NEPUTINȚĂ – Câți bani dă statul român în 2023 pentru barajul de la Runcu, construcție începută în urmă cu… 38 de ani: încă o picătură-ntr-un ocean de secetă

4
8806

BARAJUL RUNCU – MARAMUREȘ. În 2023, Barajul de la Runcu va primi o alocare financiară de doar 11,05 milioane de lei, conform listei de investiții aprobate de Ministerul Finanțelor pentru Administrația Națională Apele Române, care a solicitat pentru acest obiectiv o alocare de 20 de milioane de lei (aproape jumătate din suma solicitată la nivel național, care a fost de 40,3 milioane de lei, însă din care au fost aprobate doar 25 de milioane de lei și acești bani provenind din credite bugetare).

 

În perioada 2007-2022, la Acumularea Runcu pe râul Mara au fost efectuate lucrări care totalizează 77,6 milioane de lei (exact: 77.596.000 lei), în condițiile în care obiectivul a fost inclus din anul 2008 pe lista investițiilor prioritare în domeniul gospodăririi apelor. Din septembrie 2007, Barajul de la Runcu a fost inclus pentru finanțare, prin Hotărâre de Guvern, într-un acord-cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltarea a Consiliului Europei.

 

Acumularea de la Runcu a început în anul 1985, intrând în cel de-al 38-lea an de construcție. Până acum, statul a cheltuit aproape 900 de milioane de euro și în 2022 a fost estimat că mai e nevoie de încă 60 de milioane de euro (circa 300 de milioane de lei) pentru a-l finaliza. Însă, în urma analizei 2mnews, valoarea construcției (necesarul financiar) crește la fiecare 3 ani cu circa 10 milioane de euro (aproximativ 50 de milioane de lei). Construcția este la stadiul fizic realizat de 90%, dar de plătit s-a plătit doar circa 70%.

 

Barajul de la Runcu a fost gândit pentru suplimentarea debitului de apă pentru Baia Mare, precum și pentru realizarea unei rețele de apă pentru zeci de localități din Maramureșul istoric, inclusiv pentru cel de-al doilea municipiu al județului, Sighetu Marmației. A fost proiectat cu o înălțime de 96 de metri, urmând să ocupe o suprafață de 100 de hectare, cu un volum de 26 de milioane de metri cubi de apă.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Ne împrumutăm la bănci cu miliarde să construim baraje apoi le scoatem la Bursă pentru că alți să profite și sa beneficieze de aceste investiți construite din banii publici și profituri facute tot pe spinarea noastră .
    Că justiția este coruptă și chiara o parte incompetenta că politicienii sunt hoți ,lași și inculți . Dar poporul chiar 100% idiot ? Macar o persoană cu mintea luminată în țara asta nu este ?

  2. Am fost vânduți și sclavi de când ne știm și trădători de țară cât cuprinde. Istoria e martor. Mereu ne-am ascuns după vorbe unse și promisiuni deșarte și suntem un popor de creduli, de iertători la adresa conducatorilor, de uituci și de lipsiți de principii. In afara de câțiva oameni deosebiți din țara asta, oameni de vază, sportivi de performanță și oameni modești cu principii bune, toți suntem un popor de ratați și de tic-tociti. Hai recunoașteti că așa e! Cantam cântece patriotice de formă, de teatru, de scenetă dar în realitate nu știm cum să ne furam căciula unu altuia. In general. Asta că am remas toți cu sechele de pe urma lui Ceaușescu când asta făceam toți.

  3. Senatori:
    Augustin-Cristian Niculescu-Țâgârlaș – PNL
    Sorin Vlașin – PSD
    Dan Ivan – USR PLUS
    Deputați:
    Ioan-Călin Bota – PNL
    Alexandru-Florin Alexe – PNL
    Valer-Gabriel Zetea – PSD
    Gheorghe Șimon – PSD
    Brian Cristian – USR PLUS
    Norbert Apjok – UDMR
    Darius Pop – AUR

  4. Ptr ce motiv oare se dau bani de la ue ?
    Ca nu are RO surse de finantare ?
    Sau ptr ca guvernantii ne vand generatiile din 1989 incoace ?
    Hristos a Inviat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here