SCENOTEHNICA BANILOR PUBLICI – Primăria Baia Mare știe cum să livreze unui abonat public 300.000 lei în 40 de minute, doar a reușit și în… 7 minute

2
1162
Doru Dăncuș și Cătălin Cherecheș, viceprimarul, respectiv primarul municipiului Baia Mare

ACHIZIȚII DIRECTE DE LA ABONAȚII DE CASĂ. Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a contractat organizarea Zilelor Culturale în urma unei achiții directe. Contractul, în valoare de 299.400 lei (sumele din articol includ TVA), a fost semnat cu sereleul (cu denumire scrisă greșit) Amaizing Booth, controlat scriptic de Cateluța Popa, fostă angajată a viceprimarului Ioan Doru Dăncuș în firma falimentată după 4 ani de insolvență, Art Tradition Production SRL – fosta abonată la organizarea tuturor spectacolelor plătite din bani publici din Baia Mare (Popa a fost inclusiv administrator special al firmei acum falite).

 

Contractul, livrat la 29 mai 2023, prevede servicii muzicale, scenotehnică, promovare și „alte cheltuieli conexe, necesare pentru organizarea evenimentului Zilele Culturale ale Municipiului Baia Mare”, care se va desfășura în 4-5 iunie. Strategia de livrare este tipică încredințărilor directe către abonații publici. Primăria a publicat cererea de ofertă la 29 mai ora 8.55, firma lui Popa a răspuns la ora 9.34, iar Primăria a închis ofertarea la ora 9.35. Totul a-nceput și s-a terminat în exact 40 de minute, cât se coace un cozonac.

 

Bine, pentru administrația publică din Baia Mare asta nu e nicio surpriză, nici măcar vreun record, pentru că, dacă tot am atins această coardă (sensibilă), în aceeași zi, 29 mai 2023, Primăria municipiului a mai livrat două contracte, tot prin achiziție directă, pentru Ziua Copilului. Sigur, pentru ziua celor mici s-au repartizat mult mai puțini bani, pentru că aceștia nu au relevanță electorală. Mai puțin, dar mai repede.

 

De pildă, sereleul Iupalici, deținut scripitic de Iulia Molnar și Paul Vlad Laza (asociați în cote egale), a prins contractul de 17.000 lei pentru divertisment pentru copii (pictură pe față, baloane modelabile, baloane de săpun etc.) la evenimentul organizat de Primărie pe Câmpul Tineretului în 1 iunie în 50 de minute (Primăria a postat cererea de ofertă la 29 mai, ora 8.45, firma a răspuns la 9.28, iar Primăria a închis ofertarea la 9.35). Anul trecut, firma a raportat o cifră de afaceri de aproape 61.000 lei și un profit net de peste 50.000 lei realizat cu un singur angajat.

 

În aceeași zi, 29 mai 2023, și pentru același eveniment, Ziua Copilului programată pe Câmpul Tineretului, Primăria a livrat contractul de alimentare cu energie electrică necesară participanților la eveniment cu altă firmă de casă, sereleul Ilnic Electric din satul Merișor controlat de Ilie Ureche, prin soția sa. Pentru a se face lumină pe câmpul de lângă năruitul stadion din Baia Mare, municipalitatea va plăti din pușculița orașului 9.758 de lei, în acest caz firma lui Ureche (abonată public la toate contractele pentru luminițe kitsch-oase de sărbători din oraș – Paște, Crăciun ș.a.m.d.) a rezolvat contractul într-un timp record: 7 minute (Primăria a postat cererea de ofertă la ora 15.58, înainte ca funcționarii să rupă ușa spre casă, firma lui Ureche a răspuns la 16.04, iar la ora 16.05 Primăria a închis ofertarea). Obiectiv îndeplinit.

 

… așa se face într-un oraș în care primarul (Cătălin Cherecheș) funcționează după principiul că… “Banii nu-s importanți”. Ceea ce este aproape adevărat. Doar numărul lor este (important).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. revin, noi suntem prostii … aia care pun stampila … intr-o civilizateie, Chereches, Dancus, etc, nu ar prinde loc nici de portari la buda din centrul vechi … ne meritam soarta … sa-i votati si data viitoare … ca merita …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here