DEVOALARE – Bogdănel Gavra: Primarul Băii Mari NU vrea să construiască parcări supraterane, doar le desenează. A finanțat proiectele cu… 10.000 de lei

1
2364

DESPRE MIMAREA REZOLVĂRII PROBLEMELOR. Ca în mai toate municipiile din România, problema parcărilor este una majoră, îndeosebi din cauza faptului că an de an numărul autovehiculeleor crește, iar administrațiile locale refuză să construiască parcări moderne. Dacă cele subterane sunt foarte scumpe, cele supraterane (așa-numitele parcări supraetajate) sunt la îndemâna autorităților responsabile. În Baia Mare, în lipsa unei administrații responsabile, primarul Cătălin Cherecheș doar anunță, ciclic, că se vor edifica aceste parcări supraterane, stârnește valuri/discuții/controverse/adeziuni, însă faptic NU VREA să rezolve problema.

 

Sigur, acest fapt este cunoscut deja de toți băimărenii. Doar un exemplu de dată mai recentă (dintre cele de anvergură anunțate de atât de multe ori, încât declarațiile primarului sunt considerate glume)… În octombrie 2019, Cherecheș a declarat în articolele plătite din bani publici ai orașului în presa locală aservită că “în primăvară (n.red. 2020) vom săpa 5 metri în subteran, toată Piaţa Revoluţiei, şi se va face o parcare de 400 de locuri”. Suntem în primăvara anului 2021. Sigur, n-a făcut NIMIC.

 

Gavra: Mai mulți aleși locali, vom respinge bugetul prost construit

 

Consilierul local Bogdănel Gavra a fost cel care a ridicat public problema lipsei de voință a actualului primar în rezolvarea problemei parcărilor, acuzând că “în strategia constituirii bugetului public al municipiului Baia Mare, administrația publică locală merge după aceași logică nefuncțională de 10 ani: o listă de investiții cu multe obiective, dar cu o bugetare care insuficientă nu pentru realizarea respectivelor obiective, ci insuficientă și pentru realizarea documentațiilor necesare. De banii cuprinși în buget de primarul Cherecheș pentru investiții în parcări, nu se pot face nici măcar documentele. Nici din lego nu se pot face parcările la banii alocați”.

 

Gavra a exemplificat cu lista cuprinsă în bugetul pe 2021 pentru investiții în parcări supraterane în Baia Mare, edilul dând ordin să se înșire o rețea de… 20 de parcări supraterane, fiecare dintre acestea fiind bugetată cu câte… 10.000 de lei. Pentru nespecialiști: finanțarea necesară pentru construirea unei parcări supraterane se calculează la circa 10.000-12.000 euro/loc de parcare (în funcție de facilitățile edificiului), potrivit unui studiul de fezabilitate actualizat la nivelul anului 2021 și întocmit de specialiști în materie consultați de 2mnews.

 

În viziunea mea, ar trebui fie ca în acest an să prioritizăm 2 (cel mult 3) parcări, pe care să le bugetăm/finanțăm cât e necesar pentru a le și finaliza în acest an, fie, dacă suntem săraci și n-avem bani (că am înțeles că avem datorii de nu știm pe unde să scoatem cămașa administrativă), să face acest proiect în parteneriat public-privat, sau să oferim privaților această posibilitate de investiție. Ideea de bază e că trebuie să rezolvăm problemele, nu să ne prefacem că vrem să le rezolvăm!

“În acest an s-au alocat 200.000 de lei pentru 20 de parcări supraterane. În total, pentru toate cele 20. Adică nu s-a alocat NIMIC. Nu reușești nici să miști lucrurile, să faci studiile și proiectele documentației. Efectiv sunt bani aruncați pe fereastră. Însă sunt banii băimărenilor! Strategia asta este generată de un dispreț major al șefului administrației băimărene față de banii publici.

 

În Timișoara, un joint-venture privat (firmele Iulius și Atterbury Europe) a realizat prima parcare supraetajată (care are 6 nivele, din care 4 etaje, și e foarte modernă), lângă mall-ul Iulius. Noi facem hârtii și aglomerăm și bulversăm direcțiile Achiziții și Tehnică în proceduri fără nicio finalitate”, a declarat, pentru 2mnews, consilierul local Bogdănel Gavra.

 

Gavra a mai precizat că în contextul în care amendamentele pertinente ale consilierilor locali din Baia Mare nu vor fi introduse în proiectul de buget 2021, mai mulți aleși din forul deliberative nu vor gira un nou exercițiu financiar în care banii publici sunt cheltuiți inutil, adică nu vor vota bugetul.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here