EXCLUSIV – Poliția maramureșeană primește clădirea fostei Trezorerii, ca locație a serviciilor pe care în urmă cu o lună a zis că le mută în blocul primit de la Primărie

0
789

SOLUȚIONARE ÎN REGIM DE URGENȚĂ: 2 ANI ȘI 4 LUNI. Clădirea fostei Trezorerii din Baia Mare, localizată pe strada Vasile Lucaciu (fostă Baia Sprie) nr. 14, va trece din administrarea Ministerului Finanțelor (prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș) în administrarea Ministerului Afacerilor Interne (prin Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș).

 

Imobilul, pe care era edificată o casă veche, a intrat în proprietatea statului în februarie 1993. Casa a fost demolată și a în perioada 1994-1996, Direcția Generală a Finanțelor Publice Maramureș a edificat, din fonduri publice, construcția existentă acum (cu un regim de înălțime D+P+2E și o suprafață construită desfășurată de 1.403 mp), în care a funcționat până în anul 2008 Trezoreria Baia Mare și alte servicii fiscale Finanțelor, precum și Garda Financiară Baia Mare.

 

În 2008, toți locatarii au fost mutați în noua clădire-sediu al Administrației Județene a Finanțelor Publice Baia Mare (cea de pe strada Serelor nr. 2/A), iar clădirea a rămas goală. În urmă cu mai bine de 2 ani, în aprilie 2021, Poliția maramureșeană a cerut ca această clădire, aflată într-o stare avansată de degradare, să îi fie dată în administrare (o subliniere: clădirea este evaluată la… 2 milioane de lei).

 

Cererea a fost motivată prin “lipsa acută de spații”, iar strategia expusă era ca în acea clădire să fie mutate următoarele structuri ale IPJ Maramureș: Serviciul Rutier; Serviciul Arme, Explozibili si Substanțe Periculoase; Serviciul Cazier Judiciar, Statistică și Evidențe Operative; Biroul Siguranța Școlară și Biroul pentru Protecția Animalelor.

 

Iată, la 2 ani și 4 luni de la această cerere urgentă, Guvernul a stabilit că mutarea e bine-venită. Numai că între timp, IPJ Maramureș tocmai a primit la sfârșitul lunii trecute de la Primăria Baia Mare, în comodat gratuit, două spații (proiectate inițial cu destinația de spații comerciale) la parterul noului bloc R1 de pe strada Vasile Alecsandri. Și motivația/argumentul cererii IPJ Maramureș era că are nevoie de spații și că acolo va muta cele 5 servicii enumerate mai sus + Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

 

Bine, de ce v-am anunțat asta și am consumat timp din viață pentru explicațiile de mai sus? Ca argument pentru a vă indica modul în care se rezolvă urgențele în această țară și ca informație creatoare de bucurie neasemuită șefilor (interimari) ai Poliției maramureșene, care, iată!, până ieri n-aveau unde să-și înghesuie serviciile, iar acum s-au pomenit cu două spații căzute din cer. Dar, știm, nimic nu-i prea mult, niciodată (doar prea puțin).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here