RUȘINOASA CONCESIE – După spectacolul cu public din Baia Mare, rapsodul Grigore Leșe n-a fost amendat, pentru că Poliția zice că… n-a fost spectacol, ci producție audio-vizuală

1
2668
Grigore Leșe, Marius Velea

POLIȚIA BAIA MARE INSTIGĂ LA ÎNCĂLCAREA LEGII. În 18 octombrie 2020, contrar interdicției organizării (printre altele) spectacolelor, pentru limitarea impactului pandemiei de COVID-19, rapsodul maramureșean Grigore Leșe a susținut un concert în sala ATP Exodus. Inițial, concertul a fost anunțat în Centrul Vechi al municipiului, însă după decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) de a interzice manifestările de acest gen, organizatorii au decis ca spectacolul să aibă loc, mai grav, într-o sală. Cu public, bilete etc.

 

În timpul desfășurării spectacolului artistului mai presus de lege, CJSU Maramureș a primit o sesizare a acestui aspect și a cerut Poliției Municipiului Baia Mare să meargă la fața locului. Nu doar că Poliția Baia Mare a lăsat spectacolul cu public să continue netulburat, dar nici nu a luat vreo măsură în conformitate cu legea. Motivația Poliției vorbește de la sine: pentru unii, protejați chiar de Poliție, legile-s opționale.

 

La o lună după acest incident, după ce Poliția Baia Mare a încercat cu disperare să ascundă faptul că NU A LUAT NICIO MĂSURĂ deși legea a fost încălcată, s-a comunicat public: “Au fost efectuate verificări de către Poliția Municipiului Baia Mare cu privire la desfășurarea unui concert/spectacol pe raza municipiului Baia Mare. Acestea au relevat faptul că a fost vorba de o producție audio-vizuală (!!!). În acest context, nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale sau dispuse alte măsuri”.

 

Simplificat, Poliția Baia Mare, condusă de comisar şef de poliţie Daniel Marius Velea (care a fost șef chiar la Ordine Publică în IPJ Maramureș), zice că noi, toți, suntem proști și că ei sunt deștepți, permițându-și să instige, practic, la încălcarea legii. Pentru că acest comunicat OFICIAL poate servi ca precedent. Oricine poate face un spectacol cu public, cu bilete vândute, dacă există în acel loc un cetățean care filmează cu telefonul (sau cu orice), motivând că nu e spectacol, ci producție audio-vizuală.

 

Extrapolând, oricine poate face orice, motivând cumva, pentru că oricum acea motivație e luată de bună de Poliția Baia Mare condusă de Velea (unul dintre singurii, dacă nu singurul, absolvenți ai Academiei de Poliție care nu și-a luat licența în primul an, ieșind din Academie cu grad de subofițer și petrecând un an – până când și-a luat licența – făcând pază la poarta instituției). De altfel, CJSU Maramureș, în încercarea de a se scuza pentru explicația puerilă și lipsită de orice fundament legislativ oferită de Poliția condusă de Velea pentru a motiva lipsa unei măsuri conforme cu legea, a precizat că “organizatorii au declarat așa” (respectiv că nu e spectacol, deși au vândut bilete și aveau spectatori în sală, ci producție audio-video).

 

Faptul că artistul maramureșean nu îi pasă deloc de legi este argumentat chiar de el, în ziua concertului Leșe postând pe pagina sa de Facebook, sub formă de răspuns către dilema unei băimărence (care îl anunța că a cumpărat bilete, dar că organizatorul a anunțat-o pe e-mail că spectacolul nu se mai ține): “Ora 16! Concertul se va ține” (vezi foto mic dreapta, click pentru a mări imaginea).

 

Încurajat de faptul că nu i s-a întâmplat nimic în Baia Mare (pentru că avea cu el un cameraman de la Trinitas TV), Leșe a mai făcut un spectacol, tot în luna octombrie 2020, în Cluj-Napoca, în aer liber (așa cum vroia să-l facă și în Baia Mare). Tot cu public, cu bilete și cu filmarea acestuia de către o televiziune locală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here