EXCLUSIV – Care este firma maramureșeană în a cărei fermă a fost confirmat virusul gripei aviare și ce implicații economice a produs incidentul

0
1823

GRIPA AVIARĂ. În România anului 2020, primul caz confirmat de gripă aviară a fost “într-o crescătorie de găini ouătoare din județul Maramureș”. La această nominalizare știrbită se rezumă toate oficialitățile. Pentru că jumătățile de măsură nu fac bine informării opiniei publice și din cauza implicațiilor economice cauzate de incident, dezvoltăm și nominalizăm concret…

 

Karin SRL, o firmă cu certificări ISO

 

Primul caz confirmat al virusului HPAI H5N8 din România anului 2020 este localizat la ferma din Seini a firmei Karin SRL, controlată de doi medici veterinari: Dan Grigore Meseșan și Alexandru Florin Cotuna.

 

În Maramureș, conform datelor oficiale (sintetizate de Ministerul Agriculturii) există 12 ferme de găini, cu un efectiv total de 190.000 de capete (adică 2,1% din efectivul total existent în ferme comerciale în România).

 

Ferma Karin este considerată o fermă mare în Maramureș, dacă nu în contextul capacității de producție (de 45.900 de capete în două hale dotate la standarde europene, care acoperă o suprafață de 2.500 de metri pătrați) măcar în context numeric: acolo erau, doar la momentul producerii incidentului, 18.699 de păsări, adică 10% din efectivul total al județului.

 

De ce instituțiile statului (în principal instituțiile sanitar-veterinare, respectiv DSVSA și ANSVSA) nu au nominalizat firma la care a fost confirmat virusul gripei aviare? Tocmai v-am oferit un potențial răspuns: proprietarii sunt doi medici veterinari.

 

Însă important este altceva: firma din Seini deține două certificări ISO (ISO 9001/2008 a sistemului de management al calității și ISO 22000/2005 a sistemului de management al siguranței alimentelor), iar în acest context rămâne retorică (cel puțin deocamdată) dilema: cum a fost posibilă infectarea găinilor din halele fermelor Karin cu virusul HPAI H5N8?

 

În plus, firma Karin SRL (fondată în anul 1994) se autorecomandă ca fiind una care a reușit să se impună pe piața din România și din străinătate prin calitatea deosebită a ouălor produse, calitate garantată nu doar prin certificările de calitate și siguranță a alimentelor, ci și prin specializarea celor doi acționari, care asigură și managementul firmei (medici veterinari) și care “supervizează întregul proces tehnologic și lanțul alimentar”.

 

Cum s-a manifestat virusul în Mararamureș

 

Specialiștii spun că după ce în 2014-2015 epidemiile de H5N8 au afectat Coreea de Sud și America de Nord, dar fără virulență la păsările migratoare, în timpul iernii 2016/2017 virusul și-a făcut apariția în Europa, provocând o mortalitate ridicată la păsările sălbatice.

 

După o absență de aproape 3 ani, în ultima lună Europa se confruntă cu o revenire a virusului HPAI H5N8, cu mai multe focare în Polonia, urmate recent de două focare în Slovacia, două în Ungaria și, începând din 14 ianuarie 2020, unul în România.

 

În fază inițială, mortalitatea în ferma Karin a fost de aproape 11.200 de păsări, adică de aproape 60% din efectivul total de 18.699 de găini (conform raportului oficial al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA – din România înaintat Oficiului Internațional pentru Epizootii – OIE -, organizaţia mondiale pentru sănătate animală). Restul păsărilor (7.509 de exemplare) au fost eutanasiate și incinerate (în cursul zilei de 15 ianuarie 2020, la Seini a fost adus un incinerator mobil în acest scop).

 

La ferma din Seini (jud. Maramureș), sursa infecției este, deocamdată, necunoscută, spun oficialii români („este în derulare ancheta epidemiologică”). Firma din Seini își are ca principali furnizori firme din Ungaria, acolo unde deja s-au confirmat în acest an două cazuri de gripă aviară (inițial la o fermă de peste 53.000 de curcani din regiunea Komarom-Esztergom, iar apoi la o fermă de 115.000 gâşte din apropiere de Letavertes, oraș situat în estul Ungariei, la aproximativ 35 de kilometri de Oradea).

 

Respectiv, firma Karin Seini primește puicuțe ouătoare (rasa Lohmann) de la Mohácsibe Kft și furaje de la Nagyhegyesi Takarmány Kft (al treilea partener din Ungaria fiind Hartmann, care îi furnizează caserole pentru ouă).

 

Ce s-a făcut

 

În principal, s-au luat toate măsurile prevăzute de legislația europeană. A fost stabilită zona de protecție și zona de supraveghere a păsărilor (cu restricții de mișcare), cu monitorizarea de către specialiști. Toate păsările fermei Karin din Seini care nu erau decedate au fost eutanasiate și incinerate. Halele vor fi curățate mecanic, dezinfectate și dezinsectate, conform manualului operațional. ANSVSA va transmite către OIE rapoarte săptămânale de urmărire a evoluției bolii.

 

Furajele și celelalte materiale potențial purtătoare de virus au fost distruse (inclusiv ouăle Karin, DSVSA asigurând că acestea n-au ajuns în comerț, fiind sechestrate în fază de suspiciune, în vederea incinerării). Conform conducerii Uniunii Crescătorilor de Păsări, focarul a fost izolat și se aplică măsuri specifice pentru a opri extinderea bolii și la alte ferme și, dacă totul decurge bine, “în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge”.

 

IMPORTANT: specialiștii și autoritățile cer ca populația să nu intre în panică, pentru că virusul H5N8 nu afectează sănătatea oamenilor.

 

Alte repercusiuni

 

În afara loviturii economice primită de firma seineană și autoritatea publică locală este afectată de incident, firma Karin fiind principalul furnizor de materie primă (dejecțiile păsărilor) necesară funcționării stației de biogaz a orașului, prin care se produce energia electrică necesară imobilelor din patrimoniul Primăriei Seini. Însă, în acest moment, accesul pe platforma industrială pe care sunt și halele Karim este restricționat.

 

“Nu mai putem prelua de acolo nimic, stația de biogaz funcționează acum la jumătate din capacitate, pentru că am avut un stoc de materie primă, dar probabil se va opri până la reluarea activității pe platformă”, a confirmat, pentru 2mnews, primarul localității Seini, Gabriela Tulbure.

 

  • Foto: Karin SRL

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here