AVEM BANI (DIN CREDITE) – Administrația Băii Mari vrea să plătească 24 de milioane de lei pentru construirea centrului de deșeuri vegetale și din construcții

0
923

CONTRACT DE 5 MILIOANE DE EURO. Administrația Băii Mari și-a anunțat disponibilitatea de a plăti cel mult 24 de milioane de lei (exact: 24.224.258,31 lei, sumă care include TVA și care este este echivalentă cu aproape 5 milioane de euro) în schimbul construirii și dotării centrului de deșeuri vegetale și din construcții de pe strada Europa.

 

Acum, în locul respectiv este un depozit ilegal de deșeuri, unde șeful suprem al Primăriei Baia Mare, edilul Cătălin Cherecheș, a ordonat să se încalce legea și să se arunce gunoi (inclusiv menajer), fapt pentru care Primăria și un serviciu din subordine au fost amendate cu suma totală de 250.000 lei, bani pe care îi plătește din bugetul orașului.

 

Viitorul „Centru de gestionare a deșeurilor inerte și vegetale” de pe strada Europa nr. 124 din municipiul Baia Mare poate primi, după construire și obținerea autorizațiilor, deșeuri rezultate din construcți și demolari (renovări, dezafectări), pietrișuri, pământuri, nămoluri, resturi vegetale. Adică deșeurile din construcții, cele rezultate din curățenia stradală și cele rezultate din cosirea zonelor verzi și toaletarea arborilor de pe terenurile aflate în proprietatea orașului (firmele care produc astfel de deșeuri vor plăti, evident).

 

Ofertele sunt așteptate până în 23 martie 2022, iar contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (unde prețul are o pondere de 80% în decizia finală, iar experiența experților-cheie 20%). Pentru suma prevăzută (este estimarea maximă a Primăriei), constructorul va trebui să execute proiectul și să furnizeze și să pună în funcțiune echipamentele şi utilajele tehnologice necesare.

 

… să nu-ncheiem, totuși, atât de brusc scrierea, concluzionând că-s bune și amenzile la ceva (atât timp cât ar fi plătite, conform legii, de funcționarii/aleșii din cauza cărora s-au dat și nu din banii orașului). Deci, să oferim o sursă de inspirație poeților și un moment de amuzament dezinteresaților, citând câteva pasaje romantice din textul licitației, întocmit prin substituirea terminologiei de specialitate cu bla-bla-ul generat de vreun funcționar lovit în creștet de inspirație. Mi-am permis să corectez greșelile. Să vedem…

 

“Necesitatea realizării investiției se justifică și prin cerința fundamentală a epocii în care trăim și care se identifică în mare măsură prin aspirația continuă de creștere a nivelului de trai a populației prin îmbunătățirea condițiilor de educație, mișcare, hrănire, sănătate, aprovizionare cu bunuri materiale, acces la institutiile de instruire, la instituțiile de cultură etc., aspirație care este în strânsă legatură cu modul în care este protejat mediul în care cetățenii își desfășoară activitățile cotidiene.

 

(…) Dezvoltarea municipiului Baia Mare pe plan social, cultural și turistic, argumentează înca o dată necesitatea și oportunitatea realizării investiției. În România, principala modalitate de eliminare a deșeurilor este în continuare reprezentată de depozitare, operațiunile de reciclare și valorificare fiind utilizate într-o măsură foarte mică” – zice Primăria care și-a infectat singurul râu care traversează urbea, aruncând un munte de gunoi menajer unde i-a cășunat, în dispreț total față de legile de protecție a mediului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here