EXCLUSIV – Anticipare: dezvăluim identitatea celui care va câștiga în Maramureș o licitație de 26,6 milioane de lei cu o ofertă de… 30 de milioane de lei

1
8336

LES JEUX SONT FAITS. … știm, ar trebui să ne axăm pe pariuri sportive, pe deschiderea unui cabinet de parapsihologie tip Baba Vanga SRL sau pe alte prognoze aducătoare de fonduri nerambursabile sau ploi pe timp de secetă. Ar trebui, dar nu… Continuăm pe drumul acesta lipsit de rentabilitate financiară, cu diseminarea unor informații publice care urmează să se întâmple, pentru că informații despre ce s-a întâmplat deja diseminează restul.

 

Anticiparea de astăzi se referă la câștigătorul unei licitații publice din Maramureș a cărei valoare a fost estimată de beneficiar la maximum 26,6 milioane de lei (subliniere: toate sumele din articol includ TVA), câștigătorul (a cărui identitate o facem publică acum) urmând să fie desemnat cu o ofertă apropiată de… 30 de milioane de lei.

 

Ținta/subiectul

 

Licitația a cărui câștigător vi-l anunțăm anticipat este cea care vizează proiectarea și execuția unei remize PSI (cu o suprafață construită desfășurată de 1.703 mp) și refacerea drumului perimetral din incinta Aeroportului Internațional Maramureș (un drum cu o lungime de aproximativ 6,26 kilometri). Contractul a fost introdus în licitație la o valoare estimată la cel mult 26,6 milioane de lei (exact: 26.600.394,26 lei, suma include TVA).

 

La vremea respectivă, surse interne au precizat, pentru 2mnews, că inițial contractul era de 32,46 milioane de lei și mai prevedea și un dispecerat și sistem de supraveghere TVCI pentru gardul perimetral, însă cererea a fost considerată neatractivă pentru potențialii ofertanți din cauza costului acestor echipamente, care a crescut foarte mult comparativ cu momentul stabilirii prețului, așa că, de comun acord cu autoritatea finanțatoare (investiția fiind finanțată în cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile, prin POIM), s-a luat decizia eliminării dispeceratului și sistemului de supraveghere din caietul de sarcini, pentru a nu se pierde finanțarea și, implicit, ocazia realizării celorlalte două obiective ale proiectului.

 

Cum să câștigi cu o ofertă cu 12,61% mai mare, când prețul reprezintă 80% din decizie

 

În contextul în care contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere procentuală în decizia finală de 80%, iar experiența profesională a doi experți-cheie de 20%), dilema este cum va câștiga un ofertant care a dat un preț mai mare decât estimarea maximă a decidentului?

 

Înainte de răspuns, câteva precizări: conform legii, enunțarea unei oferte peste estimarea maximă inclusă în licitație nu este ilegală (în fond, fiecare ofertează cât vrea). La fel, nu este ilegală acceptarea acesteia (în fond, știți proverbul cu prostul, cererea și plata), fiind considerată legitimă o ofertă de până la 15% mai mare decât estimarea maximă.

 

Însă aceste oferte de regulă nu sunt desemnate câștigătoare din două motive: 1) beneficiarul (plătitorul) nu poate fi obligat să plătească mai mult decât și-a propus (se presupune că în baza unor studii de specialitate și a propriilor calcule privind disponibilitatea financiară pe care o are); 2) dacă o ofertă care depășește estimarea maximă este declarată câștigătoare, suplimentul este plătit exclusiv de beneficiar (în cazul de față, Consiliul Județean Maramureș), principalul finanțator (furnizorul fondurilor nerambursabile, în acest caz UE) necontribuind la acceptarea unei oferte care depășește înțelegerea inițială.

 

Simplificat, UE nu interzice finanțatului să accepte o ofertă (cu maxim 15% mai mare), dar îl obligă să plătească singur suplimentul financiar acceptat.

 

Și acum să revenim la licitația din Maramureș și la întrebarea rămasă deocamdată fără răspuns (Cum s-a putut asta, în contextul în care prețul are o pondere de 80% din decizia finală?). Răspunsul este logic: prin descalificarea celorlalte oferte (declararea lor ca neconforme). Aceasta a fost strategia și în cazul licitației de la aeroport. Rămânând o unică ofertă conformă se crează aluatul bun de pus la dospit estimarea inițială. Dacă oferta este doar cu sub 15% mai mare (în acest caz este cu 12,61%), poate fi acceptată, după ce UE își dă acordul (o chestiune procedurală) și în condițiile în care beneficiarul se angajează să plătească din propriul buget mai mult decât s-a angajat inițial.

 

În traducere: CJ Maramureș poate accepta și declara câștigătoare o ofertă mai mare, dar trebuie să aprobe (prin hotărârea forului deliberativ) o majorare cu 2,35 milioane de lei a sumei repartizată inițial acestui proiect investițional.

 

And the winner is…

 

Revenind la anticipare, să bată tobele: câștigătorul licitației va fi asocierea de firme Antrepriză Montaj Instalații (AMI) SA & Tăuții Iuga SRL & Cepronef Energo Invest SRL & Construct CDP SRL. Valoarea ofertată de viitorul câștigător este puțin mai mare decât estimarea maximă făcută de beneficiar în baza studiilor de specialitate, unde puțin este echivalent cu… peste 2,35 milioane de lei.

 

Pentru că acest județ are bani de se spală cu ei pe cap, cel mai probabil suma repartizată inițial va fi suplimentată din bugetul județean, controlat de Ionel Bogdan (PNL) din postura de președinte al administrației Maramureșului.

 

Identitățile câștigătorilor

 

Dacă despre mireasă deja am vorbit (Consiliul Județean Maramureș), iată și identitățile fericiților miri, câștigători ai unei licitații substanțiale cu un preț mult peste estimarea maximă.

 

AMI SA, liderul de asociere, este înregistrat în Baia Mare și este specializat pe lucrări de construcții a proiectelor utilitare pentru fluide. Firma are mai mulți acționari, 5 administratori (Gabriel Răducu Pop, Ioana Loredana Pop, Cornel Sopoian, Elisabeta Zamfira Zaharia și Emil Botișan) și este controlată de Gabriel Răducu Pop (din postura de președinte al Consiliului de Administrație – în foto). Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de 79,42 milioane de lei și un profit net de 2,71 milioane de lei, realizat cu 167 de angajați, dar și datorii care totalizează 22,8 milioane de lei.

 

Tăuții Iuga SRL, asociat secundar, este înregistrat în Tăuții Măgherăuș și este specializat pe lucrări de construcție a drumurilor și autostrăzilor. Firma este controlată de familia Iuga (Radu Augustin Iuga și Daniela Carmen Iuga, asociați în procente egale). Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de 8,57 milioane de lei și un profit net de 4 milioane de lei, realizat cu 22 de angajați, dar și datorii de circa 1,8 milioane de lei.

 

Cepronef Energo Invest SRL, asociat secundar, este înregistrat în Baia Mare și este specializat pe activități de inginerie și consultanță tehnică. Firma este controlată de Dumitru Florian (asociat unic). Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de 691.646 lei și un profit net de 194.429 lei, realizat cu 3 angajați, dar și datorii de 784.079 lei.

 

Construct CDP SRL, asociat secundar, este înregistrat în Baia Mare și este specializat pe activități de inginerie și consultanță tehnică. Firma este controlată de Radu Vasile Cot (asociat unic). Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de 8,39 milioane de lei și un profit net de 4,19 milioane de lei, realizat cu 15 angajați, dar și datorii de 3,71 milioane de lei.

 

Ce-i de făcut

 

Conform noului caiet de sarcini până la finalul anului 2023 trebuie realizată noua remiză PSI (inclusiv poarta de acces personal și dotarea cu echipamente pentru control cu aparate RX) și trebuie refăcut și amenajat drumul perimetral de 6,2 kilometri, care acum are structura din pietriș, prezentând degradări și denivelări, și nu are sistem de colectare și evacuare a apelor pluviale. Lucrările trebuie garantate minim 5 ani de la recepţia la terminarea lucrărilor.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚIE 2MNEWS



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here