ANALIZĂ – Deputatul maramureșean Călin Bota, despre responsabilii deficitului bugetar și colectarea la buget ineficientă: Adrian Câciu și Ionuț Mișa

0
80
Călin Bota, deputat PNL de Maramureș

PRINCIPALII RESPONSABILI. Deputatul maramureșean Călin Ioan Bota (PNL) a afirmat că principalul responsabil pentru deficitul bugetar de 27,35 miliarde de lei, înregistrat după primele patru luni ale anului, este ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, care supraestimat veniturile și a subestimat cheltuielile pentru bugetul pe 2023, fără consultarea specialiștilor din ANAF. “A făcut asta, că așa se poartă la PSD. Pentru lipsa sa de responsabilitate, pentru promisiunile pe care nu le poate onora, Adrian Câciu trebuie să plece din fruntea Finanțelor”, a precizat parlamentarul maramureșean.

 

Bota a menționat că în primele cinci luni din 2023, ANAF a încasat 148 de miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în aceeași perioadă din 2022, sume realizate cu un efort enorm din partea ANAF și a președintelui acestei instituții, Lucian Heiuș, “un profesionist care a obținut, chiar și în condițiile date, rezultate foarte bune în combaterea evaziunii fiscale.

 

Astfel, chiar și în condițiile supraestimării veniturilor de către Adrian Câciu, suma colectată de ANAF a ajuns să fie cu 8,9 miliarde de lei mai mică față de estimările Ministerului Finanțelor. Iar din această sumă, 8,5 miliarde de lei este suma necolectată de Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili condusă de Ionuț Mișa, un alt specialist marca PSD.

 

Prin urmare, răspunderea pentru cei mai mulți bani necolectați revine tot unui om pus de PSD, care nu își asumă nicio responsabilitate pentru eșecurile profesionale”.

 

Deputatul Călin Bota a mai precizat că „asumarea responsabilității nu există în fișa de post a miniștrilor PSD, care sunt disperați să își ascundă propriile eșecuri acuzându-i pe cei care muncesc și își fac treaba cu profesionalism, așa cum a fost cazul șefului ANAF, Lucian Heiuș.

 

Am constatat că în corul celor ieșiți la atac se află și deputatul PSD de Maramures, Gabriel Zetea, care s-a grăbit să vorbească despre nevoia unei conduceri competente la ANAF. Când vine vorba de competență, Gabriel Zetea ar face bine să se abțină să vorbească , deoarece de „competent” ce a fost în fruntea CJ Maramureș a reușit să reabiliteze doar 15 km de drum județean în 4 ani. Dar așa e la PSD, despre competență vorbesc incompetenții și despre responsabilitate nimeni”.

 

De asemenea, deputatul maramureșean Călin Bota a mai precizat că Ionuț Mișa, omul garantat de Liviu Dragnea, trebuie să plece de la conducerea Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF, „deoarece este principalul responsabil pentru slaba colectare la buget”.

 

În primele cinci luni din acest an, diferența dintre sumele care trebuiau colectate și cele încasate efectiv este de aproape 9 miliarde de lei, din care cea mai mare parte, aproape 8,5 miliarde de lei, provine de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili, condusă de Ionuț Mișa, specializat în finanțe publice la școala lui Radu Mazăre.

 

PSD trebuie să dezbrace haina ipocriziei politice și să își asume responsabilitatea pentru incompetența  ministrului de finanțe Adrian Câciu și pentru ineficiența lui Ionuț Mișa. Cei doi trebuie să plece din funcțiile pe care le ocupă și să lase locul celor care pot construi cu responsabilitate un buget și pot asigura colectarea eficientă a banilor la buget, a conchis deputatul liberal Călin Bota.

Biroul parlamentar al deputatului Călin Ioan Bota

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here