DEVOALARE – De ce a dispus primarul Cherecheș schimbarea lui Cirț, singurul ales local Cetățean de Onoare al Băii Mari, și cum se va finaliza votul

3
4635
Cătălin Cherecheș, Mircea Cirț

MANIPULAREA UNUI TÂNĂR STALINIST. Opt consilieri locali (printre care și ambii viceprimari) obedienți și subordonați primarului din municipiul Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au semnat un proiect de hotărâre aparent fără importanță deosebită: schimbarea înainte de termen a consilierului local Mircea Cirț (PNL) din funcția de președinte de ședință al Consiliului Local. Pentru că-n spatele aparenței se ascunde altceva, să demantelăm strategia, aducând-o la cunoștința publicului.

 

Orașul, aleșii și tânărul Stalin

 

Conform legii, pentru a schimba înainte de termen președintele de ședință dintr-un for deliberativ (în cazul de față, un consiliu local) trebuie inițiat un proiect de hotărâre. Cine poate iniția respectivul proiect? Primarul, un consilier local, sau mai mulți consilieri locali.

 

În cazul de față, Cherecheș, un tânăr cu tehnici de manipulare de tip stalinist, a urmărit (și) să-și umilească supușii (scrierea explică de ce) și i-a pus pe 8 dintre aceștia să semneze proiectul. 7 din cei 8 fac parte din Coaliția pentru Cherecheș (denumirea oficială a fost Coaliția pentru Maramureș, cupolă sub care s-au pitit PSD, PNȚCD și partidul “de apartament” PPU-sl), acestora adăugându-li-se și viceprimarul UDMR, extras temporar din letargia biroului care i s-a oferit. Apoi, proiectul a putut fi depus și înscris în regim de urgență de Cherecheș pe lista ședinței de miercuri, 21 iulie 2021.

 

Iată-i pe cei 8 semnatari disciplinați: Ioan Doru Dăncuș (președinte PNȚCD Maramureș – scriptic, șeful pe linie politică al primarului, faptic, un subordonat atât politic, cât și administrativ, după ce a primit cadou funcția de viceprimar), Radu Daniel Ardelean (președinte PNȚCD Baia Mare), Ionuț Rareș Pârvu (PSD), Mihaela Elena Câmpan (PNȚCD, importată de Cherecheș din PNL unde n-a prins loc eligibil pe lista electorală), Gabriel Alexandru Roman (PNȚCD), Ștefan Lupșa (PSD), Mariana Pop (PNȚCD) și Pap Zsolt István (UDMR – al doilea viceprimar al urbei, care și-a primit funcția având un singur “merit”: acceptul tacit și fățiș de vasalitate a UDMR față de primarul Cherecheș, în schimbul funcției, decorative în administrația băimăreană).

 

Cum iese votul

 

Conform surselor consultate de 2mnews în această speță, legea prevede că pentru a fi schimbat înainte de termen președintele de ședință este necesară majoritatea simplă a aleșilor locali. Adică jumătate + 1 din cei prezenți la ședință (nu din totalul celor 23 de consilieri). De dragul simulării, să presupunem că la ședința de miercuri, 21 iulie, vor fi prezenți toți cei 23 de consilieri, caz în care pentru adoptarea proiectului sunt necesare 12 voturi. Fiind vorba despre o persoană nominalizată, votul va fi secret (pe bilețele). Și acum să facem calculele…

 

Consiliul Local Baia Mare are următoarea alcătuire: PNL – 7 consilieri, Coaliția pentru Maramureș – 7 consilieri, USR PLUS – 4 consilieri, PMP – 3 consilieri, UDMR – 2 consilieri. Logica spune că demersul lui Cherecheș n-are cum să reușească, el controlând doar 9 din cele 23 de voturi (7 de la Coaliție și 2 de la UDMR). I-ar mai trebui 3 voturi.

 

Surse politice decizionale consultate de 2mnews susțin că PNL – care deși nu-l mai iubește pe Cirț, cel care a obținut pentru liberali cel mai bun scor electoral pentru funcția de primar din perioada post-Anghel – va vota împotrivă, o decizie în acest sens fiind luată la nivelul partidului (oricum, era complet deplasat ca PNL să voteze împotriva propriului membru). USR PLUS iese din discuție, așa că rămâne ca primarul: 1) fie să convingă 6 consilieri locali de la opoziție (USR PLUS, PMP și PNL) să nu se prezinte la ședință (sau măcar la prima parte, când se votează proiectul propus de oamenii primarului) – fapt improbabil; 2) fie să convingă pe cei 3 consilieri locali PMP să i se alăture demersului anti-Cirț – fapt improbabil, doi consilieri PMP precizând pentru 2mnews că vor vota împotriva schimbării președintelui de ședință.

 

Fiindu-mi greu să cred că primarul Cherecheș nu și-a făcut aceste calcule, conform cărora nu va fi adoptat proiectul înlocuirii lui Cirț (PNL) din funcția de președinte de ședință, rămâne dilema: De ce a făcut-o? În principal tentația ar fi să crezi că este o nouă gafă / un nou calcul greșit al lui Cherecheș (n-ar fi prima / primul).

 

Abaterea atenției de la proiectele problematice

 

În fapt, primarul a greșit politic/electoral doar pentru că votul îl va întări pe Cirț (care va conduce și ultima sa ședință a Consiliului Local în calitate de președinte), însă arată exact controlul desăvârșit pe care edilul îl are asupra a 9 din cei 23 de consilieri locali (7 Coaliția sa și 2 UDMR). Cel mai probabil a mizat pe convigerea șefilor liberali de a susține proiectul. N-a reușit. Punându-i pe cei 9 supuși/obedienți să-i execute ordinul, Cherecheș urmărește, de fapt, să-i facă de rușine. Să le arate public atât gradul de obediență, cât și să le demonstreze că fără el nu înseamnă nimic, fiind pradă înfrângerii. Pentru că va fi înfrângerea lor, nu a sa.

 

Umilirea apropiaților, pentru sublinierea propriei puteri. Aceasta este explicația unui proiect de importanță ZERO (aceasta oricum era ultima ședință în care Cirț era președinte – fiecare consilier local fiind președinte de ședință pe o perioadă de 3 luni), care vrea să abată atenția de la adevăratele proiecte de impact asupra băimărenilor ce urmează să fie votate miercuri de aleșii locali și care au fost sintetizate de Cirț (PNL) exact așa: “aprobarea împrumutului de 100 de milioane de lei (care îndatorează orașul pânâ în 2042); aprobarea exproprierii unui loc din Centrul Istoric, unde se dorește construirea unui bloc de 6 etaje; aprobarea vânzării ilegale a 39 de hectare de pajiști extravilane”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. Verdictul pentru Chereches? In 19 trebuia sa fie sentinta si nimic. Presa nici un cuvant. Ar fi interesant sa stim daca ne mutam din oras sau se muta el la Gherla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here