DAȚI CU AGHIASMĂ! – O comparație între ce le-a lăsat Cherecheș moștenire când a mers la închisoare lui Marinel Rob (în 2016) și Doru Dăncuș (în 2023)

6
2508
Ioan Doru Dăncuș

BAIA MARE, ORAȘUL DAMNAT. … scrierea a fost generată de încercarea recentă a viceprimarului cu atribuții de primar al Băii Mari, Ioan Doru Dăncuș, de a lămuri cât de tare a lăsat orașul în rahat fostul său căpitan și edil al urbei, condamnatul pentru corupție Cătălin Cherecheș. În primă fază post-explicații am considerat că nu putem coborî standardele chiar atât încât să analizăm explicații financiare livrate public de locotenentul Dăncuș, care înțelege economie cât pricepe un hipopotam tehnica executării grand jeté-ului.

 

Mai multe reacții ale unor cetățeni preocupați de soarta orașului, care, în urma intervenției „lămuritoare” a continuatorului lui Cherecheș, se întrebau dacă nu cumva este eronată informația publicată de 2mnews privind dimensiunea dezastrului financiar (detalii AICI), au determinat schimbarea deciziei inițiale. Și rezultatul este scrierea de mai jos…

 

Dăncuș a spus că am zis bine (deși n-aveam nevoie de confirmările lui)

 

În principal, Dăncuș, la fel ca și predecesorul său, Cherecheș, pe care l-a servit și acoperit cu abnegație proletaro-productivă, a adoptat în privința recunoașterii datoriilor o tactică manipulativă de sorginte leninistă, primul obiectiv fiind inducerea îndoielii asupra veridicității informației (publicate de 2mnews). A spus (Dăncuș) că ne prezintă situația reală a datoriilor, „fără a da curs interpretărilor venite din spațiul public, unde se tot lansează diverse ipoteze” (a indus subliminal că aceste „ipoteze” ar fi false/greșite și că acum ne prezintă el adevărul – n.mea, noi nu ne permitem să prezentăm „ipoteze”, că nu jucăm la pariuri ca și Dăncuș, ci fapte și DE FIECARE DATĂ acestea sunt argumentate de documente financiare interne).

 

Numai pentru că, spre deosebire de teoreticienii sovietici ai acestui fenomen corelativ al puterii politice, manipularea, Dăncuș nu stăpânește finețea tehnicii și în secunda imediat următoare a confirmat în totalitate informația din articolul privind datoriile Băii Mari la 31 decembrie 2023: „la finalul anului 2023, Baia Mare avea puțin peste 80 de milioane de lei datorie”.

 

Ce spune articolul 2mnews? Că la 31 decembrie 2023 datoriile Primăriei Baia Mare către firme erau de 80.968.116,72 lei. Bine, la Dăncuș aproximările se fac conform regulilor care-l avantajează, nu conform regulilor matematice, 968.116 lei fiind „cantitate neglijabilă”. În consecință, a confirmat o evidență pe care am prezentat-o public cu o săptămână înainte de explicațiile locotenentului: sunt datori cu 81 de milioane de lei doar la firme. Nu acestea sunt toate datoriile Primăriei, din nefericire (mai sunt: la bănci, la sportivi ș.a.m.d.).

 

Ce a zis nou Dăncuș? Că facturi neplătite în termen care totalizează 47 de milioane de lei au fost eșalonate prin protocoale cu respectivele firme. Adică ditamai Primăria de municipiu reședință de județ a admis că e săracă, că nu poate plăti ce s-a obligat să plătească în termenul contractual, dar că o să plătească lunar parte din creanțe până la stingerea totală a datoriilor. Și a mai zis o noutate, că „în ianuarie au reușit să se țină de protocolul asumat”. De parc-ar fi urcat pe Annapurna.

 

Cam asta a fost cu explicația lui Dăncuș, care, în naivitatea/neștiința sa a dat-o pe final tare-n gard, spunând: „Presiunea pentru bugetul anului 2024 nu este atât de mare, din moment ce am reușit să facem aceste protocoale de eșalonare”. Greșeală neforțată. Păi, presiunea pe bugetul urbei e uriașă și aveți argumentul în ceva ce s-a întâmplat deja și ceea ce o să se întâmple.

 

Datorii moștenite de Rob (2016) vs. datorii moștenite de Dăncuș (2023)

 

De fiecare dată când a plecat în închisoare, fostul primar Cherecheș a lăsat Baia Mare plină de datorii. Numai că spre deosebire de 2016, acum datoriile sunt mult mai mari.

 

În 2016, Cherecheș a fost reales primar de majoritatea băimărenilor care s-au deranjat să meargă la urne deși se afla în închisoare pentru corupție (în arest preventiv). După ce a făcut o excursie Gherla – Baia Mare pentru a depune jurământul, l-a lăsat ca substituent al său pe viceprimarul de atunci Marinel Rob. Când Rob a preluat atribuțiile de primar, Baia Mare avea datorii față de firme care totalizau 65 de milioane de lei. În plus, nu erau bugetate (sume prevăzute în bugetul local) servicii publice obligatorii, cum ar fi transportul în comun, salubrizare decât pentru primele 4 luni, nu era contractată deszăpezirea (atât de clamată acum de Dăncuș, care mimează un atac de Alzheimer, uitând că dezastrul din iarna petrecută de căpitanul său în celula de la Gherla a fost cauzată tocmai de acesta: NU avea contract de deszăpezire).

 

Ce a făcut Rob? A adoptat cea mai simplă cale de plată a acestora: a redus cheltuielile la maximum. Nu s-au mai montat kitsch-urile de luminițe de sărbători, nu s-au mai făcut spectacole gratuite plătite scump din bugetul local firmei de casă controlată scriptic de prietenul lui Dăncuș și faptic de acesta, în acel an Sărbătoarea Castanelor a costat doar 200.000 lei (cea mai mică sumă aruncată pe geam din istoria administrației locale – în anul următor, 2017, când a revenit Cherecheș din celula de la Gherla în biroul de primar la Baia Mare, a alocat de 11  ori mai mult: 2,3 milioane de lei).

 

Practic, Rob a bugetat cu prioritate plata datoriilor și reducerea cheltuielilor absolut obligatorii. Rezultatul? La începutul anului 2017, Baia Mare și-a redus creanțele cu 52 de milioane de lei și mai avea de plătit firmelor datorii de doar 13 milioane de lei.

 

În 2023, când Cherecheș iar a plecat în închisoare lăsându-l ca substituent al său pe viceprimarul Ioan Doru Dăncuș i-a lăsat locotenentului său moștenire datorii de circa 70,5 milioane de lei. În prima lună când s-a aflat singur-singurel la butoanele financiare ale Primăriei (decembrie 2023), Dăncuș a crescut datoriile către firme cu încă 10,5 milioane de lei. La finalul anului trecut, Primăria Baia Mare avea datorii către firme de 81 de milioane de lei.

 

Dar tot Dăncuș vine în 2 februarie 2024 să ne explice doct că „presiunea pentru bugetul anului 2024 nu este atât de mare” (n.red., din cauza datoriilor). Bine, a zis-o așa, mai palid, cu privirea speriată, în slow motion. Nu l-a crezut nimeni. Presiunea e uriașă. Gândiți-vă că în 2016 (e drept, într-o jumătate de an, perioada iulie-decembrie), Rob a reușit să plătească 52 de milioane de lei strângând șurubul la maxim și având “noroc” să nu plătească o lună deszăpezire (pentru că nu reușea în decembrie să contracteze serviciul lăsat de Cherecheș de izbeliște).

 

Dăncuș, zis și Doru-Scenă, nu este genul care să economisească, ci pare tipul care crede că viața e ca-n cazinourile unde-și depune consecvent pariurile. Pentru că Baia Mare își continuă seria primarilor cu dependențe… De data aceasta și cu un primar complet depășit la a estima corect mocirla-n care este administrația publică locală. Un habarnist incapabil să înțeleagă principii economice de bază.

 

Implicit, protocoalele semnate cu creditorii nu vor fi respectate (prin aprilie-mai se toacă și banii încasați din impozite și taxe). De ce? Cheltuielile de funcționare ale Primăriei sunt mari, proiectele cu finanțare nerambursabilă care trebuiau finalizate în 2023 dar nu au fost sunt de încă vreo 25 de milioane de lei – și pentru a nu pierde banii alocați până la 31 decembrie 2023 au fost asumate de municipalitate că le finalizează din banii urbei -, contractele încheiate de Cherecheș la sume mult supraevaluate trebuie continuate și plătite de locotenent (din banii orașului, evident, ăștia puțini câți rămân), constrângerile bugetare sunt mari… La vita non è bella.

 

Ce vizează Dăncuș? Prelungirea perioadei fără audit financiar la toate serviciile Primăriei și câștigarea de capital electoral în virtutea alegerilor din acest an. Pentru că va candida. Probabil nu la funcția de primar, pentru că nu are și păcatul prostiei și știe că șansele de victorie ar fi spre zero, dar un an ca primar interimar al municipiului jefuit la lumina zilei dă bine în CV-ul politic și îl face mai atractiv politic. Îl văd candidând la Consiliul Județean, în vreo alianță cu PSD sau AUR, fățișă sau mascată, în speranța câștigării apoi a funcției de vicepreședinte al forului județean. Pisicile cad în picioare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Ce să faci, vin alegerile ! Trebuiesc bănuți mulți că…nu-i va aduce de la jocuri. Legăturile vechi precum și cele moștenite trebuie întreținute pentru finanțarea unui loc acceptabil unde poți să molfăi în tihnă o coajă de pâine albă ( mai degrabă la CJ unde primești bani moca de la bugetul statului, nu trebuie să -i produci)

  2. Perfect adevărat,când l am întrebat cum de in oraș este 11.500 euro km deszăpezit,nu a fost mult să mi spună că mintesc si visez cai verzi pe pereți.Pai trebuie Construrom să trăiască sa mănânce si finul o pîine alba.La Cavnic în condiții de străzi abrupte 90% km este 1000 de euro deszăpezirea.

  3. Ba da ce face justiția asta coruptă ce dracu fac oamenii de ce nu stam în stradă pana schimbam constituția? Furtul banului public sa fie pedepsit cu execuția infractorului în public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here