorarea prețului la carnea de porc taman într-o perioadă de creștere semnificativă a cererii nu este surprinzătoare într-o țară în care strategiile comerciale sunt contrare algoritmilor economici din statele dezvoltate (unde creșterea cererii generează reduceri ale prețurilor, pentru a absorbi o plajă cât mai semnificativă de clienți de pe o piață concurențială reală, fără înțelegeri de tip cartel).

 

În acest context, 2mnews a analizat care mai este ponderea industriei de profil în Maramureș, respectiv câte abatoare și carmangerii și măcelării mai sunt funcționale în județ, măcar pentru că nici autoritățile, nici altcineva nu au comunicat public aceste informații.

 

O piață financiară de 385 de milioane de lei/an

 

Înainte de a face publice informațiile precizate în preambulul acestei scrieri, să aflăm pe ce piață financiară joacă agenții economici din industria cărnii din Maramureș.

 

În 2020, în industria cărnii din Maramureș au fost doar 26 de agenți economici activi (am luat în calcul firmele înregistrate în județ care au ca obiect de activitate unul dintre cele 4 coduri unice – CAEN – aferente industriei, respectiv: Fabricarea produselor din carne – inclusiv din carne de pasăre; Producția și conservarea cărnii; Comerț cu ridicata al cărnii și produselor din carne; Comerț cu amanuntul al cărnii și al produselor din carne, în magazine specializate).

 

Cele 26 de firme au jucat pe o piață financiară care a totalizat în anul 2020 suma de aproape 385 de milioane de lei (aproape jumătate din cifra de afaceri totală, respectiv 48,31%, fiind generată de liderul județean al industriei, Ferma Zootehnică).

 

Nu este o sumă semnificativă în contextul economiei județene, reprezentând doar 2% din cifra de afaceri totală în Maramureș, întreaga industrie a cărnii din județ implicând sub 1.000 de angajați (aproape jumătate fiind angajați la liderul din domeniu, Ferma Zootehnică), însă firmele maramureșene din industrie au obținut un profit anual total de circa 26 de milioane de lei (adică s-a lucrat cu o marjă medie de profit de 6,75%).

 

Numărul carmangeriilor, măcelăriilor și abatoarelor
În Maramureș sunt autorizate 36 de carmangerii, cele mai vechi fiind autorizate din anul 2007: Sighetu Marmației (7), Baia Mare (6), Baia Sprie (3), Seini, Vișeu de Sus, Bârsana, Ocna Șugatag (câte 2), Vișeu de Jos, Câmpulung la Tisa, Cernești, Dumbrăvița, Giulești, Mireșu Mare, Oncești, Săliștea de Sus, Recea, Rona de Sus, Rozavlea, Valea Chioarului (câte 1).
De asemenea, în județul Maramureș sunt autorizate 74 de măcelării, cele mai multe în Baia Mare (17), Sighetu Marmației (14), Baia Sprie și Târgu Lăpuș (câte 4), Borșa, Seini, Vișeu de Sus și Ocna Șugatag (câte 3), Dragomirești, Șomcuta Mare, Ulmeni, Poienile de sub Munte și Rona de Sus (2), Cavnic, Tăuții Măgherăuș, Bârsana, Botiza, Copalnic Mănăștur, Ieud, Leordina, Moisei, Rozavlea, Săpânța, Săliștea de Sus, Suciu de Sus și Vișeu de Jos (câte 1).
În județ este autorizat un singur centru pentru sacrificarea păsărilor și iepurilor – în Lăpușel (com. Recea) -, precum și un singur centru de colectare a vânatului – în Baia Sprie, aparține de Direcția Silvică. De asemenea, în Maramureș sunt autorizate 6 abatoare mari, în Baia Mare (3 – Carmangeria Dalia, Ferma Zootehnică și Cetina), Ardusat (2 – Ghitta și Mezel Co) și Seini (1 – Danamari).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here