FAPT – Un singur magistrat la concursul pentru funcția de președinte la judecătoriile din Maramureș, deși toate sunt conduse prin delegare (numire interimară)

0
3119
sdr

CONCURS MAGISTRAȚI. În acest moment, toate cele cinci funcții de președinte al judecătoriilor din Maramureș sunt vacante. Deși CSM a scos la concurs funcțiile de președinte al celor cinci judecătorii din circumscripția Tribunalului Maramureș, respectiv cele din Baia Mare, Sighetu Marmației, Vișeu de Sus, Târgu Lăpuș și Dragomirești, doar doi magistrați s-au înscris la concurs: Alina Dana Nechita (interimara de la conducerea Judecătoriei Baia Mare) și Vasile Florin Fărâmă (interimarul de la conducerea Judecătoriei Vișeu de Sus), însă ultimul s-a retras, continuând să conducă prin delegare.

 

Judecătorul Nechita a fost grefier la Tribunalul Maramureș, apoi avocat stagiar (2016-2017), numită judecător în decembrie 2017 și repartizată la Judecătoria Satu Mare (unde a condus Secția Penală din 19 decembrie 2020 până în 8 august 2021, când a fost delegată la Judecătoria Baia Mare). Din 19 ianuarie 2022, a fost numită vicepreședinte al Judecătoriei Baia Mare, iar în 15 noiembrie 2022, în urma transferului președintelui Iacob Cătălin Marcu, a fost delegată președinte al instanței.

 

În acest moment, cele cinci judecătorii din județ sunt conduse prin delegare, după cum urmează:

• Judecătoria Baia Mare: președinte delegat Alina Dana Nechita;

• Judecătoria Sighetu Marmaţiei: președinte delegat Veronica Elisabeta Gavriș-Todincă;

• Judecătoria Vişeu de Sus: președinte delegat Vasile Florin Fărâmă;

• Judecătoria Dragomireşti: președinte delegat Ligia Coman;

• Judecătoria Târgu Lăpuş: președinte delegat Daniel Mihai Tulici.

 

Pentru a putea candida la funcția de președinte de instanță, un judecător trebuie să îndeplinească următoarele condiții: calificativ Foarte bine la ultima evaluare; fără sancțiuni disciplinare în precedenții 3 ani; să aibă cel puțin un an lucrat la instanța la care solicită numirea; să nu fi făcut parte din serviciile de informații și să nu fi colaborat cu acestea. Conform regulamentului, ultima probă a concursului (aflat în desfășurare) are loc la sfârșitul lunii, rezultatele urmând să fie definitive în iunie 2023.

 

Un președinte de instanță care și-a câștigat postul prin concurs este numit pe o perioadă de 3 ani, având posibilitatea prelungirii acesteia cu încă maximum 3 ani. Un președinte care conduce cu delegare (de la CSM), are un mandat interimar, de 6 luni sau până la ocuparea funcției prin concurs, dar numărul mandatelor interimare nu este limitat prin lege/regulament.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here