DREPTATEA LUI ORWELL – Cum au mers cei de la CJ Maramureș într-o nouă excursie pe bani publici, în Milano, și de ce unii-s mai egali decât alții

1
2242
Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș

EXCURSIE PE BANI PUBLICI. Consiliul Județean Maramureș, instituție publică aflată sub tutela pesedistului Gabriel Valer Zetea, a primit o finanțare de 72.312 lei pentru un proiect care susține că „sprijină românii care trăiesc în afara granițelor țării”. Să vedem cum îi sprijină, pe ce se cheltuiesc banii și cu cât a fost suplimentat proiectul din pușculița publică a Maramureșului…

 

Excursia în Milano

 

Proiectul pentru care a primit finanțare (72.312 lei) CJ Maramureș de la stat, prin Programul Cultură „Constantin Brâncuşi” 2019 derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a fost numit „Dor de România – Maramureşul şi Diaspora”.  Conform argumentației, proiectul vizează „să aducă mai aproape de românii care trăiesc în Milano, Maramureşul cu tradiţiile, folclorul şi bucătăria specifică”.

 

În mod practic, timp de 3 zile, în perioada 15-17 noiembrie, o delegație de 10 consilieri județeni și persoane din aparatul  instituției care administrează județul, a plecat într-o excursie pe bani publici în Milano (Italia). Pentru asta, bugetul a fost suplimentat din pușculița publică a Maramureșului cu încă 55.600 de lei. Cel mai probabil, banii virați din bugetul ministerului sunt folosiți pentru transportul cu autocarul, cazarea și masa a 40 de persoane (30 de artiști de la Ansamblul Național Transilvania, de sub tutela CJ Maramureș, și 10 meșteri populari).

 

Să revenim la argumentația oficială: în acest weekend, artiștii și meșterii populari au prestat (“spectacole folclorice de muzică şi dans”, produse alimentare în cadrul Târgului „Bun de Maramureş” și, meșterii, produse de artă tradițională – de asemenea, din partea Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, instituție de sub tutela CJ Maramureș, s-au donat cărți “în vederea înființării unei minibiblioteci”).

 

În viziunea instituției controlate de pesedistul Zetea, acesta e “un demers de apropiere de comunitatea românească din Milano”, din dorința administrației județene “de a se întâlni cu românii din zona Milano şi să poarte discuţii deschise despre problemele cu care se confruntă şi disponibilitatea acestora de a se reîntoarce acasă”. Vă rog să nu râdeți, eventual la final, dacă vă mai vine.

 

Așadar, au mai făcut o excursie pe bani publici în Milano (se fac pregătiri asidue și pentru 1 decembrie, pentru că de când e Zetea președintele CJ Maramureș, Ziua Națională nu se celebrează în Maramureș, nici măcar în România, ci în străinătate, pentru că, se știe!, călătorului îi stă bine cu drumul). Preț: aproape 128.000 de lei, din care 44% vin direct din bugetul public al județului.

 

O ultimă subliniere, ca-n Orwell, unii-s mai egal decât alții: deși singurii care par că au treabă cu proiectul (sigur, nu pentru a-i determina pe românii din Milano să se întoarcă acasă, ci pentru a-i distra), adică artiștii și meșterii populari, au fost cărați în Italia cu autocarul, iar consilierii au mers cu avionul, pentru că, nu-i așa, obrazul subțire cu cheltuială se ține. Bașca, cazarea pentru cei din Consiliul Județean s-a plătit 150 de euro/persoană/noapte, iar pentru pălmași, 87 de euro. Cam jumate, așa, pentru că, am precizat deja, unii-s mai egali decât alții.

 

  • PRECIZARE: postarea lui Gabriel Zetea în fotografie este cauzată de funcția pe care o deține și din care a girat ca acțiunea să se desfășoare în modul prezentat în scriere. Conform informațiilor 2mnews, Zetea nu a plecat în excursia din Milano, delegația Consiliului Județean Maramureș fiind condusă de vicepreședintele instituției, Doru Dăncuș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Domnule Cătălin VISCHI va rog daca se poate sa publicati o lista cu toate deplasarile in strainatate a consilierilor judeteni, cine a fost, unde, cati banii s- au cheltuit /persoana si care au fost beneficiile judetului. Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here