APEL LA RESPONSABILITATE – Numeroase clădiri istorice din județ sunt lăsate în paragină, senatorul Dan Ivan le cere primarilor să aplice legea

0
337
Dan Ivan

INTERVENȚIE PARLAMENTAR. Senatorul USR Dan Ivan avertizează administrațiile publice locale din Maramureș cu privire la starea de degradare în care se găsesc multe imobile din județ. Într-o intervenție publică, acesta precizează că administrația locală este direct responsabilă de felul în care se prezintă clădirile unei localități. Cu toate acestea, numeroase construcții arată deplorabil, unele fiind în pericol de prăbușire.

 

Modul în care arată clădirile unei localități, indiferent că vorbim de construcții publice sau private, cade în sarcina primăriei. Însă vedem foarte multe construcții ce necesită restaurare sau renovare, iar autoritățile locale nu iau nicio măsură. De ce? Nepăsare, iresponsabilitate… Altă explicație nu am, pentru că dacă primarii ar aplica legea, construcțiile ar trebui aduse la o stare decentă.Dan Ivan, senator USR de Maramureș

Recent, l-am interpelat pe ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe această temă, iar răspunsul a fost tocmai în acest sens. Că primăriile trebuie să îi înștiințeze pe proprietarii clădirilor, să le pună în vedere un termen până la care le este permis a continua să lase clădirea în starea în care se găsește, iar apoi să se intervină pentru reabilitare. În cazul în care proprietarul refuză, primăria poate executa ea lucrările respective, iar apoi îi va trimite factura deținătorului imobilului pentru a o achita.

Aștept să văd că în Baia Mare, în special, dar și în celelalte localități din județ unde avem clădiri de patrimoniu, construcțiile vor avea un alt aspect și nu vor mai prezenta pericol pentru trecători, așa cum se întâmplă acum la fostul sediu al REMIN, de exemplu, unde zidăria cade pe trotuar. De altfel și zona veche a orașului ar putea purta cu cinste titulatura de Centru Istoric, dacă în loc de acele cearceafuri potemkiene am vedea fațadele clădirilor renovate. Acolo există clădiri cu o valoare arhitecturală deosebită și trebuie puse în valoare”, a menționat senatorul Dan Ivan.

 

Acesta a mai precizat că primarii au obligația de a identifica și inventaria toate clădirile ce pun în pericol viața sau sănătatea populației ori afectează mediul. Nerespectarea acestei îndatoriri se pedepsește cu amendă, iar aceasta se face de către prefect.

 

Biroul parlamentar al senatorului Dan Ivan

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here