COMPLICII – Ilegalitate cu implicații financiare majore la Aeroportul Internațional Maramureș, menținută cu girul executivului Consiliului Județean și al Consiliului de Administrație

5
6290

CAZIERUL PITIT DUPĂ TERMINALUL AEROPORTULUI. Directorul general al Aeroportului Internațional Maramureș RA (Regiei Autonomă în subordinea/proprietatea Consiliului Județean Maramureș), Mihăiță Ionuț Caraba (foto mic dreapta) a fost revocat din funcție la doar 3 luni de la numirea politică în funcție din cauza faptului că acesta NU avea dreptul legal de a administra o societate, indiferent de forma de organizare a acesteia, având cazier fiscal.

 

În cele 3 luni în care s-a aflat ilegal în postura de administrator al firmei, Caraba a semnat din postura de administrator numeroase documente financiare importante (cereri și contracte de finanțare – unele cu semnificativă finanțare europeană nerambursabilă -, contracte de execuție de lucrări și achiziții de bunuri ș.a.m.d.), inclusiv investiția la noul terminal al aeroportului, licitațiile și contractele de achiziție a unor echipamente etc.

 

Ilegalitatea a fost acoperită de la cel mai înalt nivel administrativ al județului Maramureș și al conducerii Consiliului de Administrație al regiei, pe lângă implicațiile legale complicitatea putând avea implicații financiare majore.

 

2mnews a decis publicarea acestui articol, ca reacție la modul naiv în care președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Bogdan, și întreg Consiliul de Administrație al RA Aeroportul Internațional Maramureș au ales să ascundă ilegalitatea sub preșul propriilor lor complicități, înlocuindu-l pe Caraba pentru că acesta ar fi comis… “o eroare”, sugerând că aceasta ar fi minoră. În fapt, implicațiile pot deveni majore. Și au cele mai multe șanse să devină.

 

Cronologia unei ilegalități și demonstrarea complicității

 

Iată cronologia faptelor, calendaristic:

 

• 30 mai 2023: executivul Consiliului Județean Maramureș (nominalizare: Ionel Bogdan, președintele administrației județene) l-a impus în funcția de director general al Aeroportului Internațional Maramureș pe Mihăiță Ionuț Caraba (39 de ani), cel care până atunci ocupa funcția de director de dezvoltare al Aeroportului Internațional Maramureș (din februarie 2021). Numirea noului director general are loc după ce în anul precedent (2022), Regia are cel mai bun rezultat financiar din istorie (cea mai mare cifră de afaceri și cel mai mare profit). Caraba a fost numit director, în ambele situații, în principal datorită/din cauza (depinde de cititor) calității sale de prieten al lui Bogdan și membru PNL. Consiliul de Administrație al Aeroportului, politizat până-n măduva oaselor și aflat mereu la dispoziția președintelui CJ Maramureș indiferent cine va fi acesta, a aprobat cu aparentă naivitate impunerea politică de la centru, fiecare dintre votanți încercând ulterior comiterii faptei, aproape cu disperare, să-și găsească argumentele pe care le considerau plauzibile. Deci, avem director general nou, e drept, cu titlu interimar (fiind numit intempestiv), însă cu un interimat bine determinat: 4 luni. Numirea făcându-și efectul începând cu data de 1 iunie 2023, e ușor de calculat perioada intermatului: 1 septembrie 2023. Nimeni nu credea că acest interimat nu va fi prelungit cu ulterioră o desemnare pe post, cu un contract de management de 4 ani. Din Consiliul de Administrație al Aeroportului fac parte: Mihai Dan Ghiman (președinte), Viorel Buta, Diana Iluț, Horațiu Ovidiu Ofrim, Adrian Cornel Pop, Daniel Mihai Vlaika și Cezar Călin Chilat (ultimul este singurul nenumit politic, fiind șeful Administrației Finanțelor Publice județene, desemnat de facto, de Ministerul Finanțelor, conform legii).

 

• 23 iunie 2023: după doar 3 săptămâni de la numirea noului director general interimar al Aeroportului se detonează bomba. Caraba avea fapte înscrise în cazierul fiscal și până la acea dată nu și-a îndeplinit obligațiile dispuse prin dispoziția de amânare a soluționării cererii Aeroportului de a-l numi administrator al Aeroportul Internațional Maramureș Regie Autonomă. Traducere: nu și-a rezolvat detergentizarea cazierului fiscal. Având fapte înscrise în cazierul fiscal, potrivit legii (există în acest sens precizări exprese în mai multe legi, ordonanțe de urgență ale Guvernului, hotărâri de Guvern) nu putea ocupa funcția de administrator al Regiei Autonome Aeroportul Internațional Maramureș. Oficial, toate documentele/contractele semnate de Caraba erau nule de drept. Este momentul în care se declanșează alarma, află președintele CJ Maramureș și președintele CA Aeroportul Internațional Maramureș (Mihai Dan Ghiman – impus tot de Bogdan). Soluția legală (și logică), una singură: convocarea CA Aeroportul Internațional Maramureș și înlocuirea imediată a lui Caraba. Soluția adoptată (ilegală): Las, bă, c-o rezolvăm cumva, cu cineva!”. Caraba rămîne în funcție și continuă să semneze documente/contracte.

 

• Iulie 2023: Caraba continuă să semneze documente/contracte până la momentul în care cei care trebuiau să pună viză de legalitate refuză să o mai facă. Caraba rămâne în funcție și după acel moment și angajează lucrări care se execută fără contracte semnate, cu explicația că „sunt niște probleme, dar acestea se vor rezolva și se semnează și contractele”, iar contractorii își vor încasa banii pe lucrări/servicii/achiziții.

 

• 25 august 2023: 2mnews intră în posesia ultimei dovezi necesare documentării demonstrației acestei spețe, respectiv adresa oficială de respingere a cererii RA Aeroportul Internațional Maramureș de înscriere a lui Caraba în funcția de administrator și îi contactează pentru explicații pe unii dintre membrii Consiliului de Administrație, anunțând public intenția devoalării faptelor (ceea ce se întâmplă prin articolul de față). Primim asigurarea că CA va fi convocat luni, pentru că unii (din CA) nu sunt în țară, și va fi cerută înlocuirea lui Caraba. Motivația reală este că vineri, 1 septembrie 2023, Aeroportul Maramureș este gazda primei ediție a conferinței de aviație Aviation-Event Media Forum 2023, unde Caraba figura pe toate documentele oficiale ca CEO Aeroportul Internațional Maramureș și ca invitat, alături de președintele CJ Maramureș (din banii căruia se achită acest eveniment la care au fost invitați numeroși reprezentanți mass-media, profesioniști și experți din domeniu aviației.

 

• 31 august 2023: dimineața, președintele Ionel Bogdan este informat despre iminența publicării acestui articol. După-amiaza este convocat CA Aeroport.

 

• 31 august 2023: la 3 luni de la numirea în funcția de director general al Aeroportului Internațional Maramureș, timp în care Caraba nu a fost înscris nicio secundă ca administrator al Regiei Autonome din subordinea CJ Maramureș, dar a semnat documente/contracte asumându-și în fals această calitate, președintele CJ Maramureș, Bogdan, care cunoștea situația de cel puțin două luni, impune convocarea Consiliului de Administrație și dispune înlocuirea lui Caraba cu Daniela Stamatoiu (foto mic dreapta), președinta Consiliul de Administrație Parcuri Industriale SA. CA Aeroport aprobă, disciplinat, politic, numirea lui Stamatoiu în funcția de director general interimar al Aeroportului Internațional Maramureș până la finalizarea procedurii de selecție a directorului Aeroportului. Președintele CJ Maramureș, Bogdan, anunță public decizia, minimizând gravitatea situației care a trenat timp de 3 luni cu girul său, precizând că “Ionuț Caraba are cazier fiscal (dintr-o eroare personală) și nu mai poate ocupa această poziție” și mulțumindu-i acestuia „pentru implicarea sa în procedurile premergătoare demarării proiectului de extindere a noului terminal” și subliniind că apreciază “tot ceea ce a făcut până în prezent pentru acest proiect și pentru dezvoltarea Aeroportului Internațional Maramureș”.

 

Ce este cazierul fiscal
Cazierul fiscal este actul prin care statul urmărește modul în care contribuabilii respectă normele fiscale, contabile și financiare. Principalele motive pentru care o persoană poate avea cazier fiscal sunt următoarele: atragerea răspunderii patrimoniale cu debitorul ajuns în insolvență, atragerea răspunderii solidare cu debitorul, săvârșirea unor fapte contravenționale și penale cf HG 1000/2015, inactivitatea fiscală.
În legislație există 318 fapte sancționate de legile fiscale, contabile, vamale și de cele care privesc disciplina financiară (din care 82 infracţiuni şi 236 contravenţii). Precizare: sunt exceptate de la înscrierea în cazierul fiscal faptele sancţionate contravenţional cu avertisment.
Dacă ai fapte înscrise în cazierul fiscal nu ai dreptul legal (până la rezolvarea situației prin ștergerea acestor fapte din cazier) să fii asociat/acționar/administrator într-o societate (indiferent de forma de organizare a acesteia), să înființezi o asociație/fundație.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. PSD = PNL – sa nu uitam cand au venit banii din PNNR cum si-au dat mana lighioanele din cele 2 partide, acuma-s 2 ani se scuipau in gura si se acuza de chestii grave, azi sifoneaza banii publici pe la toate colturile … cand se vor termina banii din PNRR, si firmele de partid isi vor fi umplut conturile, iar fraierii de romani o sa ramana tot cu buzele umflate, o sa se scuipe iarasi in gura … pana una alta va veni toamna cu crestere de taxe si impozite, ca sa mai ingrasam un pic porcii din cele 2 partide, iar noi fraierii de romani, o sa stam obedienti si nu o sa facem nimic …

  2. Vina nu-i a lui ,vina e a noastra ca i-am dat votul unui corigent, atat la scoala cât și la bunul simt !
    Acest Ionel este de o nesimțire crasă, care gestionează CJ Maramures ,numai in interes propriu !
    A se vedea plimbarea ,,Primei Doamne” a județului, pe banii noștrii, prin America !
    Sper sa ne desteptam si anul viitor sa da-m de pământ cu el ,ca altfel asta pune Maramuresul pe butuci si nu pe …roate !

  3. Acest corigent al liceului agricol, Bogdan presedinte pe interese, este de o nesimtire rar intalnita. Crede ca toate sunt pe mosia lui si face dupa cum il taie capul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here