EXCLUSIV – Miza de 200 de milioane de lei: când și cu cine semnează administrația județului contractul pentru finalizarea depozitului de deșeuri de la Fărcașa

0
2327
1. Ionel Bogdan (președinte CJ Maramureș), 2. George Răuțoiu (Conteh), 3. Ioan Scurtu (Dimex)

DEPOZITUL DE DEȘEURI – MARAMUREȘ. … pentru cei grăbiți cu viața, sinteza: Consiliul Județean Maramureș, controlat de Ionel Bogdan, va semna săptămâna viitoare contractul pentru finalizarea depozitului de deșeuri de la Fărcașa, de circa 200 de milioane de lei, cu asocierea de firme româno-turce cu lider Conteh Barengott SRL.

 

Sereleul Conteh Barengott, scriptic aflat în proprietatea lui George Răuțoiu, face parte din portofoliul de firme controlate de familia Răuțoiu din Câmpulung Muscel și este același care în 2019 a fost trezit dintr-o adormire economică (activitate sistată) care dura de 9 ani, pentru a câștiga în Maramureș un contract de peste 12 milioane de lei (exact: 12.004.067,56 lei + TVA, la acea dată echivalentul a peste 2,54 milioane de euro). Respectivul contract, care trebuia executat în 6 luni, viza punerea în siguranță a depozitului de deșeuri de la Fărcașa. Într-un an de prestații la Fărcașa, Conteh Barengott și-a crescut cifra de afaceri de 0 lei la… 18,5 milioane de lei, având înregistrați doar 3 angajați. O creștere similară cu a lui Pipăruș-Petru, cel care „creștea ca din apă”.

 

Practic, noul contructor e tot vechiul constructor. Doar că, de data aceasta, pe mult mai mulți bani. Pentru cei interesați să și înțeleagă (viața, subiectul, orice…), urmează detaliile.

 

Cronologia atribuirii unui contract: decident final, instanța

 

Actualizarea documentației tehnice și execuția restului de lucrări rămase neexecutate pentru finalizarea depozitului de deșeuri de la Sârbi (com. Fărcașa), inclusiv măsuri de stabilizare a amplasamentului, au fost scoase la licitație de Consiliul Județean (CJ) Maramureș în aprilie 2021. CJ Maramureș a estimat că valoarea totală a acestui contract va fi de peste 198 de milioane de lei (exact: 198.047.203,34 lei, sumă care cuprinde TVA și care este echivalentă cu circa 40 de milioane de euro).

 

Pentru a primi acești bani, câștigătorul contractului trebuie să pună în funcțiune Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Sârbi, ultimul (dar și cel mai important și dificil de realizat) pas pentru a putea face operațional/funcțional Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) Maramureș. Iar pentru asta, constructorul trebuie să proiecteze, să consolideze/stabilizeze/pună în siguranță amplasamentul (care este situat, ca-n filmele cu proști rău pe un deal-mișcător), să construiască celule de depozitare a deșeurilor și să facă instalațiile de tratare a apei reziduale. Totul într-un an (sunt repartizate două luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuția propriu-zisă).

 

 

Ofertele au fost depuse până în iunie 2021. Contractul a fost atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate – preț (unde prețul a avut o pondere de 75% din decizia finală, iar garanția lucrării de 25% – garanția minimă/obligatorie/impusă de lege fiind de 3 ani). Două asocieri de firme au intrat în finala pentru contract: cele cu lideri Conteh Barengott din Târgoviște (jud. Argeș) și Dimex 2000 Company din Rebrișoara (jud. Bistrița-Năsăud) – prima fiind controlată de George Răuțoiu, a doua, de Ioan Scurtu (cei curioși au detalii despre identitățile celor care controlează firmele care compun cele două asocieri într-un articol 2mnews publicat AICI).

 

În 8 noiembrie 2021, CJ Maramureș a decis că oferta cea mai bună e a lui Conteh Barengott. În 18 noiembrie 2021, verdictul în privința câștigătorului a fost contestat la Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). CNSC a dispus reevaluarea ofertei asocierii conduse de Conteh Barengott / Răuțoiu (implicit să anuleze raportul inițial al procedurii). În aceste condiții, câștigător devenea Dimex. Dar pe planeta agitată viața nu-i așa de simplă cum pare.

 

În 11 ianuarie 2022, Conteh Barrengott a cerut în instanță suspendarea deciziei CNSC (implicit, menținerea verdictului inițial al CJ Maramureș, care o dădea câștigătoare a contractului de 200 de milioane de lei). Pe principiul caruselului, situația s-a schimbat radical a doua oară, revenind la matcă: în acest dosar (25/33/2022), instanța (Curtea de Apel Cluj) a decis desființarea în totalitate a deciziei CNSC. Dimex a făcut recurs și în 22 februarie 2022 s-a emis soluția definitivă, care respinge contestația Dimex (implicit menține prima decizie).

 

S-a mai întârziat vreo o lună, până la primirea motivării, iar în săptămâna care urmează, administrația județului va semna acest contract cu asocierea de firme româno-turce Conteh Barengott SRL & Repcon SA & Gökşin İnşaat Gıda.

 

Ce se întâmplă după…

 

… în principal, după semnarea contractului trebuie predat amplasamentul, dat ordinul de începere a lucrărilor și, mai ales, trebuie muncit. Repede, pentru că-ntr-un an lucrarea trebuie finalizată (adică la începutul verii anului viitor). Dacă proiectul SMID Maramureș nu va fi funcțional/operațional la 31 decembrie 2023, județul trebuie să ramburseze TOȚI banii către UE, implicit să primească o sancțiune care implică și imposibilitatea de a mai accesa finanțări nerambursabile din fonduri europene pe o perioadă (semnificativă) de timp. Acest proiect NU mai poate fi fazat (prelungit) – a fost de câte ori ne-am milogit la UE să ne prelungească termenul, pentru că n-am fost capabili să-l terminăm, deși aveam toți banii-n pușculiță.

 

Proiectul SMID Maramureș, care prevede un sistem de management al deșeurilor care să funcționeze în întreg județul, a fost inițiat încă din anul… 2003 (cu negocieri privind locaţiile, întâlniri, dezbateri publice și tot ce a însemnat faza de pregătire). A fost pus oficial în lucru în iulie 2013, când au fost aprobați indicatorii tehnico-economici. De atunci au trecut 9 ani și ne mai trebuie (în cel mai fericit caz!) încă unul să-l finalizăm.

 

Contractul de execuție a fost semnat la 17 iunie 2015 – cu asocierea Victor Construct SRL & Antrepriza Montaj Instalaţii (AMI) SA Baia Mare -, iar lucrările fizice de construire a depozitului de la Sârbi au început după emiterea Ordinului de începere a execuţiei contractului, respectiv 9 iulie 2015. Ulterior, contractul a fost reziliat.

 

Dacă vă gândiți că acest proiect durează cel puțin 10 ani pentru că ar implica edificarea unei centrale nucleare (atomo-electrică), aflați că nu e așa. La Sârbi-Fărcașa se prevede construirea pe o suprafață de 11,8 hectare, a unui depozit ecologic de deşeuri compus din 4 celule (prevăzute cu sisteme de colectare, transport şi tratare levigat şi a apelor uzate, precum și a biogazului), cu o capacitate totală de stocare a deșeurilor de aproape 2 milioane de metri cubi.

 

Pe suprafața depozitului sunt prevăzute diferite clădiri și utilități (clădirea administrativă, garaj, atelier auto, control acces, pod basculă, staţie spălare autovehicule, staţie de alimentare cu combustibil, sistem de monitorizare a factorilor de mediu, sistem de colectare a apei pluviale, reţele apă, electrice, sanitare și termice). Sper să nu ne-nhămăm vreodată să construim ceva complicat…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here