EXCLUSIV – Primăria Baia Mare a ajuns la datorii de 24,5 milioane de lei față de Drusal: n-a avut bani să plătească nici cât s-a angajat în fața executorului, ca să nu ridice mașinile instituției

0
1172

CÂT DE SĂRACI SUNTEM. Primăria Baia Mare a ajuns la datorii cumulate (facturi neplătite) de 24,5 milioane de lei față de operatorul de salubritate Drusal SA. Din această sumă: 5 milioane de lei sunt pentru salubritatea stradală (contract finalizat în 1 decembrie 2021) – la acest segment au fost datorii de 9 milioane de lei, dar firma a recuperat 4 milioane de lei prin executorul judecătoresc pentru că primarul Cherecheș nu a plătit nimic de bună-voie; 14,5 milioane de lei pentru salubritatea menajeră (contract în derulare); 5 milioane de lei creanțe istorice (unele datează din anul 2015!) pentru care există sentințe definitive ale instanțelor de judecată. Toate aceste datorii generează, zi de zi, penalități.

 

Mai mult, pe câteva proprietăți ale Primăriei este pus sechestru asiguratoriu. De asemenea, surse informate și implicate 2mnews, au precizat că la finalul acestei săptămâni, executorul judecătoresc (din Cluj-Napoca) a venit la sediul Primăriei Baia Mare pentru a ridica câteva mașini ale Primăriei. În urma negocierilor cu primarul Cherecheș, acesta a promis că va plăti în două zile 1,1 milioane de lei, urmând ca apoi să achite, treptat întreaga datorie reflectată de decizii definitive ale instanțelor de judecată.

 

După 3 zile, Primăria a plătit pentru Drusal 289.000 lei. Adică mai puțin de o treime decât primarul s-a angajat în fața executorului judecătoresc că va plăti. În consecință, viitoarea descindere a executorului judecătoresc în Baia Mare se va solda cu ridicarea mașinilor Primăriei.

 

În contra-partidă, pentru a alimenta și mai mult acest conflict administrativ pe care-l pierde mereu în instanțele de judecată (pentru că nu plătește serviciile contracate, executate și recepționate), edilul Băii Mari a asmuțit Poliția Locală (serviciu în subordinea sa directă) pentru a amenda Drusal. Surse interne și implicate din Poliția Locală Baia Mare au confirmat pentru 2mnews că în acest an Drusal a fost sancționată cu… 53 de amenzi în cuantum total de 334.500 lei (sigur, toate sunt contestate în instanță).

 

Și tot în acest timp, conducerea Primăriei a dispus angajaților operatorului care efectuează salubritatea stradală (și care este SPAU, serviciul Primăriei, care execută operațiunea fără autorizație, utilaje, rampă de sortare a deșeurilor și rampă de depozitare a deșeurilor) să încalce deliberat legea (că oricum nu-i amendează decât Garda de Mediu și amenzile le plătesc din banii băimărenilor) și să boicoteze activitatea Drusal aruncând gunoiul stradal în tomberoanele cu deșeuri menajere ale cetățenilor. Un articol care surprinde această acțiune (cu video și foto) am publicat AICI.

 

Bine, la final, cireașa: surse juridice 2mnews au precizat că luni, 7 martie 2022, Drusal înregistrează în instanța de judecată un dosar (deja pregătit) prin care cere magistraților să oblige Primăria Baia Mare la plata integrală a datoriei. Ceea ce o să creeze niscaiva probleme (majore) autorității publice locale.

 

… doar v-am spus cum stăm și am avertizat prin prezenta șefii Primăriei Baia Mare să se antreneze pentru mersul pe jos (care face piciorul frumos) sau cu bicicleta pe pistele făcute cu cea mai scumpă vopsea din lume, pe care nu le cercetează nimeni dintre abilitați (Baia Mare fiind orașul în care sute de mii de euro din bani europeni au fost atrași pentru construirea de piste de bicilete, în fapt acești bani fiind cheltuiți pe ce se vede: au tras o dungă pe trotuar și… gata).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here