VIDEO – Cum încalcă legile Primăria Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, poluând voluntar râul Săsar în tentativa de salubrizare a municipiului

1
2092

EXCLUSIV. Primăria Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș poluează voluntar râul Săsar în încercarea de salubrizare a municipiului. Pentru cei care cred că mediul e un moft, un detaliu: acțiunea de salubrizare a municipiului Baia Mare este făcută în acest moment de firme și instituții publice cu încălcarea voluntară a mai multor legi.

 

Însă atât timp cât „O mână spală pe alta” și „Toți trăim aici, împreună”, nu e niciun pericol. În Lumea a III-a e la fel. Măcar avem luminițe decorative și scene cu spectacole „gratuite” (de fapt, scump plătite din banii publici ai orașului și ai județului). E bine ș-așa. 2mnews vă oferă o cronologie a faptelor și un film-argument.

 

Fapte

 

Contractul pentru salubrizare stradală a municipiului Baia Mare s-a finalizat în 1 decembrie 2021. Pentru că pe conducătorul reședinței județului Maramureș (primarul Cătălin Cherecheș) nu prea a contat acest lucru, despre care se știa de 2 ani, licitația pentru desemnarea unui operator legal (care să dețină avizul ANRSC) nu s-a finalizat.

 

Primăria Baia Mare a cerut operatorului Drusal să continue să opereze salubrizarea stradală până la desemnarea unui operator (în urma licitației). Drusal a spus că va continua, dar a condiționat asta de plata unor creanțe care însumau 15 milioane de lei (pentru salubritatea stradală și colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere din oraș), pentru că Primăria Baia Mare nu a plătit până la jumătatea acestei luni nicio factură aferentă anului 2021.

 

Primarul Cherecheș a mințit public spunând că nu are nicio datorie față de Drusal. Consilierii locali l-au crezut și au votat ca serviciul de salubrizare stradală să fie efectuat de serviciul Primăriei care planta panseluțe (SPAU). Numai că SPAU operează ilegal, neavând avizul ANRSC, neavând utilaje, neavând buget, neavând angajați.

 

Să vorbim despre bani

 

Drusal a înștiințat Primăria că din cauza datoriilor imense, cauzate de cumulul facturilor neplătite, nu mai poate să presteze serviciul de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menejere către populație, deși aceasta și-a plătit, în cea mai mare parte, acest serviciu către Primărie.

 

Ce s-a întâmplat cu banii plătiți Primăriei de către băimăreni pentru a li se ridica gunoiul menajer, doar responsabilii Primăriei știu. Cel mai probabil au fost achitate unele creanțe (datorii/facturi neplătite) din anul… 2020. Ideea e că la Drusal nu s-a plătit până la jumătatea lunii decembrie 2021 niciun leu pentru serviciile efectuate în acest an.

 

Rezolvarea ilegală, pe genunchi”

 

Ce a făcut primarul Cherecheș? A delegat rezolvarea problemei către viceprimarul Doru Dăncuș și a plecat în vacanță în străinătate. În primă fază, viceprimarul Dăncuș a rezolvat parțial situația în acest mod: cu niște angajați ai Drusal, cărora un angajat al Primăriei, desemnat de primarul Cherecheș, le-a promis că îi va plăti cu circa 75 de lei/zi și că va face plata săptămânal. Asta a fost mâna de lucru.

 

Utilajele de transport au fost luate de la SPAU și de la firma locală Drusalconstruct SRL (foto mic dreapta – fără nicio legătură cu operatorul de salubritate Drusal SA), controlată de finul primarului Cherecheș, Vasile Marcel Zoicaș (cel care mai deține Construrom și VMZ Infrastructură), prin soția sa, Diana Alina Zoicaș.

 

În acest timp, după ce a mințit că nu are nicio datorie față de Drusal, primarul Cherecheș a dispus să se plătească către Drusal circa 1,6 milioane de lei. Plata a fost făcută pentru luna ianuarie 2021 (complet) și parțial pentru lunile februarie, martie și… iulie 2021 – doar ca o paranteză: din acei bani, Drusal a plătit depozitarea pentru lunile octombrie și noiembrie către operatorul depozitului conform de la Sânpaul (jud. Mureș) – Iridex -, acolo unde șefii administrației județene îi obligă să ducă gunoiul produs în Maramureș, la 250 km distanță, pentru că n-au fost în stare de 20 de ani să termine un depozit conform în județ.

 

Primarul Cherecheș se baza pe o decizie a ADI Deșeuri, care din necunoștință a legislației a avizat doar o parte din facturile Drusal, respectiv au avizat colectarea, nu și depozitarea. De ce s-a întâțmplat asta? Pentru că Drusal fiind și operator de colectare, dar și operator de depozitare (fiind câștigătorul licitației pentru operarea CMID Fărcașa, încă nefuncțional) nu avea dreptul legal de a-și factura depozitarea, așa că au atașat situații aferente acestui serviciu (de depozitare), perfect legale (cantități cântărite, depozitate la depozite autorizate).

 

O paranteză: 30 de UAT-uri deservite de Drusal au plătit în totalitate facturile, dar la Baia Mare primarul Cherecheș s-a folosit de neavizarea depozitarii de ADI și a zis că nu plătește. Ce s-a întâmplat, ați văzut cu toții. Și mai ales ați mirosit.

 

Declararea stării de urgență

 

Ulterior, pentru că salubrizarea “pe genunchi” gândită de primarul-strateg și oamenii săi nu făcea față nici chiar așa, cu încălcarea a numeroase legi, vineri, 17 decembrie, șeful administrației județene, Ionel Bogdan, a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și a decretat stare de urgență, din cauza riscului epidemiologic (gunoaiele deja au îngropat municipiul).

 

Bogdan susține că Drusal a refuzat să presteze acest serviciu de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere și stradale din Baia Mare, ceea ce e real. 2mnews vă spune și ce nu vă spun cei care conduc deplorabil și cu încălcarea legilor destinele oamenilor. La ședința în care s-a decis ce, cine și cum să facă salubrizarea, Drusal a fost de acord să presteze serviciul, dacă Primăria Baia Mare plătește acum măcar o treime din datorie (adică 5 milioane de lei) și apoi, în fiecare lună să plătească serviciile efectuate/facturate și o factură restantă. Adică, a dat Primăriei Baia Mare încă 10 luni în plus pentru a-și plăti datoriile cumulate în acest an.

 

Viceprimarul Dăncuș, lăsat de izbeliște de primarul Cherecheș aflat în vacanță, a spus că Primăria nu are bani (pentru salubrizare, doar pentru scene, spectacole, luminițe și cadouri pentru votanți) și că poate plăti doar 1,6 milioane de lei. Drusal a refuzat. A urmat decizia CJSU de vineri. În urma acestei decizii, salubrizarea stradală și menajeră urma să fie efectuată de SPAU, cu resursele de transport ale firmei Drumuri şi Poduri SA, subordonată Consiliului Judeţean Maramureş, şi cu sprijinul primăriilor Şomcuta Mare şi Coroieni (care au avut câteva mașini de transport al deșeurilor, dar nu le mai foloseau, având contract cu Drusal).

 

Așa a reînceput colectarea deşeurilor menajere în Baia Mare. Sigur, s-a menținut și utilajele Drusalconstruct (după cum se observă în filmarea video). Bogdan a recitat, frumos, următoarele: “S-a reuşit mobilizarea de utilaje, compactoare, autoutiliare, echipe de oameni şi tot ceea ce este necesar pentru a curăţa oraşul de gunoiul menajer”.

 

Ce legi sunt încălcate

 

În fapt, salubrizarea (și cea stradală și cea menajeră) se desfășoară acum ilegal și poluând grav mediul. Sigur, nimeni dintre cei plătiți din banii statului să vegheze la respectarea legalității nu face nimic, mimând că nu văd câte legi se încalcă. Le enumerăm:

 

1) Niciuna dintre firmele/entitățile publice implicate (SPAU, Construrom, Drumuri și Poduri, primăriile Șomcuta Mare și Coroieni) nu au avizul ANRSC, implicit prestează acest serviciu ilegal – la un moment dat, s-a încercat să se lucreze conform legii, fiind invitat să presteze acest serviciu un operator acreditat, Herodot, care activează în zona Sighetu Marmației, însă acesta și-ar fi pierdut licența dacă ar fi operat într-o arie în care nu are contract, așa că a refuzat și s-a decis să se încalce legea, pentru că, oricum, în Maramureș oamenii din instituțiile abilitate ale statului sunt convinși că trăiesc în locul în care „O mână spală pe alta, / Toți trăim aici, împreună”.

 

Care era soluția legală? Simplu: contractarea temporară (până la finalizarea licitației) a unui operator avizat ANRSC, care deține utilaje conforme și contract de depozitare la un depozit legal. Sigur, ideal ar fi fost să se plătească salubrizarea la timp, așa cum și băimărenii și-au făcut și nimeni din Primăria Baia Mare nu le-a spus ce s-a întâmplat cu banii lor, plătiți pentru salubrizare.

 

2) Deșeurile se transportă ilegal, cu mijloace de transport neconforme, utilizate în construcții. Legal, deșeurile se transportă cu mașini speciale, acoperite. Care era soluția legală: transportul cu mașini acreditate în acest sens.

 

3) Deșeurile se depozitează la un depozit ilegal, fiind aruncate efectiv la 10 metri de râul Săsar, în așa-numita rampă ilegală de la Sărar, în fapt un loc viran. Care era soluția legală: să le arunce la un depozit conform, doar că acolo costă, pe când pe câmpul de la Săsar e gratis, mai ales că nu te amendează nimeni.

 

4) Poluarea voluntară a mediului. Un depozit temporar de deșeuri trebuie să fie construit cu protejarea solului (cu folii izolante speciale) și să aibă canale și rezervoare pentru colectarea levigatului, pentru a împiedica poluarea solului și al apelor. La Rampa ilegală de la Săsar nu există niciuna nici alta.

 

În consecință, la cantitatea de deșeuri colectată/produsă pe zi în Baia Mare (care este de circa 250 de tone), se produc în medie 50 de metri cubi de levigat pe zi. Într-o lună, în Săsar se vor deversa 1.500 de metri cubi de levigat (substanță nocivă pentru mediu). Conform legii de mediu, levigatul trebuie extras, colectat și eliminat (Drusal avea în acest sens un contract cu Vital, transportându-l la stația de epurare, unde acesta era neutralizat – și rămânea acel batal, cu care nu știe nimeni ce se întâmpla).

 

 

Care era soluția legală: aruncarea deșeurilor într-un depozit conform, sau într-un depozit temporar autorizat (cel de pe câmpul de la Săsar nu este).

 

5) Este interzisă colectarea deșeurilor fără a avea o trasabilitate controlată (altfel, poți arunca gunoiul oriunde). Simplificat: acum nu se știe cât gunoi se depozitează (rampa ilegală de la Săsar nu are cântare), gunoiul este depozitat la o rampă ilegală, iar deșeurile nu sunt sortate (pentru recuperarea deșeurilor reciclabile), ci aruncat de-a valma, după cum se vede în filmare, fapt care va crește semnificativ amenda anuală pe care Baia Mare o plătește către UE (care se dă ca sancțiune pentru neîndeplinirea cantităților de deșeuri reciclate) și despre care nimeni nu vă spune niciodată nimic.

 

6) Dintr-un evident abuz în serviciu nesancționat, Poliția Locală este folosită, din ordinul șefilor Primăriei Baia Mare, pentru a mușamaliza și veghea la încălcarea legilor, pentru: paza unui depozit de deșeuri ilegal, permiterea unor transporatori neautorizați (firme, instituții și diverși transportatori cu… căruțe) să transporte și să arunce deșeurile menajere în respectivul depozit.

 

… în rest, vizionare plăcută. Iar celor din instituțiile statului abilitate să sancționeze ilegalitățile de mai sus, o sugestie la vizionarea filmului: asezonați vizionarea cu o cafea, să nu vă ia somnul.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Inca o dovada ca Dancus e facut din aluat de sluga. Asa a fost de cand se stie. Dupa ce Chereches ajunge la puscarie asta nu poate conduce nimic. El e facut sa pupe cururi. Daca nu are cur in fata nu functioneaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here