DEZNODĂMÂNT – A fost anulată licitația pentru studiul de fezabilitate la tronsonul de drum de mare viteză Baia Mare – Bistrița

0
1500

LICITAȚIE SOLDATĂ CU EȘEC. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anulat licitația pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate (SF) pentru tronsonul Baia Mare – Bistrița, lotul 1 din drumul de mare viteză Baia Mare – Suceava, denumit politicianist și fără nicio acoperire în realitate „Autostrada Nordului”.

 

Motivul anulării licitației, după ce CNAIR stabilise în 20 noiembrie 2020 un câștigător, a fost că “ofertele depuse au fost inacceptabile și/sau neconforme”. Astfel s-a împlinit cel mai negru deznodământ pentru construirea tronsonului Baia Mare – Bistrița, care va fi întârziat foarte mult (trebuie refăcută licitația și reparcurși toți pașii legali) – pentru celelalte două loturi din Drumul de mare viteză (echivalentul unui Drum Expres) Baia Mare – Suceava au fost semnate contractele pentru efectuarea SF-urilor în martie 2021 (e vorba despre loturile Bistrița – Vatra Dornei și Vatra Dornei – Suceava)

 

Vă reamintim că în 20 noiembrie 2020 CNAIR a stabilit că asocierea de firme Search Corporation & Egis International SAS & Egis Romania SA & SC Formin SA este câștigătorul pentru SF-ul lotului Baia Mare – Bistrița (145 km). Din cele 3 oferte depuse, două (cea a asocierii firmelor grecești K-Box Construction Design & Omikron Kappa Consulting și cea a firmei clujene Explan) au fost descalificate, iar oferta lui Search Corporation a fost declarată conformă și câștigătoare. Search a licitat lucrarea cu 4 milioane de lei mai puțin decât estimarea CNAIR, respectiv la 15,2 milioane de lei + TVA.

 

Explan a contestat licitația, CNSC a admis în parte contestația (respectiv, partea reevaluării ofertei lui Search Corporation), decizie menținută și în instanța de judecată. Astfel că oferta declarată câștigătoare a fost reevaluată de CNAIR care, ce să vezi, de această dată a conchis ceea ce spunea ofertantul Explan, respectiv că nici acea ofertă nu îndeplinea condițiile și trebuie descalificată. Ceea ce s-a întâmplat. Acum, trebuie reluată întreaga procedură de la 0.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here