A DOUA DESTINAȚIE – Administrația județului plătește unui sereleu local 1,8 milioane de lei pentru lucrări la “Vila lui Ceaușescu” din Baia Mare: află de ce

0
1322

FAPTĂ. Această scriere este o poveste adevărată despre cum a păcălit Consiliul Județean (CJ) Maramureș Uniunea Europeană să-i dea 400.000 de euro pentru a înființa un centru special, dar de fapt a reabilitat o clădire pe care acum o livrează drept sediu al unui ONG al bogaților, după ce mai cheltuie încă 1,8 milioane de lei pentru ca sediul să fie livrat “la cheie”.

 

Vila lui Ceaușescu”

 

Administrația județului plătește unui sereleu local 1,8 milioane de lei pentru lucrări la “Vila lui Ceaușescu” din Baia Mare, pentru a o transforma din niciodată funcționalul centru de cercetare a energiei durabile în sediu al Asociația Organizația de Management al Destinației, un soi de ONG inventat cu scopul de „a realiza politici de marketing și gestionarea coordonată a componentelor destinației, în scopul dezvoltării și valorificării potențialului turistic al județului Maramureș”.

 

Clădirea (foto mic dreapta), situată în Baia Mare, pe strada Petöfi Sandor, lângă actualele sedii ale Casei Corpului Didactic și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș, este fosta locuință de protocol a fostului președinte comunist, Nicolae Ceaușescu, construită pe terenul naționalizat al familiei Cupșe. Aceasta a fost construită în 1960 și reabilitată chiar înainte de 1989, la ordinul lui Ceaușescu, cu o sumă imensă pentru acea perioadă: 2 milioane de lei.

 

Centrul Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă

 

După evenimentele din decembrie 1989, clădirea a folosită pentru cazarea prefecților de Maramureș care nu aveau domiciliul în Baia Mare. În anul 2013, fosta casă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu a fost transformată scriptic într-un Centru Educaţional Demonstrativ pentru Energie Durabilă, unde, chipurile, elevii ar fi învățat cum să reducă risipa de energie și să se familiarizeze cu diverse surse regenerabile de energie, pentru a proteja mediul înconjurător.

 

Motivul metamorfozei a fost, de fapt, că mințind UE că ar vrea să dea o altă destinație clădirii, se putea reabilita parțial una dintre clădirile complexului, printr-un proiect finanţat din pușculița UE, prin Programul Operaţional Comun de Cooperare Transfrontalieră. În acest fel, conducerea administrativă a Maramureșului, deținută la acea vreme de Zamfir Flore Ciceu, a reușit să delapideze 402.370 euro, mințindu-și partenerii că o să cheltuiască banii pentru un scop nobil.

 

Oficial, după ce a tocat peste 400.000 euro, clădirea îndeplinește criteriile de clădire cu consum aproape zero (s-a izolat interior clădirea, s-a înlocuit tâmplăria exterioară, au fost instalate sisteme de iluminat eficient și de tip pompă de căldură (pentru încălzire, ventilare și climatizare) – energia electrică necesară funcționării pompei de căldură ar fi furnizată de panouri fotovoltaice și turbină eoliană instalate pe acoperiș.

 

De asemenea, cu banii UE s-au realizat o sală de conferință, niște birouri și săli, s-au modernizat băile. Centrul funcțional doar pe hârtie ar fi trebuit să-i ajute pe cetățeni să-și schimbe modul în care consumă energia. Lucrările s-au finalizat în decembrie 2015. Acolo nu s-a întâmplat nimic edificator. Absolut nimic.

 

Finalizarea reabilitării, din banii județului

 

Cu toate acestea, în februarie 2019, când la conducerea administrației județului era alt personaj de tristă amintire al Maramureșului, pesedistul Gabriel Valer Zetea, aleșii județului au aprobat indicatorilor tehnico-economici pentru “Lucrări de reabilitare și amenajare interioare și exterioare la corp clădire B, Casa Petofi Baia Mare”. Atunci maramureșenii au fost informați și oficial că cei peste 400.000 euro care s-au tocat inutil au reabilitat doar demisolul și parterul.

 

În consecință, pentru a reabilita această frumoasă clădire (aprecierea este a președintelui de atunci al CJ Maramureș, Zetea, a cărui spirit estetic este îndoielnic, clădirea fiind una evident urâtă) mai trebuie să se stoarcă bugetul județului cu încă 1,5 milioane de lei. Aleșii județeni au votat că e bine, doar nu dădeau din banii lor. Bine a fost că nu s-a mai întâmplat nimic după vot, adică reabilitarea unei clădiri fără nicio valoare, în care deja se tocaseră milioane de lei, nu a avut loc.

 

Noua destinație

 

Totuși, acum, în anul de grație 2022, noul președinte al CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a căzut în plasa oportuniștilor și, în primă fază, a creat o entitate de tip ONG numită Asociația Organizația de Management al Destinației. Din acest ONG fac parte, pe lângă CJ Maramureș, un șir restrâns de entități private, ales pe criterii de nimeni știute – printre care: Asociația Întreprinzătorilor Maramureș, Turist Șuior (controlat de Mircea Coza), Saorsa Turism (CFF Vișeu de Sus – care administrează Mocănița din Vișeu de Sus), Maramureș Business Club.

 

În faza a doua, a decis că acest ONG are nevoie de un sediu și acesta să nu fie plătit de bogații din componență, ci din banii județului. În consecință a distribuit acesteia fosta „Vilă a lui Ceaușescu”. Numai că, vă amintiți, acolo se află, scriptic, centrul de cercetare a energiei durabile, pentru care administrația județului a delapidat fondurile UE, nefăcând nimic.

 

În anul 2020 a expirat perioada de sustenabilitate a proiectului european (care prevedea înființarea centrului de cercetare a energiei durabile) – CJ Maramureș avea obligația să mențină destinația pentru care s-a acordat finanțare din fondurile europene doar 5 ani. Așa că, după ce în județ s-a tăcut chitic cu mega-centrul care a existat doar pe hârtie, acum poate fi livrat ca sediu ONG-ului care o să dezvolte turismul în județ mai tare decât în Elveția.

 

Sigur, pentru asta se va mai cheltui 1,8 milioane de lei lei (exact: 1.796.900 lei, sumă care cuprinde TVA), pentru continuarea reabilitării (să li se livreze bogaților din ONG-ul menționat un sediu urât, dar impozant și la cheie, total reabilitat). Lucrările (și încasarea banilor) va fi apanajul sereleului local ICEP, care a fost singurul ofertant la licitația administrată de CJ Maramureș. Firma care va încasa 1,8 milioane de lei trebuie să finalizeze lucrările în 12 luni, iar contractul a fost semnat la mijlocul lunii trecute.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here