MILIARDUL DE HÂRTIE – Din ciclul “Să mai recităm niște sume, că nu ne doare gura”: Bogdan cere 12 milioane de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe Spitalul Județean și pe instituții din subordine

0
1634
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș

DUPĂ 2 ANI DE ADMINISTRAȚIE PNL. Șeful administrației Maramureș, Ionel Ovidiu Bogdan (PNL), care recent a precizat că deși în campania electorală a anunțat că va atrage în județ din fonduri nerambursabile 1 miliard de lei, dar, uite, că deja lucrează proiecte de peste 1,7 miliarde de lei – deci, cum s-ar spune, și-a făcut treaba, deși a desena cu a construi nu e chiar totuna -, a mai adăugat în clasorul său cu randări nerealizate încă o piesă de mare valoare.

 

Cât de mare? De vreo 12 milioane de lei (exact: 11.985.269,95 lei). Bani pe care vrea să-i atragă pentru a monta pe Spitalul Județean și pe alte instituții din subordinea Consiliului Județean (CJ) Maramureș panouri fotovoltaice pentru asigurarea consumului propriu de energie electrică.

 

Ideea, benefică, nu-i vorbă, stârnește însă prin altceva: faptic, nu concretizăm nimic. Suntem, după 2 ani de administrație PNL în Maramureș la același nivel. Sigur, ni-s pline sertarele Palatului Administrativ cu planuri, proiecte și randări. Dar astea nu țin de foame.

 

Aplombul cu care suntem anunțați ciclic de iminenta năpăstuire peste județ a unor sume uriașe de bani cu care va fi dezvoltat județul a devenit aproape amuzant, în contextul în care încă nu s-a finalizat niciun proiect semnificativ care să contribuie la dezvoltarea promisă. Periodic, se aprobă indicatori, se fac SF-uri (bună vacă de muls „ugerul financiar public” – merită să devoalăm și circuitul banilor și identitatea „desenatorilor”), se cer avize pentru depunerea unor proiecte de valori de zeci sau sute de milioane de lei.

 

Administrația Bogdan este campioană mondială detașată la randări (măcar face asta – nu c-ar conta excesiv -, spre deosebire de defuncta administrație Zetea, care n-a făcut NIMIC). Din cauza aceasta, dacă consultanții europeni se ghidează astăzi după principiul potrivit căruia orice investiție trebuie proiectată astfel încât să fie rezilientă/adaptabilă pe termen lung la schimbările climatice din zona în care este implementată, în Maramureș a ajuns să se spună că orice investiție ar trebui proiectată doar dacă se și implementează, nu doar se sifonează bani publici în conturile unor „băieți desenatori din gașcă”.

 

… adevărul e că avem mulți consultanți, puțini executanți și aproape deloc vizionari.

 

Acum, poezia este asta: se înaintează două cereri de finanțare (prin POIM, pentru sprijinirea investițiilor în capacități de producere energie din surse regenerabile). Două, pentru că-s două proiecte. Unul prevede instalarea de panouri fotovoltaice pe Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare – proiect în valoare de 12,3 milioane de lei (exact: 12.301.439,29 lei, sumă care include TVA) – și unul pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe instituții din subordinea CJ Maramureș – în valoare de 5,8 milioane de lei (exact: 5.807.203,57 lei, sumă care include TVA). Total: 18,1 milioane de lei.

 

Pentru aceste două proiecte, CJ Maramureș ar trebui să contribuie cu peste 6 milioane de lei (exact: 6.123.373 lei – contribuția și cheltuielile neeligibile). Simplificat, cerem 11,98 milioane de lei pentru panouri fotovoltaice pe spital și pe instituții, mai punem noi 6,12 milioane de lei și uite ce simplu ne asigurăm necesarul de energie electrică. Pe hârtie toate Baba-Cloanțele sunt frumoase, dar faptic situația e complet diferită… Mai avem răbdare (puțin) să vedem ce randări se și concretizează? Pronostic: în afară de terminalul de la aeroport nu se va finaliza nimic. Iar electoral randările nu contează chiar deloc. Pentru oameni mai contează doar faptele, nu rimele. Vremea poeților politici a trecut.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here