DECIZII – Spital modular COVID-19 în Baia Mare și încă 500.000 de lei alocați pentru crearea unui compartiment ATI la Spitalul de Boli Infecțioase

0
1761

GESTIONAREA PANDEMIEI. În Maramureș, în urmă cu trei luni, pe fondul creșterii numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus fosta administrație județeană a aprobat cererea conducerii Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare, unitate medicală care acum asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a, de a înfiinţa un compartiment de ATI cu 6 paturi, dotate cu aparate de ventilaţie mecanică.

 

În iulie 2020, Consiliului Județean Maramureș a aprobat ca 3 milioane de lei (produși de spitalul aflat în subordinea sa administrativă) să fie repartizați acestui proiect. Consilierul județean Felician Cerneștean (PNL), care a făcut parte și în fostul for administrativ și face parte și din prezentul, a precizat, pentru 2mnews, că responsabilii economici ai CJ Maramureș au precizat că banii aprobați în luna iulie au fost repartizați spitalului abia în această lună, “pentru că acum i-au cerut efectiv”.

 

În 10 noiembrie 2020, în urma creșterii în județ a incidenței de cazuri active COVID-19 peste pragul de alertă, noul CJ Maramureș a aprobat alocarea sumei de aproape o jumătate de milion de lei (exact: 496.830 de lei) pentru completarea necesarului financiar al proiectului secției ATI de la spitalul situat pe strada Vasile Lucaciu (fostă Baia Sprie).

 

Noul compartiment de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare va fi amenajat la mansarda unității spitalicești și este în acest moment în construcție/amenajare. A fost prevăzut cu 6 paturi de terapie intensivă și va fi dotat cu aparatură de înaltă performanță. Noi am aprobat acum încă aproape o jumătate de milion de lei necesari finalizării investiției, a explicat, pentru 2mnews, noul președinte al CJ Maramureș, Ionel Bogdan (PNL), care a menționat că se speră ca secția ATI să poată fi finalizată până cel târziu la începutul anului viitor și să recupereze investiția făcută de județ din fonduri europene (a fost depusă o cerere în acest sens, dar prea târziu pentru a fi aprobată acum recuperarea investiției, însă există speranța că pe viitor aceasta va fi aprobată pentru finanțare prin POIM).

 

Principala motivație a înființării noii secții constă în faptul că un sfert dintre pacienții confirmați pozitiv cu noul coronavirus la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare au necesitat servicii de terapie intensivă și, în lipsa posibilității acordării acestora, cazurile severe au fost trasferate la spitalul suport din Baia Mare (Spitalul de Pneumoftiziologie “Dr. Nicolae Rușdea”, fostul TBC), strategia județeană prevăzând că atunci când acesta va ajunge la capacitate maximă, cazurile grave să fie preluate de Spitalul Județean „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

 

Prin înființarea noii secții, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare va putea gestiona întreaga cazuistică a unui pacient depistat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

 

Președintele CJ Maramureș a mai precizat că există discuții în acest moment cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, de a organiza în Baia Mare un spital modular care să asigure asistența medicală a bolnavilor de COVID-19, similar cu cel din Brașov, proiectul fiind în analiza specialiștilor din județ și a Ministerului Sănătății.

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here