ACHIZIȚIE PRIN PARAVAN – Primarul Alin Bîrda din Baia Sprie a mers „Spre Divinitate” cu 15.000 lei: pictură intermediată printr-o firmă de… publicitate

0
3497
Alin Bîrda

FAPTĂ. Primarului orașului maramureșean Baia Sprie, Alin Sebastian Bîrda (PNL), i-a plăcut atât de mult o pictură realizată pe artistul plastic Mircea Bochiș încât a decis să o cumpere din banii orașului, prin achiziție directă și printr-un intermediar care este o firmă de publicitate, cu mai multe contracte cu Primăria Baia Sprie. Ulterior, lucrarea a fost expusă în Casa de Cultură.

 

Lucrarea „Spre Divinitate” a fost cumpărată prin achiziție publică directă, de pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Cererea de achiziție publică pentru cumpărarea tabloului “Spre Divinitate” a fost postată în 9 martie 2022 la ora 9.52, după cafea, la ora 10.32 o agenție de publicitate (Elsyline SRL Baia Mare, controlată de Luminița Georgiana Mureșan-Coman) a zis că le-o vinde la suma maximă estimată de Primăria Baia Sprie (adică 12.605 lei + TVA, respectiv la 15.000 lei), iar după 3 minute (ora 10.35), administrația publică din Baia Sprie, controlată de Bîrda, a închis achiziția, cumpărând tabloul (c-așa au scris ei, că vor să cumpere “tabloul Spre divinitate – operă de artă”).

 

Primarul Bîrda a precizat, pentru 2mnews, că pictorul Bochiș este foarte apreciat în Baia Sprie și că acesta a avut o expoziție, la care a fost expusă și această lucrare. A cumpărat-o Primăria Baia Sprie și a expus-o la Casa de Cultură, unde “tinerii care merg acolo își fac poze lângă ea”. De ce a cumpărat lucrarea artistului plastic Bochiș printr-un intermediar (firmă de publicitate), pentru că “trebuia să fie cineva care să poată emite factură”, a explicat edilul Bîrda. Așa că a fost aleasă o firmă de casă, care în ultimul an a avut mai multe contracte cu Primăria Baia Sprie (pentru organizare de mese rotunde, organizare de evenimente culturale, editare și tipărire de materiale, pliante, mape, pixuri, agende, transport și cazare, servirea de mâncare).

 

Ce nu-i bine în toată această poveste? Modul de achiziție încalcă „doar” două legi: Legea achizițiilor publice și Legea concurenței. De ce? Pentru că este ilegal să cumperi, de exemplu, un bec Philips, sau o pictură de Bochiș. Poți să cumperi un bec (cu caracteristicile tehnice definite), sau o pictură a unui pictor contemporan, cu tematicile și dimensiunile aproximative bine definite. Când cumperi ca entitate publică tabloul “Spre divinitate” de Mircea Bochiș, pentru a decora un perete al Casei de Cultură pentru a-și face tinerii poze, încalci cele două legi.

 

… la final, o precizare pentru edilul din Baia Sprie: se putea cumpăra pictura direct de la autor (există căi legale).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here