RĂSPUNS LA O DILEMĂ SCRIPTICĂ – Cum rezistă unitățile de cazare turistică din Maramureș cu un grad mediu de ocupare în 2022 de… 16,6%

2
840

OSPITALIERI NEFISCALIZAȚI. În primele 9 luni ale anului 2022, unitățile de cazare din Maramureș au înregistrat un grad mediu de ocupare de 16,6%, cu un maxim de 27,8% în luna august și un grad minim de 11,3% în luna martie. Practic, în cele 273 de zile din perioada 1 ianuarie 2022 – 30 septembrie 2022, în toate unitățile de cazare din județul Maramureș (care totalizează 8.658 de locuri) au fost înregistrate doar 178.301 de persoane, adică o medie de 653 de persoane cazate/zi.

 

Economic, nicio unitate de cazare nu poate rezista (nu poate fi eficientă economic) decât de la un grad de ocupabilitate minim de 50%. Cum n-am observat multe unități de cazare închise, răspunsul este unul singur: evaziune fiscală (tolerată). Adică așa-numitele cazări “la negru”, neînregistrate / nefiscalizate.

 

Mai mult, scriptic se declară/înregistrează din ce în ce mai puține cazări în Maramureș, chiar mai puține decât în perioada pandemiei. De pildă, în septembrie 2022 s-au înregistrat doar 19.013 sosiri, în contextul în care în septembrie 2021 se înresgitrau 22.585 de sosiri.

 

De asemenea, dacă ar fi să luăm de bune informațiile fiscale înregistrate, Maramureșul nu este deloc atractiv, fiind un soi de loc de tranzit, media înnoptărilor fiind în septembrie de 1,7 nopți/persoană.

 

Imaginea completă a capacității de cazare în Maramureș
Conform INS, în Maramureș sunt înregistrate 362 de unități de cazare turistică: 35 de hoteluri (care dețin aproape o treime din totalul locurilor de cazare din județ), 5 hosteluri, 8 moteluri, 298 de pensiuni, 8 vile și cabane turistice, un camping și 7 unități tip căsuță. Acestea totalizează 3.802 camere, cele mai multe sunt în pensiunile turistice și agroturistice (2.253) și hoteluri (1.242).
• Totalul locurilor de cazare înregistrate în Maramureș este de 8.658. Practic, județul poate caza 4.990 de persoane în pensiuni (turistice și agroturistice), 2.585 de persoane în hoteluri, 338 de persoane în hosteluri, 307 persoane în moteluri, 157 de persoane în vile și cabane turistice, 76 în unicul camping autorizat și 205 persoane în căsuțe.

De aceea, noi râdem mult-mult de tot când unii ong-iști mint în proiectele lor pentru a fi finanțați de autoritățile locale total aeriene, motivând că evenimentul X, desfășurat pe o perioadă mai mare de 24 de ore, aduce în județ zeci de mii sau chiar sute de mii de participanți și, uite!, ce deștepți suntem noi că magnetizăm banii publici și promovăm turistic județul. Nimeni (dintre aerienii care distribuie bani din portofelul public) nu-și pune întrebarea: Bine, dar zecile de mii de participanți, unde dorm? În boscheții din parcuri? Pentru că în județ nu există decât 8.600 de locuri de cazare cu tot cu campinguri, căsuțe și cabane în munți…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Îmi este greu să cred că șeful de la Finanțe nu citește acest ziar. Dar și mai greu îmi este să cred că nu știe ceea ce se spune aici. Și cel mai greu îmi este să cred că nu face nimic pentru că nu știe cum să regleze situația.

  2. Si aia 16.6% sunt bugetarii cu vouchere.Pe alea nu aicum sa le fentezi.Pacat, este un indicator de dezvoltare.Cine analizeaza, decide sa nu investeasca sau sa nu stimuleze..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here