ABERAȚIE – Compania statului Remin Baia Mare, menținută ilegal în insolvență de 14 ani, a încheiat anul 2022 cu cea mai mare cifră de afaceri din ultimii 7 ani și în profit, deși a înregistrat, evident, alte pierderi

1
7154

EXCLUSIV. Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA, firma statului, gestionată prin Ministerul Economiei și aflată de 14 ani (din 2 februarie 2009) într-o insolvență care sfidează orice lege și orice principiu democratic al economiei de piață, fără niciun plan de reorganizare aprobat și având la finalul anului trecut datorii de 589 de milioane de lei (exact: 589.042.268 lei), a încheiat anul 2022 cu… cea mai mare cifră de afaceri din ultimii 7 ani: 30,2 milioane de lei (exact: 30.203.653 lei).

 

Explicația ilegalității perpetue

 

De ce este compania statului Remin menținută ilegal în stare de insolvență? Pentru că legea interzice ca o firmă să fie păstrată în funcțiune atunci când activul net are valoare negativă. Simplificat: atunci când datoriile depășesc valoarea bunurilor deținute (implicit nu poți să îți plătești creanțele chiar dacă vinzi tot ce ai), jocul economic se oprește cu un faliment, situația neputând fi redresată.

 

În cazul Remin, companie care înregistra la 31 decembrie 2022 datorii de peste 589 de milioane de lei, activul net nu numai că este mai mic decât jumătate din capitalul social (ceea ce ar fi suficient pentru declararea falimentului), ci are o valoare negativă imensă, de peste 377 de milioane de lei. Totuși, în insolvență e cald și bine, fiind destui proști în țara asta, generic numiți contribuabili, care contribuie la pierderile perpetue ale firmelor de acest tip.

 

Cine plătește menținerea în viață a Remin

 

Revenind la bilanțul financiar al anului 2022, în contextul deciziei politice de închidere a exploatărilor miniere, care a dus la anularea principalului obiect de activitate al firmei, Remin a desfășurat (și) anul trecut activitatea secundară, respectiv lucrări de conservare a perimetrelor miniere. Acestea au fost comandate (și plătite) tot de stat, prin firma Conversmin SA (practic, 88,30% din banii intrați în 2022 în contul firmei statului Remin au fost plătiți de firma statului Conversmin).

 

Cum să declari profit, deși ai avut, din nou, pierderi

 

De asemenea, anul trecut, insolventa Remin a înregistrat un profit net de aproape 4 milioane de lei (exact: 3.903.112 lei). Sigur, asta nu înseamnă că, brusc, Remin a devenit profitabil, dimpotrivă, firma înregistrând și în acest an o pierdere de 3,5 milioane de lei, dacă raportăm veniturile obținute din activitatea firmei (10,5 milioane de lei) la cheltuieli (peste 14 milioane de lei – din care strict cheltuielile cu personalul au fost de 6,7 milioane de lei). Atunci, prin ce minune a fost obținut profitul declarat de eternizata în insolvență Remin?

 

Răspuns: din diferențele favorabile de curs valutar pentru valuta pe care o are firma în cont și veniturile din dobânzile aferente respectivei valute. Practic, în 2022, firma Remin a înregistrat scriptic un profit de aproape 7,5 milioane de lei, din care s-a scăzut însă pierderea faptică de 3,5 milioane de lei, înregistrată pentru că funcționează (deficitul dintre venitul din activitate și cheltuielile pe care le are pentru a activa), rezultând profitul declarat de 4 milioane de lei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Adevarul !!!, a existat un dezinteres atât de condamnabil încât este greu de înțeles, din partea nulităților politice de dupa 1990 , adevărate căpușe distrugătoare care nu au avut nici un interes pentru economia românească, inclusiv minerit. Poate ca unele resurse nu ar fi fost chiar profitabile dar de interes „strategic DA”, ale resurse naturale ar fi adus profituri considerabile României dar trebuiau facute investiții in tehnologie de la expliatare la preoarare, căpușele politice românești au fost insa interesate in mod expres in „doar ce se poate vinde si fura rapid in mandatul politic nenorocit” in care aveau pârghiile puterii in mână, o adevărată catastrofă economico-financiara petru țară. Din păcate, românii nu înțeleg nici acum dupa 33 de ani că, nulitățile politice care au pus prin minciună și manipulare murdară mâna pe Romania, nu mai au ce căuta in fotoliile „moi ale puterii”, din păcate, trezirea la realitate, pare a fi un fenomen greu de înțeles pentru români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here