EXCLUSIV – Cu cât s-a devalorizat moneda națională în 100 de ani: cotația aurului în 1921, la Oficiul de Stat din Baia Mare

0
1126

LEUL ȘI AURUL – 1921-2021. În iulie 1921, conform BNR, la oficiile statului din Baia Mare (care până în anul 1925 a funcționat în clădirea Afinăriei de aur şi argint, în actualul Muzeu Județean de Istorie și Arheologie), Abrud și Zlatna, prețul de cumpărare al aurului a fost stabilit la 27.600 lei/kg – în acei ani, exploatările particulare și cele de stat depuneau în tezaurul BNR, prin oficiile pe care statul le deținea la Baia Mare, Abrud, Zlatna și Săcărâmb, circa 650 de kilograme de aur pe an (cea mai mare parte provenea din exploatări particulare, raportul fiind de 58% vs. 42%).

 

Pentru a înțelege contextul istoric la care facem referință: în urmă cu 100 de ani, nu doar România, resimţea din plin consecinţele cheltuielilor cu Primul Război Mondial, fapt care a condus spre creşterea uriaşă a circulaţiei monetare, inflația (creşterea masivă a preţurilor cu întreaga gamă de reacţii sociale şi devalorizarea leului în raportul cu valutele străine) și lichidarea bazei monometaliste a leului.

 

Practic, în urmă cu 100 de ani, statul era insolvabil și datornic și era la începutul unei perioade pe care a prelungit-o extrem de mult, în care nu a echilibrat conturile de credit şi debit ale statului, trăind din emisiuni financiare și întârziind unificarea monetară (care s-a pus în practică anul următor, în 1922). Să vedem ce se întâmplă la 100 de ani distanță în timp, în contextul în care din nou ni se recită poezia cu „economia care duduie”.

 

În 30 iulie 2021, BNR a stabilit prețul de cumpărare al aurului la 243,1200 lei/gram, adică 243.120 lei/kg. Procentual, în 100 de ani moneda națională s-a depreciat cu 880%. O explicație mai simplistă, pe înțelesul tuturor: în 1921, cu suma de 243.120 de lei puteai să cumperi 8,8 kilograme de aur, față de astăzi, când poți să cumperi 1 kilogram. Practic, leul s-a depreciat (devalorizat) în 100 de ani de 8,8 ori.

 

Subliniere: calculele au fost raportate la valoarea (prețul) aurului pentru că acesta este un barometru unanim acceptat pe plan mondial pentru valoarea subiacentă a unei economii.

 

2mnews

 

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here