A DEVENIT OFICIAL – La ora 17, Baia Mare intră în carantină, nu se mai iese din casă decât cu declarații: află ce mai presupune asta

0
6801
Foto: Dorin Maciovan

BAIA MARE ÎN CARANTINĂ. Ceea ce 2mnews a consemnat încă de ieri (detalii AICI) a devenit oficial: începând de marți, 11 noiembrie, ora 17.00, municipiul Baia Mare, în care rata de infectare cu COVID-19 a ajuns la 6,47 cazuri active în ultimele 14 zile/1.000 de locuitori, depășind pragul de alertă, a intrat în carantină.

 

Să vedem ce presupune asta…

 

În principal, este interzisă circulaţia în spaţii publice a persoanelor, cu excepția motivelor bine justificate, consemnate în declarația pe propria răspundere, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator (adeverinţă eliberată pentru circulaţie în intervalul orar 6.00-22.00, semnată şi ştampilată de către conducătorul unităţii-instituţiei/unităţii/operator/agent economic etc).

 

De asemenea, se interzice: participarea a mai mult de 16 persoane la slujbele religioase cu caracter privat (botezuri, cununii, înmormântări) – numărul ce include și persoanele care oficiază slujba religioasă; organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.) în spații închise și deschise; organizarea de evenimente și/sau activități private pentru copii în spații deschise şi închise, locuri de joacă, spații de tip after-school etc.

 

Este interzisă activitatea cu publicul: a restaurantelor, cafenelelor (inclusiv pe terase) și jocurilor de noroc; a saloanelor de înfrumusețare, coafură, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat; a structurilor de primire turistice (cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional).

 

Este interzisă organizarea și desfășurarea spectacolelor, concertelor, activităților culturale, științifice, artistice sau de divertisment, activități și competiții sportive, individuale sau colective (cu excepția celor profesioniste, organizate de federațiile de specialitate).

 

Programul de lucru cu publicul a magazinelor de orice tip a fost limitat până la ora 21.00 (cu excepția farmaciilor și a stațiilor de distribuție carburant care vor avea program nonstop și în care personalul de serviciu va deservi clienții la geam). În incinta hypermarket-urilor, supermarket-urilor și magazinelor se limitează numărul de persoane prezente concomitent la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanțare fizică, cu asigurarea pentru clienți a unei suprafețe de 4 mp (din suprafața utilă a magazinului) și cu păstrarea distanței de 2 m între persoane.

 

Se închid locurile de joacă de stat sau private amplasate în spații închise și deschise. În zilele de sâmbătă și duminică centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pentru o perioadă de 14 zile (cu excepția magazinelor care comercializează produse alimentare sau hrană pentru animalele de companie, farmacii, curățătorii) – în zilele de sâmbătă și duminică, agenții economici din centrele comerciale (zona fast food) pot comercializa în sistem take-away/catering produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice.

 

Operatorii economici care desfășoară activități de transport persoane și care tranzitează Baia Mare vor putea efectua opriri în stațiile proprii pentru urcarea sau coborârea călătorilor. Activitatea acestora se va desfășura în următoarele condiții: prin ocuparea a 50% din locurile existente pe scaun și cu respectarea normelor de protecție sanitară stabilite în perioadă stării de alertă pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2; se va respecta circuitul de urcare/coborâre în mijlocul de transport; accesul pasagerilor se va realiza pe ușa din față, iar coborârea pe ușa din spate.

 

Se permite activitatea piețelor agroalimentare în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară. În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice, vor fi luate şi alte decizii pentru prevenirea, limitarea şi răspândirea infecţiei cu COVID-19.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here