EXCLUSIV – Primăria Baia Mare plătește peste 1 milion de lei pentru proiectarea modernizării cinematografului Dacia și Teatrului Municipal

0
1318
Cătălin Cherecheș (stânga), clădirea Cinema „Dacia” Baia Mare în prezent și George Mario Kuibuș (dreapta)

CONTRACTE. Primăria Baia Mare, controlată de edilul Cătălin Cherecheș, a încheiat două contracte care vizează realizarea proiectelor tehnice de reabilitare și modernizare ale cinematografului Dacia și Teatrului Municipal. Acestea totalizează peste 1 milion de lei (exact: 1.071.000 lei, sumă care cuprinde TVA) – fiecare câte 535.500 lei (sumă formată din 450.000 lei + TVA).

 

Ambele contracte au fost semnate cu aceeași firmă, declarată câștigătoare a unor concursuri de soluții. Firma este deja tradițională printre contractorii cu administrația publică din municipiul reședință al Maramureșului, Re-Act Now Arhitecture SRL București, aceasta mai prestând în Baia Mare câteva proiecte rămase doar desenate pe hârtie, respectiv reabilitarea Pieței Revoluției (desenat în 2012 și populat, pe hârtie, cu oameni cu capete de câine, pelican și iepure, îmbrăcați în costume tradiționale din Maramureșul Istoric, sau cu cap de asin, îmbrăcat în kilt și cântând la cimpoi – pentru acest proiect a primit 19.000 euro) și a Pieței Gării, fiind și asociată cu firma finului primarului Cherecheș, Construrom, în proiectul de amenajare a unui mal al râului Săsar.
Re-Act Now Arhitecture a fost fondată în toamna anului 2010 și este controlată de arhitectul George Mario Kuibuș (90% – asociat minoritar fiind Nicoleta Florentina Enache, originară din Bălan – jud. Harghita), reîntors în România în 1998, după o experiență de 9 ani în Viena (Austria), timp în care a și renunțat la cetățenia română și și-a luat cetățenie austriacă. În 2021, firma a raportat o cifră de afaceri de 1,4 milioane de lei și un profit net de 747.098 lei, obținut cu 12 angajați.

Contractul privind reabilitarea și modernizarea parcului și cinematografului Dacia (situat în Piața Revoluției nr. 7) cuprinde proiectul tehnic, expertiza tehnică și auditul energetic, documentația de avizare a lucrărilor, proiectul pentru autorizarea lucrărilor și asistența tehnică. Firma lui Kuibuș a câștigat concursul de soluții (nu există date publice dacă au fost mai mulți participanți), proiectul propus fiind însă amendat de juriu cu numeroase observații: să nu mențină arcadele de beton existente în Parcul Dacia, să reducă numărul chioșcurilor propuse sau să nu le proiecteze deloc, să nu mențină în proiect un pavilion pe care l-a propus în Parc, să reanalizeze atât zona de agrement, cât și zonele aferente parcului.

 

La fel, în privința proiectului de reabilitare și modernizare a Teatrului Municipal Baia Mare, construit în anul 1966 și localizat pe strada Crișan nr. 8, în aria protejată a Centrului Istoric (Vechi), câștigătorului concursului de soluții i s-a pus în vedere să țină cont de observațiile juriului, respectiv să nu folosească materialele propuse pentru fațade și să reanalizeze propunerea privind fațada nordică a Teatrului.

 

Foto: @SHAREarchitects.com

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here