ATIPIC – Contestația secretarei PSD Maramureș, Rodica Covaci, ridicată din sediul partidului de polițiștii anticorupție pentru trafic de influență, se judecă abia în 12 ianuarie 2023

2
1158
Rodica Monica Covaci

TRAFIC DE INFLUENȚĂ. Contestația secretarei PSD Maramureș, Rodica Monica Covaci (56 de ani), ridicată din sediul partidului de polițiștii anticorupție pentru trafic de influență în formă continuată (6 acte materiale), reținută și apoi arestată preventiv pentru 30 de zile (până în 14 ianuarie 2023), se judecă abia în 12 ianuarie 2023, termenul fiind fixat de Curtea de Apel Cluj cu doar două zile înaintea expirării deciziei de menținere în arestul IPJ Maramureș.

 

Ce înseamnă asta? Că până în 12 ianuarie 2023, Covaci (PSD Maramureș) va rămâne în arest. Termenul fixat (îndepărtat de data depunerii contestației) este atipic (de regulă, contestațiile se judecă în 24-48 de ore de la înregistrare, tocmai pentru că, legal, există probabilitatea să fie admise, iar cel arestat preventiv să beneficieze de altă măsură, mai puțin restrictivă).

 

Cercetată într-un dosar documentat de SJA Maramureș (cu sprijinul de specialitate al Direcției de Operațiuni Speciale a IGPR) și instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş pentru trafic de influență în formă continuată (6 acte materiale), Covaci a fost reținută în 15 decembrie 2022 și apoi arestată preventiv, în 16 decembrie 2022, în urma deciziei Tribunalului Maramureș.

 

Conform dosarului de cercetare penală, în cursul perioadei 2017-2022, Covaci ar fi pretins şi ar fi primit 9.700 euro și 300 lei de la 6 persoane, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, Ministerului Apărării Naționale şi Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Baia Mare. În schimbul banilor, Covaci (PSD Maramureș) a promis că va rezolva promovarea unor persoane care nu aveau pregătirea corespunzătoare a unor examene de angajare pe posturi de asistent medical, brancardier sau subofiţer, sau că va urgenta îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv emiterea unor acte de identitate în regim de urgenţă, în lipsa unei programări prealabile.

 

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

 

Deși după reținere/arestare, capii PSD Maramureș s-au grăbit să se dezică, rușinos, de Covaci, susținând că aceasta era doar o voluntară și că nu avea o funcție importantă, aceasta avea biroul ei în sediul PSD, era cea care deținea cheile sediului partidului, care elibera chitanțe, care încasa banii (cotizații, donații etc.), care achita facturi, care era interfața PSD Maramureș cu vizitatorii în momentul în care șefii partidului nu erau prezenți în sediu, care punea în practică convocarea ședințelor/adunărilor/acțiunilor etc. De asemenea, între aceasta și șefii PSD exista o relație extrem de apropiată, iar două dintre fiicele sale erau angajate la cabinetul parlamentar al deputatului PSD Gheorghe Șimon, tocmai pentru a o recompensa pe Covaci pentru munca prestată la partid.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here