DECIZIE – Cherecheș i-a convins pe consilieri: Baia Mare cumpără cu 1 milion de lei cabana nefuncțională de la Bodi-Ferneziu și terenul aferent

2
11040
Foto: Marius Giurge

ACHIZIȚIE. Municipalitatea Băii Mari, controlată din toți bojocii de edilul Cătălin Cherecheș, va plăti 1 milion de lei (exact: 196.300 de euro) pentru cabana nefuncțională de la Lacul Bodi Ferneziu, în preț intrând și terenul aferent (în suprafață de 3.677 de metri pătrați).

 

Cui dă banii

 

Primarul Cherecheș i-a determinat pe consilierii municipali să aprobe prețul stabilit de o firmă autorizată de evaluare (sereleul Eval Consulting), pe care municipalitatea ar urma să-i scoată din pușculița orașului în două tranșe: 30% acum (care înseamnă 290.000 lei, echivalentul a 61.000 de euro), iar 70% urmând să fie achitat în cel mult 45 de zile de la aprobarea bugetului local pe anul 2020. În plus, administrația locală va plăti și taxele legale (întabularea) și notariale, onorariu.

 

Proprietarul imobilului (cabană + teren) este un sereleu local fără activitate, M.T. SRL, iar negocierile se poartă de ceva vreme, în contextul în care încă din vara acestui an (în iunie) s-au aprobat banii pentru plata unui studiu de oportunitate (care, evident, a zis cum a vrut cel care l-a comandat, adică „E bine să se cumpere cabana și terenul”).

 

Ciudat (pentru necunoscători), în iunie 2019 Comisia economică-financiară a Consiliului Local Baia Mare a dat aviz nefavorabil pentru plata studiului de oportunitate. Ulterior, toate au intrat pe făgașul normal.

 

De ce cumpără cabana Bodi-Ferneziu

 

Cabana Lacul Bodi din cartierul băimărean Ferneziu este situată la altitudinea de 700 m, în buza lacului artificial Bodi, care are suprafața de 1 hectar și o adâncime de peste 4 metri. Lacul a fost amenajat pentru a asigura apa exploatațiilor de minereuri neferoase din Dealul Crucii.

 

În vara acestui an, primarul Cătălin Cherecheș a propus aleșilor băimăreni dezvoltarea sectorului turismului în cadrul administrației locale, ,,văzând de-a lungul ultimilor 20 de ani cum, prin interese malefice, unii au pus pe butuci industria și turismul în Baia Mare și în județul Maramureș”.

 

Astfel, s-a stabilit ca obiectivele turistice cabana Bodi Ferneziu (unde, chipurile, s-ar face 50 de locuri de cazare), cabane din Stațiunea Izvoare (care ar însuma 200 de locuri de cazare), Hanul Usturoi să fie achiziționate de către municipalitate, care ar deveni un “operator turistic important” (!), pentru că în circuitul turistic ar fi introduse, conform lui Cherecheș, și cabanele și adoposturile (!) Ocolului Silvic Municipal, bașca s-ar construi trei noi sate de vacanță cu case tradiționale din lemn (adică, „alte 200 de locuri de cazare”).

 

Edilul Băii Mari a devoalat și sursa sa de inspirație: “Îmi doresc foarte mult să dezvoltăm municipiul Baia Mare pe modelul pe care ni-l oferă Tel Aviv-ul”. Primul pas a fost făcut: sifonarea a 1 milion de lei pe o cabană care nici măcar n-are drum de acces.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Domnule Catalin,Lacul Bodi este emblema turistica orasului B/M,fiind elev la un Liceu din B/M am fost prezent la evenimente organizate de noi perioada 1985,deci acest obiectiv trebuie sa ramana orasului.

    • Nu sunt de acord cu dvs. Cred că emblema turistică a orașului e Turnul Ștefan. Eventualele imobile de cazare turistică trebuie să rămână apanajul privaților. este o anomalie ca o entitate administrativă (a municipiului, în acest caz) să gândească o strategie de concurare (neloială, evident) a unui sector economic, pentru că asta se dorește, crearea unei firme care să cumpere imobile turistice de cazare și să intre în afaceri în turism. Apanajul unei administrații este să facă (cu banii pe care-i percepe ca taxe și impozite) ceea ce nu fac privații (că n-au voie): drumuri, întreținerea normelor de sănătate publică (salubrizare, apă-canal etc.), asistență socială de stat, învățământ de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here