CRONICĂ DE MECI – Explorări Baia Mare câștigă în minim de seturi derby-ul tradițional de la Dej, fapt care nu s-a mai întâmplat decât de 5 ori în istoria meciurilor directe, ultima oară în urmă cu 4 ani

0
98

VOLEI MASCULIN – LIGA I. Sâmbătă, 27 ianuarie 2024, în Sala Sporturilor „Petru Stăvariu” din Dej, în meci contând pentru etapa a 15-a a Ligii I (Divizia A1) la volei masculin, Unirea Dej a pierdut, cu 0-3 (19-25, 23-25, 25-27), partida cu Știința Explorări Baia Mare. Meciul, arbitrat de ploieștenii Darius Meșca (principal) și Marius Ștefurac (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 10 (Unirea) și 9 (Explorări).

 

O dispută tradițională, mereu extrem de echilibrată (rareori partidele directe s-au finalizat în minim de seturi), deschisă oricărui rezultat, dar în care Unirea Dej încerca nu doar să fructifice avantajul terenului propriu, ci și să se revanșeze pentru rezultatul din turul campionatului (la Baia Mare, Explorări s-a impus cu 3-2).

 

Băimărenii s-au impus în primul set, după 26 de minute de joc efectiv, cu 25-19. În setul 2, gazdele pornesc mai decise și ajung la 4 puncte diferență (10-6), dar Explorări revine în joc cu o serie incredibilă de 6 puncte consecutive și preiau conducerea, 10-12, însă intră în a doua jumătate a setului cu scorul de 12-13, imediat Unirea egalând situația (13-13). O nouă cădere în jocul oaspeților, cu greșeli neforțate comise pe fondul lipsei de concentrare, și dejenii fac 4 puncte consecutive și preiau conducerea, 17-14, moment în care Marius Botea cere time-out, încercând să mai repare ceva până când nu e prea târziu.

 

Explorări joacă în sextetul Bouleau, Catrina, David, Da Silva Santos, Ramirez Pita, Crișan. Se mai strânge scorul, tabela indică 18-17. Intră Bălăi în locul lui Da Silva Santos și apoi, pentru scurt timp, Breban în locul lui Ramirez Pita. Gazdele păstrează avantaj de 1 punct: 20-19. În sfârșit, Explorări egalează din nou și apoi preia conducerea: 20-21.

 

Dacă reușesc să câștige setul vor avea un ascendent moral semnificativ, poate chiar vor reuși ceea ce nu se prea întâmplă în meciurile dintre cele două echipe: victorie în minim de seturi (pentru  exemplificare: în ultimele 23 de meciuri directe, băimărenii au câștigat de 14 ori și dejenii de 9 ori, însă doar 5 partide s-au încheiat cu 3-0). Deocamdată, doar speranțe: 22-23. Antrenorul Ovidiu Tămaș (Unirea) cere time-out.

 

Bouleau se apără extraordinar, dar oaspeții risipesc atacul, blocați decisiv. În fine, set câștigat după 28 de minute de Explorări: 23-25. Gazdele contestă mingea de set a oaspeților, considerând că atacul lor a ieșit în out din blocaj (pare că așa a fost, dar la volei nu există VAR – bine, nu există nici reluări -, iar arbitrul de scaun Meșca nu revine asupra deciziei).

 

Setul 3 (poate fi cel decisiv, dacă băimărenii continuă să rămână concentrați). Încep bine băimărenii (joc foarte bun făcut de liberoul francez Pierre Bouleau) și blochează decisiv prin Bălăi. Se face 0-3, dejenii nu-și regăsesc cadența (pomeneam de ascendetul moral al băimărenilor, după ce gazdele au pierdut printre degete setul 2). Da Silva Santos și David se completează bine la blocaj. Băimărenii au un plus de valoare a lotului în această ediție.

 

În a doua jumătate a setului 3 se intră cu scorul 9-13. Ramirez Pita parcă și când dă rău e suficient de bine pentru a puncta (de altfel, este jucătorul cu cel mai mare număr de puncte realizate în Liga I, 247 până înaintea acestui meci, adică o medie de 5,37 puncte/set). Oaspeții se distanțează la 11-17 și par a fi desprinși în câștigători în minim de seturi.

 

Doar că echipei Explorări îi lipsește (și) constanța în joc și concentrare. Gazdele se apropie pe final: 19-20. Crișan face set-ball: 21-24. Dejenii se apropie la un singur punct: 23-24. Time-out. Probabil Botea le spune băimărenilor că e târziu, mai e ș-un drum de-ntors acasă și ar fi cazul să încheie meciul. E 24-24, se intră în prelungiri. Gazdele nu cedează ușor. Crișan is on fire, punctează din nou cu o ghiulea pentru un nou set-ball și match-ball: 25-26. Și de data asta e punct de set și de meci pentru Explorări: 25-27. Setul a durat 33 de minute (cel mai lung al meciului). Partida s-a disputat în o oră și 27 de minute.

 

Previziunea câștigării meciului în minim de seturi s-a îndeplinit. Ultima oară s-a întâmplat în urmă cu aproape 4 ani, în 2020, în Faza a II-a a campionatului (la fel ca și acum băimărenii s-au impus cu 3-0 la Dej). Indicatorii tehnici semnificativi arată că Explorări a făcut diferența la atacuri decisive, unde a fost net superioară (Unirea vs. Explorări): 31-47 atacuri decisive, 2-3 servicii decisive (ași), 12-6 blocaje decisive, 22-21 puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat: David (19 puncte), Ramirez Pita (16 puncte), Bălăi și Da Silva Santos (câte 7 puncte), Crișan (6 puncte), Catrina (1 punct). De la oaspeți s-au remarcat Suson (11 puncte), Provenzano de Pra (10 puncte), Ciubotariu și Baziliuc-Iordache (câte 8 puncte).

 

În urma victoriei, Explorări câștigă 3 puncte și rămâne pe locul 9, dar reduce ecartul față de SCM Zalău, iar în etapa viitoare, a 16-a, joacă la Baia Mare cu Rapid (locul 3 în acest moment). Misiune dificilă, aproape imposibilă.

 

Andrei TUDORAN, Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here