ANTICIPARE CORECTĂ – Astăzi s-a întâmplat ceea v-am anunțat în urmă cu o săptămână: s-a semnat contractul pentru finalizarea depozitului de deșeuri de la Fărcașa

1
1537
George Răuțoiu și Ionel Bogdan

DEPOZIT DEȘEURI – MARAMUREȘ. Așa cum 2mnews v-a anunțat, în exclusivitate, în urmă cu o săptămână (detalii AICI), președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Ionel Bogdan, a semnat vineri, 15 aprilie 2022, contractul pentru executarea restului de lucrări la depozitul de deșeuri de la Sârbi (com. Fărcașa), cu asocierea de firme care are ca lider sereleul Conteh Barengott din Târgoviște (jud. Dâmbovița), din partea căreia a semnat asociatul unic al firmei târgoviștene, George Răuțoiu.

 

Noutatea scrierii de față? Valoarea contractului. Pentru a câștiga contractul, Conteh Barengott CJ Maramureș a sublicitat cu… 21,20%. În date financiare reale, firma controlată de Răuțoiu a licitat cu peste 43 de milioane de lei sub limita estimată de CJ Maramureș.

 

Respectiv, proprietarul scriptic al Conteh Barengott susține că va face tot ce mai e de făcut la Sârbi pentru ca Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș să fie funcțional contra sumei de 156 de milioane de lei (exact: 156.061.191,50 lei, sumă care cuprinde TVA) – fapt pentru care 2mnews a declanșat o nouă monitorizare. Vă reamintesc că estimarea maximă a CJ Maramureș a fost de peste 198 de milioane de lei (exact: 198.047.203,34 lei, sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu circa 40 de milioane de euro).

 

Contractul prevede punerea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Sârbi, ultimul, cel mai important și mai dificil de realizat obiectiv din SMID Maramureș. Constructorul trebuie să proiecteze, să consolideze/stabilizeze/pună în siguranță amplasamentul (care este situat pe un deal-mișcător), să construiască celule de depozitare a deșeurilor și să facă instalațiile de tratare a apei reziduale. Totul într-un an (sunt repartizate două luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuția propriu-zisă).

Asocierea care va realiza lucrările care ar trebui să conducă la finalizarea și punerea în funcțiune a SMID Maramureș la 20 de ani (!!!) de când a fost inițiat (2003) și la 10 ani (!!!) de la aprobarea indicatorilor tehnico-economici (2013) și la 8 ani (!!!) de la semnarea contractului de execuție al centrului de la Sârbi-Fărcașa este formată din firmele Conteh Barengott SRL & Repcon SA & Gökşin İnşaat Gıda (Turcia).

 

Conteh Barengott este firma care a preluat de la Victor Construct SRL din Botoșani (căruia i-a fost reziliat contractul în mandatul de președinte al CJ Maramureș al lui Zamfir Flore Ciceu) lucrările de stabilizare a dealului pe care e amplasat centrul de deșeuri de la Sârbi (contractul fiind semnat în 6 iunie 2019, în mandatul de președinte al CJ Maramureș a lui Gabriel Valer Zetea). La momentul desemnării câștigătorului, firma nu avea nici activitate, nici angajați.

 

Surse informate 2mnews au precizat că Conteh Barengott nu își asumă lucrările efectuate de Victor Construct, doar pe cele pe care le-a executat ea. Deci, dacă se scurge din nou dealul, cel mai probabil va fi din cauza defunctului Victor Construct (firmă în insolvență).

 

Oficial, la sfârșitul lunii aprilie 2023, SMID Maramureș ar trebui să fie funcțional. Dacă nu va fi pus în funcțiune până în 31 decembrie 2023, CJ Maramureș va trebui să ramburseze TOȚI banii primiți de la UE (ceea ce e similar cu falimentul instituției administrative a județului), iar asupra județului se va institui o procedură de infringement, ca sancțiune suplimentară pentru neîndeplinirea obligațiilor (tradusă printr-o perioadă de interdicție a accesului la fondurile europene nerambursabile).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Mai întâi să voteze consiliul local Fărcașa extinderea peste 35 ha că s au aprobat doar 20 ha și dacă totul era în in cf cu legea azi era finalizat depozitul Încălcare de proprietate,fals, abuz și minciuna e la Sirbi Acolo nu va fi depozit de gunoi degeaba trage sforile mafia gunoiului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here