EXCLUSIV – Investiție de 30,7 milioane lei în Maramureș: se realizează o nouă stație electrică, pentru mărirea capacității de distribuție a energiei pe Valea Vișeului și Valea Izei

0
2130

DECIZIE. Distribuție Energie Electrică România SA (filială a holdingului Electrica SA care operează circa 200.000 km de linii electrice în 18 județe – peste 40% din totalul existent în România – și deservește aproape 4 milioane de utilizatori) a dat undă verde Sucursalei Baia Mare pentru a demara o investiție peste 30,7 milioane de lei (sumă care cuprinde TVA) și care se va concretiza în realizarea unei noi stații electrice de 110/20 kV, la Leordina.

 

Specialiștii au considerat că aceasta este necesară pentru mărirea capacității de distribuție a energiei electrice din zona Valea Vișeului și Valea Izei. De asemenea, noua stație electrică de transformare are scopul preluării energiei produse din resurse regenerabile, în condiții de siguranțp a funcționării Sistemului Energetic Național. În mod practic, stația electrică de 110/20 kV are rolul de a prelua energia electrică din Sistemul Energetic Național la tensiunea de 110 kV și de a o transforma la 20 kV.

 

În cadrul contractului, care a fost introdus deja în licitație publică (ofertele firmelor de specialitate sunt așteptate până în 5 aprilie 2022) și care trebuie finalizat în 17 luni, este prevăzută proiectarea și execuția lucrării, aceasta curpinzând montarea echipamentelor, racordarea stației (de tip exterior în montaj semiînalt) la rețeaua de 110 kV și realizarea a peste 42 de kilometri a noi rețele electrice în Rozvalea, Leordina, Valea Vișeului și Poienile de sub Munte.

 

Contractul va fi atribuit pe criteriul Cel mai bun raport calitate-preț (unde prețul are o pondere în decizia finală de 80%, garanția lucrării, de 10% și garanția echipamentelor tehnologice, de 10%). DEER SA speră să obțină cea mai mare parte din finanțare din fonduri nerambursabile, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, în baza obiectivului finanțabil de creștere a producției de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate (biomasă, biogaz și geotermal), în vederea susținerii unei economii scăzute de carbon.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here