AFACERI „LA NEGRU” – Oficial, indicele de ocupare a locurilor de cazare din Maramureș a fost în 2022 de sub 16%: în mod normal, toate unitățile de cazare ar trebui să fie în faliment

1
1847

CAZĂRI NEFISCALIZATE. Anul trecut, indicele de ocupare netă a locurilor de cazare din Maramureș a fost de sub 16% (exact: 15,95%), cu un grad maxim de ocupare de 27,8% în august și un grad minim de 11,3% în martie, conform datelor oficiale ale Direcției Județene de Statistică Maramureș. În calcul au fost luate toate locurile de cazare din hoteluri, moteluri, vile turistice, cabane, pensiuni (inclusiv cele agroturistice).

 

Practic, din 1 ianuarie și până la 31 decembrie 2022, în unitățile de cazare din Maramureș au fost înregistrate 227.147 persoane (greșit considerate ca fiind exclusiv turiști, numărul totalizând cetățenii care s-au cazat la unitățile respective), adică o medie de 622 de persoane/zi la nivelul întregului județ.

 

În medie, o persoană care s-a cazat la o unitate de profil din Maramureș a staționat în județ mai puțin de două zile (media înnoptărilor este de 1,8 nopți – totalul acestora este de 401.529 nopți de cazare în cele 365 de zile ale anului). Mai risipim un mit, acela că turiștii vin în Maramureș pentru turismul tradițional: circa 54% dintre persoanele care vin în Maramureș se cazează la hoteluri și doar 30% optează pentru pensiunile agroturistice.

 

Așa cum am explicat într-o analiză 2mnews (despre care aveți detalii AICI), aceste date sun false, cauzate de o profundă evaziune fiscală tolerată de autorități, o parte covârșitoare a cazărilor fiind neînregistrate (așa-numitele cazări “la negru”), nicio unitate turistică neputând rezista în circuitul economic cu un grad de ocupare de sub 50%.

 

În baza analizei comparative cu județe similare (preferate de turiști în perioadele sărbătorilor pascale și de iarnă), am estimat procentual evaziunea fiscală nesancționată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș la peste 44% (adică statul ar trebui să se încaseze mai mult cu peste 44% decât încasează acum tolerând această ilegalitate evidentă).

 

În județul Maramureș sunt înregistrate 362 de unități de cazare (35 de hoteluri – care dețin 33% din locurile de cazare din județ -, 5 hosteluri, 8 moteluri, 298 de pensiuni, 8 vile și cabane turistice, un camping și 7 unități tip căsuță). Totalul locurilor de cazare din județ este de 8.658.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here