EXCLUSIV – Două fabrici de mobilă din Maramureș, primele în topul românesc al exportatorilor din 2017, exportă 14% din totalul național

0
4875

PRODUCȚIE. Producărorii de mobilă maramureșeni dețin și în 2017 supremația în topul național al exportatorilor din domeniu. Pe locul 1 în clasamentul exporturilor pe 2017 se situează Aramis Baia Mare, cu produse în valoare de 220 de milioane de euro (aproape 1 miliard de lei). Practic, procentual, compania băimăreană a exportat aproape 10% din totalul național al anului 2017!

 

Compania băimăreană, deținută de Vladimir Iacob și Marius Șelescu, exportând peste 98% din producția realizată în Baia Mare, cea mai mare parte pentru retailerul suedez Ikea – de altfel, ponderea exportului în producția totală din industria mobilei din România a crescut în ultimii 10 ani de la 57,6% la 90%.. În 2015, Aramis a fost prima dintre firmele cu capital privat românesc în topul național al exportatorilor, clasându-se pe locul 56, iar în 2016, a urcat în acest clasament până pe poziția 54.

 

În clasamentul național al celor mai mari exportatori de mobilier în 2017, pe locul 2 s-a situat producătorul de mobilă Taparo, care deține fabrici în orașul Târgu Lăpuș și în satul Borcut. Compania lăpușană, care își exportă în totalitate producția și care-l are ca acționar majoritar pe Ioan Filip, a exportat anul trecut mobilă în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei (4% din totalul național).

 

În 2015, România a exportat produse de mobiler în valoare de 2,2 miliarde de euro și a importat de 608 milioane de euro, rezultând un excedent comercial de 1,6 miliarde de euro, iar în 2017 exportul a însumat peste 2,1 miliarde de euro.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here