EXCLUSIV – Chiar dacă așa părea, primarul Cherecheș nu a scăpat de ANI: reîncepe procesul în care edilul a fost condamnat să plătească statului 2,68 milioane de lei, bani dobândiți nejustificat

0
7818
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

CONTROLUL AVERILOR. Procesul în care Agenția Națională de Integritate (ANI) s-a judecat cu primarul Cătălin Cherecheș în baza unui raport al instituției care a constatat că edilul municipiului Baia Mare nu poate justifica o sumă imensă (2,68 milioane de lei) relevată din propriile sale declarații de avere nu s-a încheiat, deși după decizia instanței supreme așa părea (așa a fost prezentat pentru manipularea percepției publice asupra cazului). Speța a fost repusă pe rol, urmând să fie rejudecată.

 

Înregistrat pe rolul instanței de judecată (Curtea de Apel Cluj) în urmă cu 3 ani și jumătate (la 10 ianuarie 2020), procesul privind controlul averii primarului Cherecheș a fost soluționat în 9 aprilie 2021, instanța constatând că suma de 2,68 milioane de lei (exact: 2.685.708,31 lei) nu are caracter justificat şi a dispus obligarea lui Cherecheș la plata acestei sume în favoarea statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei.

 

Primarul Cherecheș a făcut recurs, acesta fiind judecat la instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție). La 8 martie 2023, instanța supremă a admis recursul și a casat sentința (încheierea), ceea ce a fost similar în percepția publică a maselor că edilul Cherecheș a câștigat procesul cu ANI. În fapt, cauza a fost trimisă spre o nouă judecată aceleiaşi instanţe (mai pe înțelesul tuturor, instanța supremă a admis că au existat unele “nereguli tehnice” și că acestea trebuie eliminate, pentru un proces echidistant).

 

Marți, 27 iunie 2023, la mai bine de trei luni de la această decizie, speța care are ca obiect controlul averilor primarului Cherecheș a fost repusă pe rolul Secţiei a III-a contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Cluj. Deocamdată, procesul nu a primit termen de judecată. Urmărim/monitorizăm derularea, pentru informarea celor interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here