E BINE Ș-AȘA RĂU – Dăncuș a redus datoriile Primăriei către firme cu 5 milioane de lei, adică jumătate din cât le-a crescut în decembrie: în acest ritm, creanțele de 76 de milioane de lei vor fi stinse în cel mai bun caz… în mai 2025

3
3563
Ioan Doru Dăncuș

ATÂT S-A PUTUT. În ianuarie 2024, datoriile municipalității Baia Mare către firme au fost reduse cu circa 5 milioane de lei (exact: 4.970.925,85 lei), ajungând la „doar” 76 milioane de lei (exact: 75.997.190,87 lei). Vă reamintim că la finalul anului, Primăria Baia Mare a încheiat cu datorii de aproape 81 de milioane de lei (exact: 80.968.116,72 lei).

 

În acest ritm și cu condiția (imposibilă) ca administrația orașului să nu mai înregistreze creanțe, adică să-și plătescă la timp prevederile contractuale, Primăria Baia Mare își va achita datoriile în circa 16 luni (un an și 4 luni). Luna trecută, viceprimarul Ioan Doru Dăncuș, care îndeplinește cu titlu interimar funcția de primar, a precizat că pentru 47 de milioane de lei a făcut înțelegeri (eșalonări de plată), iar pentru restul datoriilor, nu. Și tot el a anunțat, ca o performanță neasemuită, că în ianuarie a reușit să se țină de protocoalele asumat – însă nu a mai spus și că ianuarie este luna cea mai favorabilă pentru o administrație publică locală, fiind cea în care încasează cea mai mare parte a taxelor și impozitelor.

 

Actualul interimar a moștenit de la „căpitanul” său, Cătălin Cherecheș, datorii către firme care la fuga acestuia din țară totalizau 70,4 milioane de lei (la final de noiembrie 2023). În prima lună când s-a aflat la butoanele financiare ale Primăriei Baia Mare (decembrie 2023), Dăncuș a crescut aceste datorii cu peste 10 milioane de lei, până la aproape 81 de milioane de lei (aveți detalii AICI).

 

În luna următoare (ianuarie 2024), în contextul unor încasări semnificative la bugetul local (din taxe și impozite), „locotenentul” s-a gândit să înceapă să plătească din aceste creanțe enorme. Și a plătit. 6%. Să mai așteptăm „puțin” (unde „puțin” este încadrat în timp ca fiind 16 luni).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Cât au costat “ Rapoarele de activitate “ pe care sus numitul interimar a simțit nevoia de a le prezenta (fără a fi solicitate) în fapt doar reclamă deloc ieftină de campanie electorală ?
    Aș dori un răspuns concis și limpede în spiritul transparentizării și responsabilizării clamate dar bănuiesc că aștept degeaba …

  2. Bine că are bani să trimită rapoarte de activitate și felicitări frumos colorate prin poștă, da’ n-are bani să plătească datoriile. E fix la fel ca „șefu-său” Cere-cheș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here