INDECIŞI – Ce s-a ales din proiectul depozitului frigorific pentru legume-fructe din Recea? Se va construi, dar nu acolo

0
1228

EXCLUSIV. Vă aduceţi aminte de una dintre ultimele zvâcniri ale Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş în mandatul încheiat în 2016, respectiv crearea unei cooperative agricole de gradul II sub umbrela instituţiei judeţene? Dacă nu, nu e grav, dar, vă rog eu!, faceţi un exerciţiu de forţare a amintirilor, pentru că vorbim despre un proiect ce tinde să devină o ficţiune de talia tunelului pe sub Gutâi.

 

Istoric: La trecutu-ţi mare…

 

Începută cu un mic scandal cauzat de preşedintele CJ Maramureş, pe atunci, Zamfir Flore Ciceu, care vroia să fie numit preşedinte al cooperativei agricole judeţene – tentativă eşuată pentru că presa asta „nenorocită” a devoalat ideea menită să-l îndestuleze pe o mare perioadă de timp cu un salariu sigur pentru care nu avea de făcut mare lucru -, cooperativa agricolă a început fâsâit şi a continuat tot aşa. Cu doar trei primării ca membrii fondatori, pe lângă CJ, plus câteva GAL-uri (entităţi care reprezintă parteneriate public- private dintr-un teritoriu rural omogen), noua cooperativă a fost botezată Maramureşul Agro Cooperativa Agricolă.

 

Scopul creării unei noi structuri în subordinea CJ Maramureş a fost enunţat aproape pe sistem comunist: „să devină unul dintre partenerii de nădejde ai fermierilor din judeţ”. Un fel de bla-bla despre nimic concret. Totuşi, încă de pe atunci s-a vorbit despre crearea unui depozit frigorific de legume-fructe, amplasat pe cele 20 de hectare din comuna Recea, teren cumpărat de CJ Maramureş pentru a amplasa acolo staţia centrală din sistemul de management integrat a deşeurilor cu un purcoi de bani (700.000 de euro în 2010) şi apoi abandonat, să crească pârloagă.

 

În 2015-2016, pe site-ul CJ Maramureş, care tinde să devină un blog de promovare exclusivă a imaginii „Întâistătătorului” (acţiune demarată de Ciceu şi continuată de Zetea) s-a organizat un sondaj de opinie în care maramureşenii să spune ce vor să se facă pe terenul cumpărat aiurea de CJ. Se dădeau niște variante, au răspuns cam câţi oameni încap într-un autobuz URBIS şi s-a decis să se facă centru de echitaţie (pe principiul chelului cu tichie de mărgăritar). Totuşi, s-a spus că tot acolo, „într-un colţ”, or să facă şi un depozit de legume-fructe. Adică să facă şi ei ceva pentru judeţ. Sigur, n-au făcut nimic, nici centru, nici depozit, însă acum ambele variante au fost reluate.

 

Şi s-a decis: se face centru de echitaţie, că e mai simplu să împrejmuieşti pârloaga şi să te dai cu calul decât să creşti atractivitatea economică a unui judeţ. Şi să cheltuieşti, în acest fel, aproape 2 milioane de euro. Ce se întâmplă însă cu depozitul de legume fructe. Ei, ăsta e subiectul scrierii, să-l dezvoltăm.

 

Rocada Recea – Tăuţii Măgherăuş

 

Depozitul „de frig” (frigorific), cum e numit va fi construit lângă aeroport, pe un teren situat în prelungirea celui achiziţionat de compania americană UAC. Consiliul Judeţean Maramureş a făcut o solicitare, prin cooperativa agricolă Maramureşul Agro, pentru achiziţia/concesionarea a 2 hectare de teren. Cel mai probabil, strategia administraţiei publice locale din Tăuţii Măgherăuş – pe teritoriul administrativ al acestui oraş se află cele mai preţioase terenuri situate în zona aeroportului – este să vândă acest teren, urmând ca apoi să intre şi în cooperativă „pentru a accesa mai uşor fonduri pe agricultură”.

 

Terenul respectiv este liber de sarcini şi a fost „în cărţi” să fie vândut unei firme germane, dar surse administrative locale au dezvăluit că această variantă a căzut.

 

Banii pentru noul depozit frigorific de legume-fructe din zona Tăuţii Măgherăuş, către Bozânta, vor fi atraşi din fonduri europene sau guvernamentale, valoarea estimată fiind de 2 milioane de euro. Se estimează că acest proiect să fie depus pentru aprobarea finanţării în toamna acestui an.

 

Producătorii maramureşeni din zona sudică a judeţului au cerut de mai multe ori autorităţilor judeţene ajutor pentru edificarea unor depozite frigorifice pentru a putea să-şi vândă marfa en-gros şi a scăpa de problema desfacerii şi perisabilităţii produselor agricole.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here