CUM SE PROCEDEAZĂ – În mai puțin de un an și înainte să înceapă, extinderea sediului Ambulanței Maramureș s-a gonflat financiar cu 65%, ajungând la 5,4 milioane de lei

0
534

INVESTIȚIA-ALUAT. În mai puțin de un an și înainte să înceapă, proiectul de extindere a sediului Serviciului de Ambulanță Județean Maramureș s-a gonflat financiar cu 65% – în termeni financiari cu peste 2 milioane de lei (exact: 2.141.405,27 lei) – , ajungând la peste 5,4 milioane de lei.

 

Extinderea prevede o supraetajare a clădirii service auto a ambulanțelor, prin lucrare urmând să se obțină încă 11 spații: 9 birouri, un depozit și un spațiu de instruire (o sală). În termeni tehnici, este vizată extinderea cu circa 500 mp a spațiului existent (de la o suprafață desfășurată de 1.017,75 mp, cât este acum, la 1.506,40 mp, cât indică proiectul).

Cronologia gonflării financiare

 

În 17 februarie 2022, forul deliberativ al județului (format din consilierii județeni) a aprobat indicatorii tehnico-economici, investiția totală fiind de circa 3,3 milioane de lei (exact: 3.297.216,03  lei – toate sumele din articol includ TVA). Investiția urma să se realizeze în 19 luni.

 

După ce a fost aprobată valoarea investiției, s-a livrat execuția proiectul tehnic (executată în perioada iunie-noiembrie 2022 de firma de proiectare Varga Detalii Studio SRL-D din Tăuții Măgherăuș, controlată de Alina Marcela Varga). Acesta a fost finalizat și recepționat de CJ Maramureș la începutul lunii decembrie 2022. În timpul acesta s-au obținut toate documentele necesare demarării efective a construcției, inclusiv autorizația de construire (în 12 decembrie 2022).

 

Totul pare ireal de normal. Doar pare. În fapt, conform devizului general cuprins în proiectul tehnic valoarea totală a investiției a crescut cu 65%, respectiv cu peste 2 milioane de lei, ajungând acum la un necesar de peste 5,4 milioane de lei (exact: 5.438.621,30 lei). În mare nu s-a schimbat nimic (în afara valorii), singura schimbare edificatoare constând în durata de realizare a investiției, care a fost micșorată de la 19 luni la 10 luni.

 

Consilierii județeni trebuie să voteze majorarea (actualizarea indicatorilor economici) în 26 ianuarie 2023, la ședința ordinară a forului deliberativ al administrației Maramureșului. Li se va spune că de la data aprobării indicatorilor tehnico-economici (februarie 2022) și până acum (ianuarie 2023) au intervenit modificări legislative fapt care au dus la necesitatea actualizării indicatorilor economici. Repet: în proiect, NU s-a schimbat nimic. Are fix-fix aceeași suprafață construită ca și în februarie 2022.

 

Conform documentației, finanţarea investiţiei ar trebui să fie asigurată din contribuție proprie (bugetul județului).

 

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş, instituție aflată în subordinea Ministerului Sănătății și coordonarea operațională a Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a fost înfiinţat la 1 octombrie 1995 și dispune de Stația centrală Baia Mare şi de 8 substații amplasate în Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Borșa, Târgu Lăpuș, Seini, Șomcuta Mare, Ariniș și Poienile de sub Munte.

* Foto: @Ambulanța Maramureș

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here