LĂMURIRE – Ce se întâmplă cu cei 57 de milioane de euro de la UE pentru reabilitarea DN 1C pe tronsonul Dej – Baia Mare

0
335
Drumul Național Baia Mare - Dej (DN 1C)

COFINANŢARE RETROACTIVĂ. În a doua decadă a lunii ianuarie 2017, comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a anunţată aprobarea unei contribuţii financiare majore a Comisiei Europene pentru proiectul ,,Reabilitarea Drumului Naţional 1C, între oraşele Dej şi Baia Mare”. Banii, aproximativ 57 de milioane de euro, urmau să fie viraţi prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), sub formă de cofinanţare a UE pentru acest proiect major.

 

Atât de multe întrebări s-au iscat pe această temă încât este necesară o precizare scurtă şi lămuritoare pentru cei atât de mulţi care au înţeles că drumul, care „doar ce-a fost reabilitat şi are o stare bună”, va intra din nou în lucrări. „Şi ce fac cu 57 de milioane de euro? Mai fac o bandă, că drumul e bun, sau cum se justifică alocarea asta, că există alte drumuri cu probleme?”.

 

În regulă, să explicăm: DN 1C nu intră în nicio reabilitare, doar anul trecut au fost finalizate lucrările. Acea sumă de 57 de milioane de euro, o oferă UE bugetului României drept contribuţie (cofinanţare) retroactivă a proiectului de reabilitare care a fost finalizat în 2016. Adică, după ce s-au terminat lucrările, UE a virat României partea ei de cofinanţare a acestui proiect a cărui valoare totală a fost de 389,6 milioane de lei (din care contribuţia UE a fost de 85%, adică 252 de milioane de lei – diferenţa fiind suportată din bugetul de stat). Limpede, sper.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here