ABC-UL UNEI FAPTE PENALE – ADI Deșeuri Maramureș a livrat direct, fără licitație, activitatea de sortare și transfer a deșeurilor unei firme care prestează serviciul într-o locație neautorizată: află cine se află în spatele firmei

6
4634
Mașinile Drusal așteptând să intre pe platforma neautorizată

* „Principiul după care se ghidează Grupul de Investigații 2mnews este următorul: Poți să te ascunzi acum, dar nu te poți ascunde mereu. Atunci când cel puțin trei oameni știu/fac ceva, acel ceva intră în risc de desecretizare. Pentru că în timp, din varii motive, unul va vorbi/dezvălui fapta și niciunul din ceilalți doi nu vor avea certitudinea identității defectorului. Vor avea bănuieli, dar niciodată certitudini. Defectorul poate fi oricare dintre ceilalți doi. De aceea, principala curiozitate a făptuitorilor pe care i-am documentat de-a lungul timpului a fost: Cine v-a spus? Nu-i interesa pe niciunul prejudiciul creat comunității, încălcarea legilor, infracțiunea. Ci identitatea defectorului.”

  • Cătălin VISCHI

 

AU FĂCUT-O PE GENUNCHI, NEGLIJENT ȘI ILEGAL. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere (ADIGIDM) Maramureș – colocvial ADI Deșeuri, cum va fi identificată în continuare -, controlată de Consiliul Județean Maramureș și la a cărei conducere executivă a fost numit în urma unui troc politic consilierul județean Romeo Dobocan (ales pe lista PMP) -, a încredințat direct, fără licitație, activitatea de sortare și transfer a deșeurilor din Zona 1 Baia Mare unui serele nu doar fără capacitate financiară de a gestiona acest serviciu public, ci și care NU este autorizat să îl execute. Surse din sistem susțin că acest contract a fost încheiat pe o perioadă de 8 luni la suma de… 9 milioane de lei.

 

În aparență este o gafă generată de neprofesionalism sau prostie (unde termenul indică numărul redus de neuroni din posesia decidenților). În fapt, în spatele acestei decizii se ascund interese economice și personaje cu notorietate în afaceri controversate.

 

Grupul de Investigație 2mnews a decriptat întortocheatele ițe ale sereleului și a celor din umbra acestuia și a obținut dovezile privind ilegalitățile comise de decidenții de la ADI Deșeuri, sub oblăduirea celor de la CJ Maramureș.

 

Interesul public al acestui articol de investigație constă în faptul că atribuirea executată politic și aparent inconștient de ADI Deșeuri pune în pericol salubrizarea, existând riscul neridicării deșeurilor în primă fază de la persoanele juridice/instituțiile (unde sunt incluse și spitale, clinici, școli, grădinițe, creșe, primării ș.a.m.d.) dintr-o zonă care pe lângă municipiul Baia Mare mai cuprinde încă 30 de UAT-uri din partea sudică a județului și unde locuiesc 60% din cetățenii județului și își au sediile circa 75% din firmele și instituțiile din Maramureș.

 

Ce este ADI Deșeuri Maramureș

 

ADI Deșeuri Maramureș este o entitate formată din administrațiile celor 76 de UAT-uri din județ și Consiliul Județean Maramureș (care și controlează structura prin care este gestionată salubrizarea în județ), a luat o decizie care pune în pericol ridicarea deșeurilor de la agenții economici/instituții (unde sunt incluse și spitale, clinici, școli, grădinițe ș.a.m.d.).

 

Conform statutului, entitatea este condusă de un Consiliu de Administrație (format din primari aleși de membrii ADI Deșeuri, adică de ceilalți primari), iar conducerea executivă este încredințată unui director (acum, Romeo Dobocan). Faptic, nimic nu mișcă fără voia executivului administrației județene, inclusiv directorul executiv este nominalizat tot de conducerea județeană și este aprobat fără nicio ezitare de primarii din județ.

 

Calendarul faptei premeditate

 

În urma conflictului cu Drusal, CJ Maramureș a reziliat contractul cu operatorul de salubritate în ceea ce privește sortarea și transportul deșeurilor din Zona 1 la un depozit autorizat, servicii câștigate de firmă la licitație (există un proces în instanță pe această speță).

 

Desemnată de CJ Maramureș să gestioneze salubritatea, ADI Deșeuri a hotărât să atribuie activitatea de sortare și transfer a deșeurilor colectate în Zona 1 a județului (Baia Mare și localitățile din împrejurimea municipiului reședință de județ) în 22 ianuarie 2024. Întreaga procedură (negociere directă cu firme alese nu se știe cum/pe ce criterii) a fost contestată de Drusal la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC).

 

Surse informate au precizat pentru Grupul de Investigație 2mnews că respectiva contestație semnala mai multe disfuncționalități, dar în special lipsa tuturor hotărârilor membrilor (cele 76 de UAT-uri) pentru avizarea procedurilor de sortare și transfer a deșeurilor, transparența privind normele pe care trebuie să le îndeplinească firma desemnată ș.a.m.d. Contestația a fost aprobată în parte de CNSC, iar cauza se află acum pe rolul Curții de Apel Cluj.

 

Cui i-a fost livrat serviciul de sortare a deșeurilor

 

În urma unei negocieri directe a ADI Deșeuri s-a stabilit că firma care va prelua activitatea de sortare a deșeurilor în Zona 1 Baia Mare este sereleul ABC Urban (fost Bio Imper Pak SRL), fără vreo experiență similară, cu o cifră de afaceri în 2022 (cel mai recent făcută public) cât a unui chioșc de gogoși (puțin peste 300.000 lei) și o pierdere financiară de 45.000 lei, indicatori financiari obținuți cu ZERO angajați.

 

Această firmă este înregistrată în Baia Mare pe strada Depozitelor nr. 3 și a fost fondată ca firmă specializată pe comerțul cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare. Abia în urmă cu 2 ani, în 22 februarie 2022, când se schimbă acționariatul, firma își modifică obiectul principal de activitate în colectarea deșeurilor.

 

Pe site-ul oficial, firma indică faptul că prestează la comandă ridicarea deșeurilor de la persoane fizice și juridice, pe care le transportă la centrul de colectare, le sortează, reciclează, tratează și apoi le valorifică/elimină.

 

La 16 februarie 2024, ADI Deșeuri notifică operatorul de salubritate Drusal că începând din 19 februarie 2024 deșeurile reciclabile trebuie duse la stația de transfer a ABC Urban SRL, situată în Baia Mare, pe strada Sudului nr. 10B, iar deșeurile reziduale (cele menajere, care trebuie depozitate la un depozit autorizat) la stația de “transbordare” de pe strada Sudului nr. 10. De asemenea, dispune firmei Drusal, care colectează deșeurile din cele 31 de UAT-uri din sudul județului să încheie un contract cu noul operator pentru cantitățile colectate de la agenții economici de pe raza Zonei 1.

 

În 22 februarie 2024, Drusal inițiază la sediul ADI Deșeuri Maramureș dialogul cu ABC Urban asupra draftului de contract. Susținut de ADI Deșeuri, sereleul îi cere firmei Drusal un avans de aproape 400.000 de lei pentru depozitarea și transferul unor cantități de deșeuri la depozitul autorizat din Oradea, operat de firma Eco Bihor SRL.

 

În seara aceleiași zile (22 februarie 2024), are loc o presiune inimaginabilă: protejata ADI Deșeuri, ABC Urban SRL, înștiințează firma Drusal că îi interzice accesul deșeurilor colectate de la persoane juridice până când nu îi achită în avans o factură cu o valoare de 259.161 lei. Această somație este ilegală, neavând nicio bază legală sereleul protejat de ADI Deșeuri să sisteze un serviciu de colectare a deșeurilor, însă mai grav este că dacă era pus în practică se cauza un incident de mediu, mai ales că, așa cum am precizat, printre agenții economici asupra cărora se repercuta această decizie erau școli, clinici, spitale, grădinițe, creșe etc.

 

În acel moment (surse 2mnews au precizat că nici acum) NU exista niciun contract între ABC Urban și Drusal, însă firma protejată prin girul ADI Deșeuri constrângea operatorul de salubritate din Zona 1 Baia Mare să suporte costuri pe care în concret și aceasta le-a asumat odată cu semnarea contractului de sortare a deșeurilor și stocare temporară (sereleul urmând a-și recupera cheltuielile conform mecanismelor de plată reglementate legal, nicidecum nu era logic/legal să impună primirea acestora în avans).

 

… doar o problemă PENALĂ

 

Pe lângă lipsa tuturor hotărârilor celor 31 de UAT-uri prin care să fie avizate noile proceduri de sortare și transfer a deșeurilor, care erau obligatorii înaintea desemnării firmei prestatoare, chiar așa, pe genunchi, imoral și ilegal, pur prietenește cum a fost desemnată, pe lângă lipsa capacității financiare a firmei căreia i-a fost încredințate direct serviciile de sortare și transfer a deșeurilor (despre care surse din sistem susțin că a fost făcută printr-un contract pe 8 luni în valoare de circa 9 milioane de lei – enorm!) există o mare problemă de ordin penal.

 

ABC Urban are o autorizație de mediu pentru sediul secundar de pe strada Universității nr. 41 însă sediul pe de strada Sudului nr. 10 și nr. 10B, unde ADI Deșeuri a obligat operatorul de salubritate Drusal să transporte deșeurile, NU este autorizat de mediu (vezi documentele doveditoare în galeria foto). Această autorizație este obligatorie pentru a putea opera orice operațiune din domeniul salubrității. ABC Urban are o autorizație de mediu însă altundeva, nu acolo unde prestează activitatea.

 

Conform legii (OUG 92/2021 și Legii nr. 17/2023, care reglementează regimul deșeurilor) „eliminarea, deținerea, păstrarea deșeurilor în afara spațiilor autorizate în acest scop sunt interzise” (Art. 20, lit. c).

 

În iulie 2023, ABC Urban a solicitat revizuirea autorizației de mediu pentru a-i fi permisă și sortarea și tratarea mecano-biologică a deșeurilor nepericuloase reciclabile. Și i s-a acordat această revizuire, însă distinct pe strada Universității nr. 41 (unde probabil că a dovedit APM la inspecția dinaintea acordării autorizației că deține spații și dotări), nu pe strada Sudului nr. 10 unde în acest moment este un depozit neutorizat pentru sortare și transfer al deșeurilor, operațiunile contractate cu ADI Deșeuri, entitatea controlată de CJ Maramureș.

 

Practic, ADI Deșeuri a încălcat legea semnând cu o firmă pentru a desfășura activitățile contractate într-un spațiu neautorizat și obligă operatorul de salubritate desemnat cu colectarea deșeurilor să încalce legea depunând deșeurilor în respectivul spațiu neautorizat.

 

 

Cine este ABC Urban SRL

 

În 22 februarie 2022, Bio Imper Pak SRL, firmă de comerț a materialelor de construcție din Baia Mare, devine ABC Urban, se transformă în firmă de colectare a deșeurilor, asociatul unic (Daniel Pop) se retrage și noii asociați sunt Ovidiu Marius Crișan (47 de ani, originar din Șomcuta Mare) și o persoană juridică Fundația Q Fundation (are denumirea scrisă greșit). Cei doi sunt asociați în procente egale, însă administratorul firmei este președintele fundației.

 

ONG-ul cu denumire scrisă greșit este reprezentat public de președintele Anca Iulia Ardelean (41 de ani, originară din Zalău – jud. Sălaj) – rețineți acest nume. Q Fundation a fost fondat în 2017 și este înregistrat în Baia Mare, pe strada Ferăstrăului nr. 28-30 – rețineți această adresă.

 

Această fundație mai deține o firmă, Biomasa Energie SRL (fostă Copaci Ornamentali SRL, fostă Marmar Techno Tools SRL, care era înregistrată la aceeași adresă ca și ABC Urban: Ferăstrăului nr. 28-30). Firma a fost preluată de cei care controlează ABC Urban după aceeași strategie ca și în cazul preluării a 50% din ABC Urban, doar că pe aceasta au preluat-o în totalitate, ABC Urban devenind asociat unic: schimbarea denumirii, retragerea asociatului unic (Cristina Solomon), intrarea firmei ABC Urban în calitate de asociat unic, schimbarea obiectului de activitate (în acest caz Fabricarea altor produse din lemn, a articolelor din plută, paie și alte materiale vegetale împletite) și mutarea sediului. În acest caz, sediul a fost schimbat de pe strada Ferăstrăului nr. 28-30 pe strada… Sudului nr. 10B (adică acolo unde a impus Dobocan, directorul ADI Deșeuri, să fie duse deșeurile deși locul nu este autorizat de mediu). Și la această firmă a fost numită administrator tot Anca Iuliana Ardelean.

 

Tot fundația prezidată de Ardelean deține și firma Monteco Reciclare SRL, înregistrată în Baia Mare, unde altundeva decât pe strada Ferăstrăului nr. 28-30. Firma are ca obiect principal de activitate activitati de realizare a soft-ului la comandă, dar cel puțin în anul înființării (2022) nu a avut activitate (cifră de afaceri 0 lei și 0 angajați).

 

Dar cine este, de fapt, ABC Urban

 

Ați reținut adresa și numele. Și acum să ridicăm vălul: Anca Iuliana Ardelean este fosta director economic în majoritatea firmelor înființate de Tudor Iulian Țiboc, devenit notoriu prin afacerea QuickMobile, falimentată, dar și prin actualele (brandul Sole Luxury, barul de la intrarea în Parcul Municipal etc.). În unele firme controlate de Țiboc, Ardelean era chiar asociat unic (de exemplu în AEP European Market – firmă de sondare a opiniei publice – insolventă, falită și apoi radiată, și aceasta înregistrată la adresa magică din Baia Mare, pe strada Ferăstrăului nr. 28-30).

 

Tot Ardelean era asociat și la sereleul Tele Health, al doilea sponsor ca dărnicie al PNL Maramureș în campania electorală pentru alegerile locale din 2020. Firma, care se recomanda ca fiind specializată pe teleasistență (faptic, deținea o aplicaţie android prin care poate fi monitorizată starea unei persoane de către utilizator – familie, medic etc.), era înregistrată în Baia Mare, tot la o adresă deținută de Țiboc, strada Petöfi Sándor nr. 13 (unde Țiboc și-a făcut berăria artizanală cu terasă la intrarea în Parcul Municipal, o parte din teren fiind cumpărat de la Primăria Baia Mare, controlată pe atunci de amicul său, fostul edil Cherecheș). În anul donării generoase către PNL, firma înregistrată la locația deținută de Țiboc a declarat o cifră de afaceri de sub 7.000 lei și un profit net de… peste 2,18 milioane de lei. Așa că a avut de unde să doneze către PNL circa 10.000 de euro, să fie acolo.

 

Dar totul se rambursează/întoarce și, iată, după ani și ani, vorba cântecului, o firmă cu cifră de afaceri de 300.000 de lei/an primește direct, fără licitație, un contract de circa 9 milioane de lei pentru 8 luni de prestație care nu implică multe riscuri, ținând cont că enitatatea contractantă obligă clientul să-i plătească în avans contractorului cea mai mare parte a serviciilor prestate de acesta. Ca pe strada felinarelor roșii. O afacere sovietică în trei, de tip win-win-lose, în care băieții deștepți câștigă și fraierii pierd. Tipică.

 

Tudor Țiboc a fost prezent și la platforma neautorizată de pe strada Sudului nr. 10, unde Dobocan (ADI Deșeuri) i-a obligat pe cei de la Drusal să viziteze locul unde li s-a ordonat să transporte deșeurile colectate. Sigur, Țiboc era acolo întâmplător, venise să-și bea cafeaua pe platforma de deșeuri neautorizată de mediu. Tot întâmplător a avut și o scurtă intervenție în discuția dintre delegațiile ABC Urban și Drusal. Privitoare la contract. Întâmplător. Însă doar naivii mai cred în întâmplări. Pe noi realitatea, documentările făcute de-a lungul anilor, ne-au determinat să nu mai credem în întâmplări. Decât în urmărirea drumului banilor din afacerile entităților publice sau impuse de acestea.

 

Oficial Țiboc nu (mai) apare în firme, dar el continuă să fie omniprezent în afaceri ca și cea prezentată în această scriere prin oamenii săi de încredere, interpuși în afacerile înregistrate la adresele sale.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2MNEWS



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Nu unitați că Octavian Butuza, in scrisoarea de adio, l-a numit pe „Dobi(…)an” pe Dobocan. Cum naiba a ajuns ăsta Director? (comentariu moderat – limbaj excesiv)

  2. Îmi dau clopul jos în fața dumneavoastră. Dar nu știu ce facem cu informațiile astea, cum le concretizează cei în drept. Dă-le Doamne putere celor care vor să facă dreptate să funcționeze și țara asta normal!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here