BANII NEGRI DE PE PIAȚA MUNCII – O analiză cu rezultat dureros: 1 din 3 angajați din Maramureș este plătit cu salariul minim

1
1029

ANALIZĂ 2MNEWS. La 31 decembrie 2020, în Maramureș erau înregistrați 110.994 de salariați (la o populație de circa 520.000 de locuitori). Adică 21,37%. Simplificat din 5 maramureșeni, unul este salariat. Din aceștia, la sfârșitul lunii ianuarie 2021, aproape o treime, respectiv 32.794 de angajați, erau plătiți cu salariul minim pe economie (acum, acesta este de 1.386 de lei net – în mână).

 

Pentru a plăti salariul minim net unui angajat, angajatorul cheltuie 2.352 de lei – salariul minim brut pe economie este 2.300 lei, iar 52 de lei reprezintă contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM). Sigur, oficial stăm prost. Faptic stăm tot prost, dar nu chiar atât de prost precum indică sumele rezultate din documentele oficiale. De ce? Pentru că o parte însemnată a angajatorilor plătesc angajaților salariul minim doar scriptic, faptic aceștia încasează mai mult în mână, „la negru”.

 

În general, fenomenul este caracteristic firmelor private cu mică susţinere financiară, sau conduse de persoane care consideră că profitabilitatea obținută nu este mulțumitoare. În fapt, fenomenul se întâmplă acolo unde proprietarii firmelor susțin că nu-şi permit să plătească taxe mari la stat. Sigur, această strategie este ilegală și sancționabilă, însă în foarte puține cazuri se aplică sancțiuni (în cazul de față, instituția de coerciție este Inspectoratul Teriorial de Muncă – ITM).

 

2mnews are date conform cărora există firme în județul Maramureș, unele chiar mari, cu sute de angajați, în care TOȚI angajații, de la portar și până la directori, figurează în scriptele contabile cu salariul minim pe economie. Inspectorii de muncă susțin că pentru a dovedi ilegalitatea este necesar ca angajații să le ofere date concrete/probe.

 

Însă aici se formează un lanț al slăbiciunilor sistemului: în condițiile în care piața muncii din județ nu este una generoasă, angajații în cauză se feresc să reclame situația, acest lucru fiind sinonim cu renunțarea la locul de muncă (unde primesc salariul minim doar ipotetic, faptic primesc un venit mai mare, cel negociat cu patronul). Sigur, pierderea angajatului constă într-o pensie mai mică (de exemplu), calculul fiind făcut la venitul obținut, însă, conform analizei situației, este o pierdere asumată de angajat.

 

Sigur situația din Maramureș nu este un particulară, fiind extinsă la nivel național: în România, peste 28% dintre salariați (numeric, peste 1,57 de milioane de angajați) sunt plătiți cu salariul minim pe economie – cele mai multe contracte înregistrate în Revisal, 1,14 milioane, se referă la salariul minim pentru persoane cu studii medii, peste 115.000 sunt salarii minime ale persoanelor cu studii superioare, iar peste 320.000 sunt salarii minime ale angajaților din industria construcțiilor (unde salariul minim brut este de 3.000 de lei).

 

Dacă nu este o situație particulară cea din Maramureș, de ce am mai semnalat-o? Pentru că în județ procentul (implicit fenomenul) este mai mare decât media națională (30%, față de 28%) și pentru că într-un clasament național numeric al celor mai mulți angajați plătiți cu salariul minim, Maramureș este pe locul 9 (după Ilfov, Timiș, Bihor, Cluj, Argeș, Constanța, Prahova, Suceava, Iași – toate județe cu un număr de angajați mult superior celui din Maramureș).

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here