EXCLUSIV – Situația carantinării Băii Mari: explicații după carantina impusă în Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni, localități cu rata de infectare mai mică decât municipiul reședință de județ

0
8109

SURSE 2MNEWS. Marți sunt trei ceasuri rele. În această marți, 10 noiembrie, în două localități din Maramureș, Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni (fără satele aparținătoare) cele trei ceasuri rele (de fapt, mai multe) încep la ora 17.00, când intră în vigoare carantinarea zonală. Motivația oficială constă în “valoarea ratei de infectare peste limita de alertă” și în conformitate cu cuprinsul ordinelor șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat dr. Raed Arafat.

 

Măsura de carantinare zonală pentru Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni este valabilă pentru o perioadă de 14 zile. În timpul zilei, în cele două localități circulația persoanelor se va face cu declarație pe proprie răspundere. În municipiul reședință de județ, Baia Mare, valoarea ratei de infectare a trecut de mai mult timp peste limita de alertă (în acest moment este 6,47 cazuri noi în ultimele 14 zile la 1.000 de locuitori), susțin surse 2mnews, autorizate și implicate direct, dar nu s-a luat o decizie similară.

 

Pentru buna înțelegere publică: TOATE deciziile de carantinare a localităților din România se iau la nivel național, în baza analizelor locale. Precizare: și Baia Mare a fost propusă pentru carantinare, doar că până în acest moment nu s-a emis avizul la nivel central.

 

De altfel, valoarea ratei de infectare (incidența) este calculată în baza informațiilor zilnice de la Evidența Populației (pe localități), această evidență, logic, nefiind una cu grad de acuratețe 100%, dar este singura oficială care are grad de acuratețe “mai mare”.

 

În acest moment, în Maramureș sunt în carantină localitățile Petrova, Groși, Recea, Vișeu de Jos, iar de la ora 17 și Tăuții Măgherăuș și Săcălășeni. Este aproape imposibil să nu se aplice această măsură și pentru municipiul reședință de județ. Așadar, sunt 6 localități din județul Maramureș în carantină și curând și Baia Mare va fi carantinată.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here